Anul acesta, suprafata de spatii industriale inchiriate ar putea creste cu 15-20% fata de 2011, cand a fost tranzactionata o suprafata de 150.000 de metri patrati, estimeaza compania de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield Romania, care remarca in acelasi timp revenirea dezvoltarilor speculative.

24073-cushmanwakefield-suprafata-spatiilor-industrial.jpg"In 2011 am avut un trend crescator al gradului de ocupare. Au existat mai multe cereri de la industria producatoare usoarasi in acelasi timp am primit cereri de la operatori de logistica noi pe piata, rezultati din fuziuni si separari ai altor operatori deja existenti pe piata din Romania. Anul 2012 se poate incheia la acelasi nivel ca si 2011 sau cu o crestere de 15-20% daca se pastreaza trendul crescator din 2011", a declarat, intr-un comunicat, Gabriel Sfetcu, directorul departamentului industrial Cushman&Wakefield Romania.

El a adauga ca desi anul a inceput destul de lent din punct de vedere al cererii de spatii industriale, fapt care ar contrazice previziunile pentru 2012, in luna martie au inceput sa apara cererile, care ar trebui sa fie finalizate in 4-6 luni.

"Mai mult decat atat, au inceput sa aparasi la noi dezvoltarile speculative. Adica dezvoltatori care pana acum au construit doar la cerere au obtinut fonduri si au inceput sa construiasca pe baza speculatiilor cu privire la cresterea cererii. Un exemplu ar fi Graells&Llonch Industrial Park Turda, aflat in apropiere de Cluj. Acest parc industrial are o suprafata totala de aproximativ 12.000-15.000 de mp si este dedicat pentru spatii medii de aproximativ 1.500 mp", a aratat Sfetcu.
 
Ponderea cea mai mare, productia usoara
 
Conform specialistilor Cushman & Wakefield, in Romania ponderea cea mai mare din cerere o va detine si in acest an productia usoara, care va veni atat din partea producatorilor romani si de la companii multinationale.

Segmentul industrial a crescut anul trecut, potrivit companiei, cu 100% ca suprafata totala inchiriata. Astfel, la sfarsitul anului 2011 suprafata tranzactionata a fost de 150.000 mp, comparativ cu 75.000 mp la sfarsitul anului anterior.

Romania a urmat astfel trendul inregistrat in Europa Centrala, unde anul trecut s-a inregistrat un volum record al spatiilor inchiriate in Europa de peste 3,2 milioane metri patrati, depasind astfel recordul precedent datand din perioada de varf a pietei imobiliare (aproximativ 2,8 milioane metri patrati in 2008).

Si in ceea ce priveste dezvoltarilor noi din regiune, anul trecut a reflectat o revenire moderata a pietei insa cifrele raman inca scazute, in comparatie cu anii record.

In timp ce in anii cu crestere record, precum 2008 au fost construiti aproximativ 2,5 milioane de metri patrati, cifrele arata ca noile suprafete construite in 2011 depasesc cu putin 800.000 metri patrati.

Rata de neocupare, sub 5 procente

Chiria de baza in Europa Centrala a variat anul trecut intre 3,5 si 3,7 euro pe mp pe luna, existand si piete unde chiria poate depasi acest prag, deoarece spatiile disponibile se ocupa mai rapid.

"Acest lucru este valabil in mod special in Slovacia, dar si in alte tari din Europa Centralasi de Est, inclusiv in Romania unde rata stocului disponibil a scazut sub 5%. La polul opus, in locatiile in care rata de neocupare este ridicata, chiriasii potentiali se pot bucura de diverse stimulente oferite de dezvoltatori", se arata in comunicat.

Rata de neocupare a fost in scadere in regiunea Europei Centrale, pentru al doilea an consecutiv, ajungand la o valoare medie de putin peste 10% la sfarsitul anului 2011.

In Romania, rata de neocupare a spatiului industrial a scazut semnificativ, cu 10 procente de la un an la altul, fiind in prezent mai mica de 5 procente. De asemenea, Cehia se indreapta spre rate asemanatoare.

 

Sursa

30 March 2012