Persoanele care au in proprietate mai multe cladiri nu vor mai fi obligate, de anul viitor, sa plateasca un impozit cu pana la 300% mai mare, potrivit unei legi (Legea 88/2011) publicate in aceasta saptamana, in Monitorul Oficial. Impo­zitele majorate au fost aplicate de guvern timp de un an, ca solutie de criza la veni­turile scazute la bugetul general conso­lidat. De la data de 31 decembrie 2011 aceasta supraimpozitare va fi eliminata.

19203-04baza-supraimpozitare.jpgActuala legislatie a intrat in vigoare in iulie 2010 si ii afecteaza pe cei care detin mai multe proprietati. Aceste majorari in trepte au fost denumite simbolic de catre membrii guvernului ,,taxa de solidari­ta­te" si au avut ca scop sa asigure in criza un surplus de venituri autoritatilor locale.

Mai exact, persoanele fizice care trebuie sa achite impozitul majorat depun o declaratie speciala la autoritatile administratiei locale unde au domiciliul, dar si acolo unde sunt situate celelalte imobile. In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se deter­mina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar.

In acest moment, actualii proprietari platesc impozit majorat dupa cum ur­meaza: 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, 150% pentru a doua cladire, 300% pentru a treia cladire si urmatoarele.


Sursa

15 June 2011