Euribor ar putea creşte. Clienţii băncilor vor trebui să suporte ratele mai mari, iar pentru asta au nevoie de un loc de muncă sigur.

Surprizele neplacute ale Deşi condiţiile pentru acordarea creditelor ipotecare prin programul guvernamental „Prima casă" par foarte atractive la prima vedere, românii trebuie să se gândească de două ori înainte să ia decizia de a contracta un împrumut.

Principalele motive ale reticenţei ţin de rata dobânzii, care are toate şansele să crească în următorii ani, şi de ce se poate întâmpla în cazul în care persoana nu îşi mai permite să plătească ratele.

Cum creşte rata în funcţie de dobânzile europene

Una din condiţiile impuse de executiv pentru instituţiile de creditare interesate să intre în program este o dobândă avantajoasă.

Creditele ipotecare actuale din ofertele băncilor au dobânzi de circa 10% la euro şi 14%-15% la lei. Prin programul „Prima casă" pot fi accesate împrumuturi la o dobândă Euribor 4% la euro şi RoborÂ2,5% la lei.

Astfel, dobânda impusă de guvern este legată de indicele Euribor, care reprezintă ratele dobânzilor pentru împrumuturile în euro pe care şi le acordă băncile participante în zona monetară UE.

În cazul „Primei case", aceasta se actualizează o dată la trei luni, iar în momentul de faţă este la unul dintre cele mai joase niveluri din istorie. Dacă acum acest indice este sub valoarea de 1%, plus dobânda de 4% oferită de bănci, rata lunară va ajunge la 320 de euro pentru un credit de 57.000 de euro.

Dacă indicele Euribor ar creşte până la 2%, rata lunară ajunge la 341 de euro, spun experţii de la Conso.ro.

În momentul în care acest indice ar atinge o valoare de 3%, rata s-ar ridica la 380 de euro, iar pentru o valoare de 4%, aceasta ar sări la aproape 420 de euro.

În cazul în care Euribor ar fi de 5%, cum s-a întâmplat anul trecut în octombrie, rata pentru împrumut ar ajunge la aproape 460 de euro, cu 140 de euro mai mult decât în prezent.

 

Sursa

20 July 2009