Evenimentele politice din România au pus în aşteptare clienţi care aveau de gând să plaseze sute de milioane de euro în România. Este vorba despre marii investitori, care atunci când au văzut evenimentele actuale de pe scena politică din România, au decis să aştepte până după alegeri. Abia apoi vor decide dacă are rost sau nu să continue planurile pe care le au în ţara noastră sau dacă să plece la vecini, aşa cum au făcut mulţi alţii până acum.

24786-investitorii.jpgScena politică din România este plină de necunoscute şi pentru oamenii de afaceri autohtoni, care se plâng deja de mult timp că nu îşi pot face un plan de afaceri nici măcar pe termen scurt. Lucrurile par să fie însă cu atât mai dificile pentru străinii care vor să investească în România. În lumina noilor schimbări de Guvern, ei au decis că mai bine aşteaptă până după alegeri pentru a vedea dacă ţara noastră merită atenţia pe care vor să i-o ofere.

„În lumina tulburărilor recente de pe scena politică, sesizăm o creştere a circumspecţiei marilor investitori faţă de planurile de achiziţii din România. Am observat o încetinire a discuţiilor în curs, ca rezultat al dorinţei investitorilor de a obţine confirmarea că alegerile de anul acesta vor aduce stabilitate şi potenţial de creştere economică", spune Cristian Ustinescu, director de investiţii DTZ Echinox.

Executările silite, principalele tranzacţii de anul acesta

Totuşi, lucrurile nu sunt încă atât de rele pe cât ar fi putut să fie, în acest context. De fapt, analiştii chiar estimează o creştere moderată a tranzacţiilor imobiliare din România. Totuşi, această creştere nu se va datora noilor investiţii, cât speculării momentului.

„Estimarea noastră se bazează pe prezumţia că băncile vor scoate pe piaţă garanţiile imobiliare ale creditelor neperformante, în efortul de a se recapitaliza. Volumul creditelor neperformante a continuat să crească în 2011", arată oficialii DTZ Echinox.

Compania anticipează o creştere moderată a volumului tranzacţiilor pentru 2012, care, într-un scenariu optimist, ar putea atinge 400-450 milioane euro. Pentru început, în primele trei luni ale acestui an, valoarea tranzacţiilor imobiliare a ajuns la 99 milioane euro. Este o creştere remarcabilă faţă de ultimul trimestru din 2011: un plus de 189%. Dar raportat la primul trimestru al lui 2011, se simte o scădere de 50%.

CITEȘTE ȘI Campaniile populiste ale noului Guvern pot arunca Europa în haos, din nou

 

16 May 2012