Cererea a crescut cu 330% faţă de anul trecut, activitatea totală de închiriere a depăşit 100.000 mp (închirieri, sub-închirieri, reînnoiri şi renegocieri), cererea a ajuns la 63.400 mp, însă au fost livrate spaţii noi care totalizează doar 50.700 mp. Aşa poate fi rezumată activitatea de pe piaţa spaţiilor de birouri din Capitală aferentă celui de-al treilea trimestru al lui 2010.

14876-14867-birouri.jpgDatele din raportul de piaţă al CB Richard Ellis România arată că perioada iulie-septembrie 2010 a fost cea mai performantă pentru piaţa de birouri de la începutul anului 2008 până în prezent. Asfel, trimestrul al treilea al anului în curs a depăşit în privinţa cererii chiar şi cele mai optimiste scenarii. În acest interval, în Bucureşti cererea de închiriere şi sub-închiriere a fost de 63.400 mp, faţă de un nivel mediu de tranzacţionare din perioada 2008-2009 de 50.500 mp. Pentru o parte semnificativă dintre tranzacţii, negocierile au început cu 6 - 9 luni înainte ca ele să fie finalizate şi chiriaşii au decis să profite de oportunităţile financiare excelente prezente în piaţă.

"Chiria prime rămâne stabilă la 19,5 EUR / mp / lună, dar se observă o presiune descendentă asupra chiriilor nete efective. Proprietarii sunt presaţi să ofere discounturi atât pentru chiria de bază, cât şi pentru locurile de parcare, perioade de chirie zero, taxe fixe de întreţinere şi contribuţie la amenajarea spaţiului", arată Raportul CBRE.

Marea majoritate a tranzacţiilor din perioada iulie-septembrie s-au încheiat în clădiri de birouri din zona de Nord şi Nord-Pipera, fiecare deţinând circa 30% din cerere. Aceste zone sunt urmate de Centru-Nord, cu aproape 20% şi Centru, Vest, Sud şi Est, fiecare cu mai puţin de 5%.

Companiile cele mai active din acest trimestru provin din sectoarele de Producţie Industrială şi Energetică precum şi IT&Telecomunicaţii. O excepţie rară în piaţa a fost faptul că sectorul de Servicii Financiare, aflat de obicei în primele locuri, nu s-a clasat în top 3. Companiile internaţionale domină piaţa tranzacţiilor (peste 85% din totalul tranzacţiilor). Un jucător major al pieţei de birouri este reprezentat de industria Farmaceutică, în special acele companii care operează clinici medicale şi/sau farmacii. În total, acestea au închiriat peste 23.000 mp în perioada T1 - T3 2010 (aproape 15% din totalul cererii).

În ceea ce priveşte oferta, în ultimele trei luni s-au livrat clădiri importante de birouri clasa A precum Nusco Tower, Polona OB şi Sun Offices, primul proiect modern de birouri din zona de Sud, situat lângă un mare centru comercial -Sun Plaza. Rata de neocupare este încă în creştere, atingând pragul de 18%.


4 November 2010