Piaţa imobiliară este în continuare în cădere liberă, susţine omul de afaceri Cristian Ţânţăreanu. Afectat de criza imobiliară, vânzările scăzând la jumătate, Ţânţăreanu a decis că este oportun să vândă în rate, fără dobândă, în această perioadă dificilă. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Imopedia.ro, Cristian Ţânţăreanu a vorbit despre afacerile sale imobiliare. 

 

Cum apreciaţi piaţa imobiliară acum, după doi ani de criză?

Cred că e în continuare este în cădere liberă.  După câte aud că nu am cunoştinţe în domeniul acesta, în zona Corbeanca care era o zonă de vârf în domeniul imobiliar acum totul cam stagnează şi nici nu văd luminiţa de la capătul tunelului. Aici trebuie luate măsuri de către Guvern de redresare a economiei.

Cât de tare v-a afectat criza imobiliară?

Pe noi ne-a afectat destul de tare criza imobiliară. Noi fiind într-o perioadă de vârf înainte de criză şi având foarte multe comenzi timp de doi ani nu am mai vândut terenuri şi case, când eram în ordine cu construcţiile şi am vrut să începem să vindem a venit criza. Deci, ne-a prins cum nu se poate mai rău! E adevărat că faţă de alte zone, la mine aici în Paradisul Verde treaba se mişcă pentru că este o zonă mai aşezată. Poate că nu a prins rău criza aceasta, lumea o luase razna rău, cumpărau terenuri în zone unde nici peste o mie de ani nu se va putea construi. A fost un fel de Caritas, ultimii care au rămas cu terenurile nevândute sunt ca la Caritas, cei care au pierdut tot şi nici nu le vor mai putea vinde pentru că lumea s-a deşteptat. Acum se ştie că nu este suficient să ai o bucată de teren, trebuie să aibă toate calităţile pentru a putea fi construită o casă care şi peste 20 de ani să funcţioneze cum trebuie.

Ce măsuri aţi luat pentru a trece de această perioadă grea?

Noi ne mai mişcăm. Am încetat colaborarea cu jumătate dintre colaboratori, nemaiavând comenzi. Am scăzut cu 30% costul caselor şi al terenurilor. Ne mulţumim cu mai puţin, e important să ţinem oamenii , cei cu care lucrăm de 20 de ani, de 30 ani.

Cu cât au scăzut cererile de cumpărare?

Au scăzut bine. Dacă acum patru ani oprisem orice vânzare că nu reuşeam să construim de câte cereri aveam. Am luat ajutoare, firme care ne-au creat probleme. Ne-am dat seama că mai bine mergem într-un ritm mai încet, dar nu avem necazuri cu proprietarii care sunt şi vecini cu mine. Vă daţi seama ce ar însemna la 1.500 de oameni câţi sunt aici să mă trezesc în fiecare dimineaţă cu doi la uşă că au câte o problemă! Nu s-ar mai putea locui!

Dar un procent, cu cât au scăzut cererile? La jumătate?

Cred că da. Faţă de anul de vârf, mai bine de jumătate. Dar noi avem suficiente lucruri pentru oamenii vechi. Preţurile s-au schimbat, dă-mi şi în rate. O vilă mică la cheie, cu teren cu tot costă în jur de 170.000 Euro, înainte de criză o dădeam cu 250.000 Euro şi era coadă. Are 150 mp, o viluţă pentru o familie cu un copil, cu doi copii mici.

Şi-au schimbat dorinţele cumpărătorii? Vor altfel de case în această perioadă?

Da. 90% judecă altfel acum. Casele care se caută acum sunt cele mici, cu terenuri mici la care şi întreţinerea este mică. Aici pentru o vilă plăteşti 60 Euro/lună la Asociaţia de Proprietari, în banii aceştia sunt incluse apa, canalul, staţia de epurare, iluminatul stradal, fiind zonă privată plătim tot noi, plata pentru 30 de oameni ai asociaţiei de proprietari, însemnând administrare, curăţenie, pază, ş.a.m.d. dezăpezire, măturat străzi, tuns iarbă. Au multe facilităţi cu un preţ care nu cred că mai există, de ce? De frică să nu am probleme, chiar dacă le luăm un dolar pentru întreţinere tot ar fi gândit vecinii mei că nu cumva eu câştig doi cenţi? Atunci am dat cadou Asociaţiei de Proprietari toate utilităţile şi eu plătesc ca oricare, administrarea se face de preşedinte, administrator, comitetul executiv, iar eu intervin când e neapărat necesar, când sunt probleme care îi depăşesc.

Spuneaţi că cei interesaţi pot cumpăra în rate, ce sistem de rate aveţi?

Le dau câţiva ani, patru-cinci ani, fără dobândă. Pentru 10-20 de ani se duc la bancă dacă au nevoie. Dacă îmi spun că au o anume sumă de bani şi restul vor să plătească lunar, în general mă înţeleg cu ei, după ce mă conving că nu i-a furat peisajul şi chiar pot să plătească. S-au încurcat mulţi acum cu venirea crizei care plătiseră integral casele, le luaseră prin leasing şi noi am luat toţi banii. A trebuit să le dăm banii înapoi. Au venit şi au zis ne omorâm, soţia nu mai lucrează la bancă au dat-o afară. Sunt unii care aveau datorii şi nu mai au cu ce să plătească, mai aveau un teren la Pătârlagele sau mai ştiu eu unde, ne-am mulţumit şi cu acela că nu era să îi dăm afară din casă. În general, discuţiile sunt mai umane cu vecinii care stau aici cu mine, dacă nu e golan. Dacă văd că e escroc e altă treabă, dar nu prea avem genul acesta aici.

Cât de profitabil mai este să construieşti şi să vinzi în ziua de astăzi?

Depinde. Sunt firme mari de investiţii care au făcut blocuri serioase şi cartiere serioase, dar ţin preţul foarte sus în oraş, 1000-1200 Euro/mp, apartamentul nu se compară cu o vilă. E mai greu de construit o vilă. Noi construim cu 500 Euro/mp la cheie, deci la jumătate de preţ. Din punctul acesta de vedere nu ar fi profitabil că la case nu rămâne cine ştie ce, ţinând cont că sunt foarte bine făcute. Rămâne din teren, pentru că terenul cu utilităţile sunt făcute de mult timp, iar din banii aceia facem alte investiţii nu mergem cu ei la fete.   

Cât costă metrul pătrat de teren?

Cu TVA cu tot este 200 Euro. O vilă este cam 100.000 Euro, terenul până în 100.000 Euro, în jurul valorii de 200.000 Euro cu totul.

Cum apreciaţi că va evolua piaţa imobiliară în următoarea perioadă? Vedeţi luminiţa de la capătul tunelului?

Drept să spun, eu nu o văd. Până nu demarează economia, este şi o instabilitate. Lumea oamenilor de afaceri stă şi se uită, aşteaptă. Investitorii străini aşteaptă. Cu cât aşteptăm mai mult, cu atât se alege praful. Nu trebuie luate măsuri disperate că nu se rezolvă problema.

Cât de tare v-a afectat creşterea TVA-ului?

L-a afectat pe cumpărătorul final, sigur că m-a afectat şi pe mine. Acesta este motivul pentru care nu se mai vând case.

 

 

 

2 September 2010