Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Tânţăreanu: Cele mai mari probleme cu care se confruntă piaţa imobiliară provin de la bănci

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 6090

O revenire rapidă a pieţei imobiliare este imposibilă. Și asta pentru că, în prezent, băncile se luptă cu dezvoltatori şi oameni simpli care nu îşi mai pot achita ratele, iar multe dintre locuinţele construite înainte de criză sunt prea mari pentru a putea fi vândute, ceea ce blochează tranzacţiile. Declaraţia a fost făcută de omul de afaceri Cristian Țânţăreanu, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru IMOPEDIA.ro.

Cristian ţânţăreanuMai pariaţi pe piaţa imobiliară?

Eu nu am cum să nu cred în afacerile imobiliare, eu din asta mănânc.  La mine treaba merge, dar ştiu că în Corbeanca sunt vreo 400 case nevândute, dar la mine, în Paradisul Verde, se vând pentru că lumea se uită la felul în care arată zona. Cristian Ţânţăreanu – despre cum să creşti o afacere fără planuri, calcule şi aşteptări Cristian Ţânţăreanu este unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri de la noi. Paradisul Verde este proiectul permanent ataşat de ... Case se vor vinde tot timpul, dar cu o singură condiţie. Lumea s-a mai deşteptat, nu mai cumpără o pârloagă la capătul unui sat. Trebuie să ai ce să arăţi. Eu cred că piaţa imobiliară va merge în continuare, e drept că nu ca înainte. Crize au mai fost şi vor mai fi, dar oamenii trebuie să locuiască undeva. Este adevărat că acum nu mai este ce a fost, dar asta nu înseamnă că vânzări nu se mai fac.

Cât de mult aţi scăzut preţul în Paradisul Verde pentru a putea vinde?

Am scăzut cu 20%.

Despre vânzări ce ne puteţi spune?

Eu am avut o perioadă de vârf înainte de 2008, când erau şi preţuri foarte mari, chiar anormal de mari, dar atunci se vindea orice, oriunde. Toată lumea cumpăra, în ideea că preţurile tot creşteau.  Am avut o perioadă când nu mai făceam faţă cererii şi am fost nevoit să opresc vânzările şi am continuat să construiesc în ideea ca voi vinde mai târziu.  Când am putut să dau drumul din nou la vânzări, a venit criza. Pot spune că mi-au scăzut vânzările cu 20%. Anul trecut, am vândut în jur de 20-30 vile, dar nu am nevoie de mai mult.

Credeţi într-o revenire în forţă a pieţei imobiliare?

O revenire rapidă nu poate fi. În primul rând, pentru că Moment bun pentru investiţii într-unul dintre cele mai bogate oraşe din ţară. Preţul proprietăţilor din Otopeni este la jumătate Criza imobiliară a măturat şi oraşul Otopeni. În perioada de vârf a pieţei imobiliare, tranzacţiile cu terenuri se făceau pe bandă ... sunt foarte multe locuinţe construite şi nevândute, sunt dezvoltatori care au intrat în faliment sau care au credite la bănci şi nu mai pot rambursa banii. Nu văd o revenire rapidă a pieţei imobiliare. Dezvoltatorii care nu au ce să arate se vor chinui mult.

Ce greşeli credeţi că s-au făcut în perioada de boom imobiliar şi nu ar mai trebui repetate?

Cele mai mari probleme provin de la bănci. Băncile au dat foarte uşor credite, chiar cu buletinul, cu garanţii aiurea, au încurajat populaţia să ia credite. Oamenii se bucurau că îşi lua credite, dar nu se gândeau cât de greu este să îl dai înapoi. Mulţi au luat credite şi au oferit drept garanţii tot felul de pârloage, alţii au luat credite pe 30 ani şi au crezut că vor putea să înapoieze banii, dar de unde ştii tu că peste nu ştiu câţi ani nu vei fi dat afară de la serviciu sau că cine ştie ce probleme vei avea? De asemenea, în perioada de boom, mulţi doreau case gigant pe care şi-au dat seama acum că nu le mai pot ţine şi nu au ce face cu ele pentru că nimeni nu le vrea. Dezvoltatorii construiau locuinţe foarte mari, fără să anticipeze că va veni o criză şi va fi greu să vinzi astfel de locuinţe. Și încă un lucru important: să nu pui totul pe aceiaşi carte - dacă se năruie, pierzi totul.

Ce părere aveţi despre programul Noua Casă?

Eu consider că şi dacă vinzi locuinţe vechi cu ajutor de la stat este important, dar nu creezi locuri de muncă şi nu ajuţi atât de mult economia. Pe mine nu mă interesează acest program, pentru că eu am locuinţe mai mari şi preţul depăşeşte plafonul.

Nu vă tentează să dezvoltaţi locuinţe care să se încadreze în programul guvernamental?

Nu, pentru că aici (n.r. în Paradisul Verde) eu am construit vile, toate sunt P+1, poate câteva au şi mansardă. Sunt reguli foarte clare de urbanism aici. În prezent, construim puternic, dar nu ne adresăm celor care ar vrea să cumpere prin programul guvernamental.

 

CITEȘTE ȘI: Ami Grünberg: Nivelul performanţei şi al succesului, influenţat decisiv de interesul pentru educare Succesul profesional nu este atât de greu de atins precum pare, însă depinde numai de interesul fiecăruia de a face eforturi în ... Ami Grünberg: Nivelul performanţei şi al succesului, influenţat decisiv de interesul pentru educare

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video