Tara lu' joagar
Ziua - 19.08.2005
 

Legea de administrare a padurilor, care va intra in vigoare in septembrie, obliga proprietarii de codru sa-si angajeze padurar

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a facut 869 de controale, in ultimele trei luni, pentru a verifica modul in care se respecta legea in padure. "Au fost intocmite 108 acte de constatare a infractiunilor, pentru un volum de 10.213 mc de masa lemnoasa, cu o valoare de 15 miliarde de lei vechi", a declarat Vasile Lupu, secretar de stat in MAPDR, ieri, intr-o conferinta de presa. S-au mai constatat arbori taiati ilegal, in volum de 22.129 mc, cu o valoare de 33,8 miliarde de lei. Totodata, au fost date 338 de amenzi, in valoare de 13,8 miliarde de lei. Controlul ministerului a vizat si circulatia materialului lemnos. "Un caz aparte il constituie verificarea facuta la punctul de trecere a frontierei din gara CFR Episcopia Bihorului, unde a fost retinuta si confiscata catitatea de 60 mc de lemn de cires, ce apartinea societatii Florilemn Oradea. Transportul nu era insotit de documentele legale. Acum se cauta provenienta lemnului. Patronul societatii nu este de gasit, dar va fi", a declarat Lupu.

Oficialul MAPDR a prezentat si rezultatele partiale ale unui amplu control in judetul Vrancea, Valea Trotusului fiind in centrul atentiei. In aceasta zona s-au produs inundatii importante, autoritatile declarand ca taierile masive de arbori au contribuit la dezastru. In prima faza, controlul a vizat padurea proprietate particulara, urmand sa fie verificata si respectarea regimului silvic in padurea proprietate de stat. Controlul a scos la iveala faptul ca fondul forestier proprietate privata nu este administrat de catre structuri silvice, iar proprietarii nu asigura paza padurii. Lupu a precizat ca s-au inregistrat nereguli si la punerea in posesie a unor persoane, care au beneficiat de avantaje. Acestea nu si-au primit padurile pe care le-au avut, ci unele cu potential economic ridicat, cu lemn de cea mai buna calitate.

"Societatea Damian Stoi Proiect SRL Roman a intocmit studii sumare de amenajare, cu intentia vadita de a favoriza taierea arboretelor, schimband categoria functionala, de la protectie (unde nu sunt permise decat taieri de conservare), la protectie si productie (unde este permisa recoltarea lemnului). De asemenea a fost marita varsta arborilor", a spus Lupu. El a precizat ca aceeasi societate a facut aceste studii sumare de amenajare in 2000, de exemplu, iar varsta arborilor a fost stabilita la 60-65 de ani, ca, in 2004, sa o creasca la 120-140 de ani. "Urmare a acestor modificari, arboretele a fost taiat, chiar daca avea rol de protectie", a adaugat Vasile Lupu. El a adaugat ca s-au mai inregistrat si alte nereguli, de la taierea ilegala a arborilor la nerespectarea legislatiei in domeniul documentelor de insotire a materialului lemnos.

Lupu a precizat ca Raportul va fi trimis la Parchetul General pentru a se vedea daca au fost savarsite infractiuni. Firmei Damian Stoi Proiect SRL i se va anula autorizatia in domeniu, iar administratorul societatii va ramane fara certificat de atestare. Alti trei ingineri nu vor mai avea voie, timp de 10 ani, sa lucreze ca proiectanti.

Oficialul MAPDR a declarat ca verificarile in judet continua, astfel ca nu a putut preciza toate daunele produse in fondul forestier din Vrancea.

Padure pazita cu forta

Paza padurilor aflate in proprietate privata, dar si de stat va deveni obligatorie incepand cu luna septembrie, cand ar urma sa intre in vigoare legea de administrare a padurilor, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Vasile Lupu. Paza va fi asigurata de Regia Nationala a Padurilor (RNP) pe baza de contract, dar si de alte firme particulare care pot presta astfel de servicii, iar costurile vor fi suportate de proprietar. "Este o masura nepopulara, dar care trebuie sa devina eficienta", a spus Lupu. In prezent, din cele doua milioane de hectare de padure sunt pazite circa 300.000 hectare. De mentionat ca in acest moment RNP trebuie sa asigure gratuit paza padurilor proprietate privata a peroanelor fizice in baza unui contract solicitat de proprietar. De altfel, RNP asigura gratuit paza pentru 23.000 hectare de padure, in acest sistem. Proiectul privind paza obligatorie a padurilor se afla in dezbatere publica si va fi supus spre aprobare in curand la Parlament, a mentionat Lupu. Potrivit reprezentantului Ministerului Agriculturii, paznicii ar urma sa aiba un salariu de 3,5 - 5 milioane de lei pe luna, nivel asemanator celui avut de padurari in prezent, iar activitatea lor va fi controlata de structurile statului. Printre prevederile proiectului de act normativ, aflat in curs de aprobare, se mai numara renuntarea la studiile de amenajare sumare, precum si la amenajarea padurilor pe limite de suprafata pana la 100 si peste 100 de hectare. De asemenea, este prevazuta structura de administrare mixta, conform careia un ocol silvic poate sa administreze in acelasi timp paduri private, dar si de stat, cu conditia respectarii regimului silvic. Decizia vine la scurt timp dupa ce conducerea institutiei a anuntat ca persoanele fizice care detin suprafete despadurite vor fi obligate sa impadureasca terenurile respective. Ministerul Agriculturii identifica, in perioada 1 august-15 septembrie, prin inspectoratele teritoriale de regim silvic si vanatoare, terenurile despadurite, iar in perioada 16-30 septembrie proprietarii vor fi instiintati ca trebuie sa impadureasca suprafetele respective. In cazul in care proprietarii nu vor lua in seama somatiile, lucrarile de impadurire vor fi executate de catre Regia Nationala a Padurilor, incepand din aceasta toamna, iar devizele lucrarilor vor deveni titluri executorii pentru proprietari. Conform oficialului din Ministerul Agriculturii, suprafatele defrisate ilegal se ridica la circa 30.000 hectare, iar costurile pentru impadurirea unui hectar de teren se ridica la 100 milioane lei.


L.M.- Ziua

19 August 2005