Proprietăţile din Franţa se ţin bine pe timp de criză. Adică rămân scumpe în ciuda temerilor legate de o posibilă revenire a recesiunii şi de criza datoriilor publice. Restul pieţelor imobiliare europene au plătit, în schimb, un tribut greu tulburărilor din economie.

20869-france_paris_90564500.jpgProprietăţile francezilor păstrează, spunam, preţurile mari de dinainte de criză. Dar oare cât va mai ţine acest trend, se întreabă specialiştii.

Criza a îngenunchiat multe pieţe imobiliare din întreaga lume. Nu însă şi piaţa imobiliară din Franţa. Din 2008, preţurile caselor au stagnat ori au crescut chiar, fie că este vorba de vânzări sau de închirieri. Parisul şi cele mai mari oraşe din Franţa au fost luate cu asalt de cererea puternică a investitorilor imobiliari.

"Vedem ţări care intră pe piaţă ca clienţi. De exemplu, Brazilia, unde anumiţi oameni au făcut averi masive şi au ales să investească în Paris. Este cu siguranţă şi India, care are mari averi. Mai sunt şi americanii, Orientul Mijlociu şi anumiţi clienţi francezi care pot fi extrem de interesaţi de aceste proprietăţi", a declarat Ines Fontaneau, agent imobiliar.

Această proprietate este un exemplu pentru ceea ce poţi cumpăra cu bani mulţi. Foarte mulţi. Costă 15 milioane de euro şi se află în inima Parisului. Are aproape 600 mp spaţiu de locuit, două baruri, o sală interioară de proiecţie şi încă un apartament cu un dormitor într-o clădire din apropiere, special pentru oaspeţi.

"Este adevărat, avem şi multe cazuri de dragoste la prima vedere în grupul acesta de non-rezidenţi. Ceea ce înseamnă că oamenii cumpără o propietate foarte repede pentru că se îndrăgostesc de ea. Şi aş spune că fac asta chiar dacă preţul este foarte mare", afirmă Fontaneau.

Locuinţele mari sunt destul de rare în Paris. Dar pe lângă proporţii, casele moderne cu finisaje de lux îşi trag rădăcinile din clasicismul parisian.

Cred că oamenii vor să cumpere proprietăţi, încă vor să cumpere aur şi produse care se numesc "de investiţii", obiecte de valoare. Din păcate nu vor putea să facă asta pentru mult timp. Şi putem vedea, astăzi, cum preţurile din centru nu sunt deloc sincronizate cu valoarea pieţei bunurilor", crede managerul Ludovic Eyt-Dessus.

"Cererea nu este în raport cu calitatea clădirilor. Locuiesc într-o zonă unde nu este foarte frumos, dar este în trend. Funcţionează pentru că dă bine să locuieşti acolo. Deci, automat, preţurile cresc. Este ca pe bursă. În acest moment toată lumea vinde, aşa că preţurile ar trebui să scadă, dar iată, toată lumea cumpără", conchide un locuitor al Parisului.

Valoarea locuinţelor din Paris a crescut în această vară cu 8,7 % faţă de anul trecut. Având în vedere, însă, paralizia economiei, specialiştii cred că această perioadă de glorie a segmentului imobiliar se apropie de sfârşit.


Sursa

12 September 2011