Ziua Agentului Imobiliar va avea o ediție inedită, anul acesta. Se vor duce bătălii ale experienței, va exista un foc încrucișat al opiniilor solide și vor fi expuse discursuri bine documentate. Vom face haz de necaz și vom identifica noi metode de a susține în continuare piața imobiliară. Din 15 aprilie până în 15 mai, IMOPEDIA.ro va pune sub lupă tot ce este cu adevărat relevant în piața imobiliară. Împreună facem diferența!

 

VREAU SA PARTICIP!
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Taxa de vizionare este legală, chiar dacă agenţiile nu o aplică aproape niciodată

Taxa de vizionare pe care câteva agenţii imobiliare o folosesc a stârnit vâlvă pe piaţă, după zvonuri potrivit căreia ar fi ilegală. Avocaţi, experţi şi analişti imobiliari s-au reunit pentru a demonstra falsitatea acestei ipoteze. Taxa de vizionare este perfect legală, chiar dacă nu este aplicată de aproape nicio agenţie şi în niciun caz de agenţiile importante.

Taxa vizionareO declaraţie a Asociaţiei Brokerilor Imobiliari (ABI) a agitat lucrurile în piaţa imobiliară. ABI a declarat faptul că taxa de vizionare este ilegală. Nimic mai fals, după cum au conchis specialiştii din piaţa imobiliară. Taxa de vizionare există şi este absolut legală, chiar dacă numărul celor care o aplică este extrem de mic.

 „Ca asociaţie a brokerilor imobiliari, urmărim în primul rând profesionalizarea agenţilor. Astfel de practici, precum perceperea unei taxe de vizionare, nu fac deloc cinste agentului imobiliar profesionist. Cei care practică această meserie cu acte în regulă nu doar că trebuie să se delimiteze de astfel de practici, ci şi să le condamne şi să tragă semnale de alarmă în piaţă”, a declarat Dragoş Vâlceanu, preşedinte ABI.

Este cunoscut, îndeobşte, faptul că, în ultimii ani, s-au născut tot felul de asociaţii imobiliare. Unele îşi zic profesionale, altele patronale sau mai ştiu eu cum. Trec peste faptul că multe dintre ele s-au născut din orgolii tipic româneşti, de genul nu mai sunt şef acolo, ia să-mi fac eu o asociaţie la care să fiu şef’. Aceste asociaţii au nevoie de propriul lor marketing. Şi cum să-l facă? Dându-şi cu presupusul despre cum stau lucrurile sau, mai precis, despre cum cred ei că stau lucrurile sau cum le-ar plăcea lor să stea lucrurile” notează pe blogul său Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.

Avocaţi specializaţi atestă valoarea legală a taxei de vizionare

Această declaraţie este contrazisă vehement chiar de litera legii. Avocaţii specializaţi în domeniu au analizat legislaţia şi au ajuns la concluzia că taxa de vizionare este perfect legală.

Este o diferenţă majoră între comision şi taxa de vizionare. Astfel, potrivit art. II pct 9 din OG 174/2008 care modifică şi completează OG 21/1992, nu există nicio interdicţie în ceea ce priveşte perceperea unei taxe de vizionare distinctă de comision. Acesta din urmă se aplică doar în cazul tranzacţiilor încheiate, în conformitate cu dispoziţiile legale şi cu prevederile contractuale”, demonstrează avocat Dragoş Alexandru Suciu.

Toată vâlva stârnită de aceste declaraţii este cu atât mai nefondată cu cât numărul agenţiilor care aplică taxa de vizionare este insignifiant. De cele mai multe ori, cei care apelează la această metodă sunt managerii companiilor mici, cărora bugetul nu le permite să petreacă prea mult timp cu un singur client. Iar clientul trebuie să semneze că este de acord cu respectivul cost.

Atât timp cât clientul a semnat cu contract, a stabilit împreună cu agentul că este de acord să îi plătească un anumit onorariu, taxă de consultanţă, orice ar fi, dacă primeşte factură şi bon fiscal, atunci este legal. Nu spun că noi practicăm o asemenea taxă. Agenţiile mari nu lucrează aşa. Dar este opţiunea fiecăruia să îşi desfăşoare businessul cum vrea. Taxa de vizionare ar fi frauduloasă dacă s-ar încasa bani în mână, fără chitanţă sau factură. Profesionalismul celor care declară altceva lasă puternic de dorit”, arată Ruxandra Cleciu, preşedinte ARAI.

Interpretarea greşită a legii denigrează agenţii imobiliari

Cei care pot avea mult de pierdut din cauza unor asemenea neînţelegerii sunt atât clienţii, cât şi specialiştii imobiliari. Adică exact aceia pe care ABI intenţiona să îi ajute prin interpretarea greşită a legii.

Presa a relatat intensiv despre acest comunicat al Asociaţiei Brokerilor Imobiliari. Ca urmare a acestei declaraţii, nu pot să-l bănui pe acest domn Vîlceanu de prea vaste cunoştinţe juridice sau economice, ci doar de crearea unui eveniment care să facă un pic de vâlvă în jurul asociaţiei pe care o conduce. Personal, nu sunt adeptul acestor taxe de vizionare, dar, dacă un agent doreşte să le practice, nu este cu nimic ilegal. Şi, ca să-şi ambaleze mesajul frumos, domnul citat face apel la profesionalism, cinste, semnale de alarmă, etc. În esenţă, este o tehnică de marketing, chiar dacă apelează la minciuni şi necunoaştere”, completează Radu Zilişteanu, doctor în economie şi specialist imobiliar.

Taxa de vizionare este un concept importat, nu inventat în România. Companiile din afară, la fel cum fac şi unele agenţii locale, negociază cu clienţii numărul de proprietăţi incluse în comision. Astfel, dacă clientul alege să viziteze mai multe proprietăţi decât numărul agreat, el este taxat suplimentar. O asemenea metodă se poate dovedi eficientă, mai ales în această perioadă, în care numărul mediu de vizionări cu un singur client poate ajunge şi la 20, în cazul unor agenţii.

CITEŞTE ŞI:  Atenţie la agenţii imobiliari falşi! Au tarife mici, dar pot aduce probleme mari Agenţii imobiliari falşi sunt una dintre cele mai mari probleme ale pieţei imobiliare. Este vorba despre persoane care pretind că aparţin de o ... Atenţie la agenţii imobiliari falşi! Au tarife mici, dar pot aduce probleme mari

 

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:
 
IMOBILIARE CU UMOR
propusa de
Daniel Dobre
VEZI GALERIA
Trimite ideea ta umoristică despre sectorul imobiliar! Cea mai bună sugestie va fi pusă pe hârtie de un caricaturist şi premiată.
Eveniment organizat de
IMOPEDIA
Parteneri
ADAMA RGR
Parteneri strategici
ARAI APAIR UNAI Asociatiaimobiliara REMAX Spider aktivtherm Imobiliar Foto
Parteneri media
Romania Libera GSP Casa mea realitatea.net romaniatv.net economica TNI Project Expo Efin My Bucharest Ansambluri Bucuresti

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video