Orice român care va dori să-şi ridice o casă cu etaj sau un bloc va fi obligat să plătească la primărie o taxă pe metrul pătrat construit.

Minimum 0,5 euro şi maximum 7 euro pe metrul pătrat construit. Acesta va fi cuantumul unei noi taxe pe care parlamentarii vor să o impună printr-o lege al cărei proiect se află deja pe masa Senatului.

Concret, din momentul în care legea va intra în vigoare, orice persoană (fizică sau juridică) care va dori să construiască pe teritoriul României va fi nevoită să plătească autorităţilor locale o aşa-numită „taxă de timbru pe construcţie".

Cuantumul taxei va varia în funcţie de locul în care va fi ridicată noua clădire (mai mare în oraş şi mai mică la sat), de înălţimea construcţiei şi de categoria în care aceasta se încadrează (vilă, bloc, sală de sport, gară, aeroport sau hală industrială).

Nu o vedem ca pe o taxă în sensul clasic. Sumele colectate astfel la bugetele administraţiilor locale vor fi folosite pentru restaurarea clădirilor-monument. Considerăm că o dată în viaţă îşi construieşte omul o casă, iar o contribuţie minimă nu înseamnă prea mult", au explicat iniţiatorii actului normativ.






5 May 2010