Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Taxa de lux, la alții: cum modifică Indonezia legislația imobiliară, pentru a mări bugetul?

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 1140

Bunurile de lux sunt o sursă generoasă de impozite pentru autoritățile din toată lumea. În Indonezia, legislația din acest segment tocmai a fost schimbată, spre nemulțumirea asociațiilor imobiliare: guvernul a hotărât ca taxarea proprietăților de lux să fie făcută doar în funcție de valoarea acestora, în loc de suprafață sau alte criterii. Prin această schimbare, autoritățile vizează locuințele cochete și valoroase, dar micuțe, din cele mai exclusiviste cartiere ale Jakartei.

indoneziaIndonezia este una dintre țările asiatice care traversează o perioadă înfloritoare, din punct de vedere economic, reflectată desigur și în sectorul real estate. Având o populație de circa 245 milioane locuitori, Indonezia este văzută de investitorii internaționali drept o țară cu un uriaș potențial, în special în segmentul rezidențial. Jakarta a beneficiat de cea mai mare dezvoltare, prețul locuințelor crescând aici cu peste 150%, doar în ultimii cinci ani, potrivit datelor Knight Frank.

Nișa proprietăților de lux din Capitală este intens exploatată de investitorii cu bugete mari, străinii pompând sume uriașe în această categorie. Potrivit autorităților, este foarte mare numărul cumpărătorilor străini care tranzacționează prin localnici împuterniciți, astfel că statul pierde sume importante din impozite. Prin cea mai recentă schimbare de legislație, se speră mărirea bugetului local: proprietățile de lux vor fi taxate în funcție de valoare și nu de suprafață sau alte criterii.

Până de curând, erau considerate „de lux” și impozitate ca atare numai apartamentele cu suprafața de cel puțin 150 metri pătrați și casele cu suprafața de cel puțin 350 metri pătrați. Noua schimbare prevede că se va aplica o taxă de 20% la tranzacționarea apartamentelor cu un preț de cel puțin un milion de dolari sau la vânzarea caselor cu un preț de minimum două milioane de dolari, indiferent de caracteristicile acestora. Prin această modificare, autoritățile vizează un număr mare de locuințe din cartierele cu reputație ale Jakartei, care scăpau neimpozitate.

Asociațiile de profil s-au opus vehement acestei schimbări, explicând că este „mai corectă” o aplicare a taxei de lux în funcție de dimensiunea construcției și a terenului, pentru a nu influența prețurile. În caz contrar, actualele prețuri vor suferi corecții severe, notează publicațiile internaționale. În răspuns, ministrul de Finanțe a explicat că există o categorie largă de proprietăți de lux care reușesc să scape de această etichetă doar prin simplul fapt că nu întrunesc criteriul suprafeței.

Recenta modificare pregătește terenul pentru alte schimbări anunțate până la finalul acestui an: guvernul plănuiește să ofere străinilor dreptul de a tranzacționa apartamente. În prezent, cetățenii străini nu pot obține în mod direct o proprietate, însă folosesc intermediari. Noua lege le va acorda dreptul de achiziție, însă numai pentru apartamente de cel puțin 186.000 dolari, ce vor intra în categoria „drept de folosință”, și nu în categoria „drept de proprietate”, rezervată exclusiv indonezienilor.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baba Novac , SU: 45 mp, 2 cam.
Rahova , SC: 72 mp, 2 cam.
Bucurestii Noi , SC: 56 mp, 2 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video