27951-pod.jpgVom plăti taxe de pod mai mari, la trecerile peste Dunăre. Taxele pe podurile de la Giurgeni - Vadul Oii şi Feteşti - Cernavodă vor creşte cu peste 10%, în două faze. Cei care vor face drumuri mai dese sau vor achita din timp aceste taxe vor beneficia de reduceri. Propunerile sunt incluse într-un proiect de ordin al Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii.

În prima etapă, tarifele vor creşte cu aproximativ 10%, urmând ca, din aprilie 2013, acestea să ajungă la nivelul maxim indexat.

  • Pentru podul Giurgeni - Vadul Oii, taxa pentru o trecere, în cazul autoturismelor şi vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone, va creşte de la 9 lei (TVA inclusă) la 10 lei (în prima etapă) şi la 11 lei (în cea de-a doua) 
  • Pentru podul Feteşti - Cernavodă, costul unei treceri pentru acelaşi tip de autovehicul va urca de la 11 lei (TVA inclus) la 12 lei, respectiv la 13 lei, în etapa a doua

Tarifele pentru autoturisme şi autovehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone vor fi diminuate cu 20%, pentru un număr de 20 de treceri, valabile până la 31 decembrie a fiecărui an.

Taxele propuse pentru celelalte categorii de vehicule (comerciale), de transport marfă şi persoane, vor beneficia de o reducere de 13%, pentru un număr de 20 de treceri valabile până la sfârşitul fiecărui an.

Autorităţile au decis ca trecerea să fie liberă o zi pe an, de „Ziua Podului”. În această zi, autoturismele şi autovehiculele de transport marfă de până la 3,5 tone nu trebuie să achite nicio taxă. „Ziua Podului” va fi 23 decembrie pentru Giurgeni şi 15 mai pentru Feteşti.

Noul proiect propus de Ministerul Transporturilor prevede şi eliminarea tarifului prevăzut pentru motociclete, având în vedere că ponderea trecerilor prin staţiile de taxare ale acestor categorii de vehicule este foarte scăzută, de aproximativ 0,2 % din numărul total de vehicule înregistrate în baza de date.

Pentru podul peste Dunăre în sensul Giurgiu - Ruse, tarifele sunt exprimate în euro, iar Ministerul Transporturilor  a decis menţinerea acestora la valorile actuale. În schimb, şi în cazul acestui pod, instituţia propune o zi fără plata tarifului (20 iunie) şi aceleaşi reduceri pentru trecerile multiple şi preplătite.

CITEŞTE ŞI: Top 10 – Cele mai reprezentative poduri din lume

 

14 November 2012