Taxele mici dau sex-appeal terenurilor agricole


Cotidianul - 31.07.2006
 

Reducerea taxelor pentru scoaterea din circuitul agricol a terenurilor a determinat o crestere a interesului pentru astfel de suprafete.

Avantajul principal al terenurilor care sint in circuitul agricol, mai ales al celor aflate in extravilan, il reprezinta pretul. Totusi, acestea prezinta interes si pentru marii dezvoltatori, deoarece sint suprafete generoase, potrivite pentru marile proiecte rezidentiale, industriale sau de birouri.

Reducerea taxelor pentru scoaterea din circuitul agricol a atras si o crestere a interesului pentru terenurile aflate fie in extravilan, fie in intravilanul agricol. In 2005, au fost scoase din circuitul agricol peste 2.200 de hectare, iar in primele patru luni ale anului 2006 suprafata este aproape egala cu cea inregistrata pe tot anul trecut, reiese din datele furnizate agentiei NewsIn de Agentia de Cadastru. Una dintre explicatii ar consta in faptul ca acum, pentru aceasta operatiune, costurile sint mai mici decit erau pina anul trecut. Pina in anul 2005, pentru scoaterea terenurilor din circuit agricol exista o taxa in medie de trei ori mai mare fata de valoarea terenului. Acest lucru ducea la o crestere evidenta a pretului terenului respectiv.

Hectare pentru imobile

In 2005, suprafata totala de teren scos din circuitul agricol a fost de 2.266 de hectare. In topul judetelor in care s-a inregistrat cea mai mare scoatere a terenurilor din circuit agricol figureaza judetul Ilfov cu 909 hectare si judetul Giurgiu cu 419 hectare.

„Se pare ca in 2006 va exista o suprafata mai mare de teren scos din circuitul agricol fata de 2005", a declarat pentru NewsIn consilierul din cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Daniela Mazilu.

De la inceputul anului 2006 pina in prezent, s-a scos din circuit agricol o suprafata de 1.757 de hectare. In continuare, in judetul Ilfov se inregistreaza cea mai mare cerere de scoatere din circuit agricol, fiind vorba despre o suprafata de 611,80 hectare.

Citeste articolul integral in Cotidianul


Valentin Baesu
Cotidianul
 

31 July 2006