Creşterea taxelor notariale este o realitate anuală, iar pentru 2012 se zvonea o dublare, poate chiar o triplare a acestora. Speculaţii nefondate, spun oficialii notarilor, deşi aceştia menţionează că vor exista totuşi câteva scumpiri. Uniunea Naţională a Notarilor a înaintat deja câteva propuneri de schimbare a tarifelor.

23030-111notari-publimedia.jpgÎnceputul anului a adus un set de veşti neplăcute pentru cei care se pregătesc să apeleze la serviciile notarilor publici.

„Pentru anumite categorii de servicii notariale, tarifele se vor dubla şi chiar tripla începând din ianuarie 2012. Serviciile notariale din România sunt mai scumpe decât în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, fiind de patru ori peste medie. Cerem retragerea iniţiativei legislative privind tarifele de onorarii pe care le vor percepe notarii publici în 2012", se menţionează într-o petiţie online împotriva măririi tarifelor notariale.

Modificările grilei de tarife a notarilor, iminente

Modificările aduse grilei de tarife a notarilor ar fi trebuit să se implementeze de la începutul acestui an, iar acest lucru rămâne o certitudine. Chiar dacă aceste procente de scumpiri nu au fost confirmate, este unanim acceptat de notari faptul că legislaţia nou apărută va modifica şi tarifele.

„Intrarea în vigoare a Codului civil de la 1 octombrie 2011 conduce la  necesitatea completării onorariilor notariale, având în vedere faptul ca nu este reglementată modalitatea de stabilire a acestora  pentru  noile proceduri stabilite în sarcina notarului public, cum ar fi  autentificarea convenţiei matrimoniale, declaraţiei de renunţare la drept, promisiunii unilaterale de vânzare sau de cumpărare, fiduciei, legatului cu substituţie fidecomisară, mandatul de incapacitate, convenţia de preciput  şi  multe altele.”, au declarat pentru IMOPEDIA oficialii Uniunii Naţionale a Notarilor.

Onorariile notariale pot fi însă completate sau modificate numai prin Ordin al Ministrului Justiţiei, pe baza propunerilor înaintate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România. Iar până în prezent, instituţia nu a înaintat Ministrului Justiţiei propuneri privind modificarea onorariilor notariale.

„Propunerile ce vor fi înaintate Ministrului Justitiei de către notarii publici privind modificarea tarifelor de onorarii vor privi exclusiv noile proceduri ce incumbă notarilor publici şi se vor încadra în linia decentă promovată de instituţia noastră în ultimii ani. Notarii publici nu au solicitat Ministrului Justiţiei majorarea onorariilor notariale pentru procedurile notariale deja reglementate  şi sub acest aspect, informaţiile vehiculate în presă fiind total  nefondate.”, continuă oficialii UNNPR.   

Tarifele încasate de notari sunt un permanent motiv de controversă

Un studiu al Consiliului Concurenţei, efectuat înaintea reducerilor aplicate de notari, menţiona faptul că tarifele şi onorariile plătite de cetăţenii români pentru operaţiunile notariale sunt mai mari decât cele practicate în Uniunea Europeană.

„România are un cost real al serviciilor notariale mai mare de şapte ori decât în Portugalia, de 14 ori decât în Germania, de cinci ori decât în Franţa, de şase ori decât în Austria sau Spania şi de patru ori decât în Belgia. În România onorariile reale sunt mai mari decât în Polonia, Ungaria sau Slovenia", menţiona studiul.

UNNPR a susţinut în schimb faptul că onorariile notariale din România se înscriu în media europeană, în timp ce serviciile pentru care acestea sunt percepute sunt mult mai complexe, acoperind circa 70% din activitatea de cadastru şi nu numai tranzacţiile imobiliare.

„Aceste onorarii notariale nu se suprapun cu taxele pe care notarii le colectează pentru stat şi sunt stabilite de Ministerul Justiţiei, instituţia care garantează interesul public al activităţii desfăşurate de notari în raporturile dintre cetăţeni”, au menţionat reprezentanţii UNNPR, în replică la studiul Consiliului Concurenţei.

CITEŞTE ŞI România anului 2020: o ţară cu locuinţe economice, la directive europene

 

18 January 2012