Viitorul este aici. Din vara aceasta vor putea fi folosite primele taxiuri zburătoare din lume. Pentru ca lucrurile să fie și mai spectaculoase, aceste taxiuri nici nu vor avea un șofer. Vor fi operate de un centru terestru, cu care pasagerii vor putea comunica oricând este nevoie. Ceea ce până acum vedea doar in filme SF, peste câteva luni vom vedea la Dubai, în Emiratele Arabe.

41320-taxi_zburator_dubai.jpgTaxiurile zburătoare fără șofer vor fi lansate în circulație din luna iulie a acestui an, dacă totul va merge conform planului. Acestea sunt, de fapt, niște drone supradimensionate în care va putea intra un singur pasager cu o greutate de maximum 100 de kilograme, cu un bagaj mic. Taxiul zburător va putea atinge o vitezp de 160 de kilometri pe oră și are o autonomie de 50 de kilometri, sau o jumătate de oră cu o sinură baterie.  Pasagerii vor putea chema taxiul printr-o aplicație, exact așa cum se întâmplă și în cazul taxiurilor clasice. Ele pot ridica pasagerii de oriunde, iar odată ce aceștia au îmbarcat, vor tasta destinația în bordul de comandă al taxiului, încorporat în scaun.

Fiecare mișcare a dronei va fi atent monitorizată de la sol, dintr-un centru de comandă. Persoana din interiorul aeronavei va putea de asemenea să comunice cu centrul de comandă, dacă este nevoie. Totul este cât se poate de sigur, în ultimii ani s-au făcut testări extensive pe acest tip de vehicul”, explică producătorii chinezi Ehang.

Premiera mondială și revoluția în transporturi va fi în dubai, acolo unde conducătorii țării fac presiuni de mai mulți ani să se treacă la metode de transport hi-tech. în paralel cu dezvoltarea transportului aerian, Dubai își propune și să ajungă la performanța ca un sfert din toate mașinile din trafic să fie fără șofer, până în anul 2030. Tot în dubai se găsește și cea mai lungă șină de tren fără conductor, iar oficialii au semnat un acord cu omul de afaceri american Elon Musk să implementeze acolo sistemul Hyperloop, prin care călătorii se pot deplasa la sol cu vitezele aeronavelor la un preț de bilet de autobuz, printr-un sistem eficient energetic și mai sigur decât cele convenționale. 

Chiar dacă restul lumii pare să fie lăsat mult în urmă de către Dubai, și în alte zone se fac progrese în aceeași direcție. De exemplu, în Nevada se poartă discuții tocmai cu producătorii dronei-taxi fără șofer pentru a se implementa acest sistem de transport și la ei. Momentan se desfășoară testări de fezabilitate, în cooperare cu Administrația Federală în Aviație pentru a obține aprobarea ca acest tip de aeronavă să zboare în SUA.

CITEȘTE ȘI: 

18 March 2017