Schimbare spectaculoasă: un teatru părăsit, vechi de aproape un secol, este folosit astăzi de iubitorii de cărți. În urma reconversiei, clădirea nu a ajuns să fie doar cea mai selectă librărie din Buenos Aires, ci și un obiectiv turistic vizitat anual de peste un milion de turiști.

40591-1.jpgBuenos Aires se mândrește cu una dintre cele mai frumoase librării din lume – El Ateneo Grand Splendid este amenajat într-un teatru deschis în 1919, transformat în magazin de cărți în anul 2000. Elementele specifice unui teatru se îmbină excelent cu volumele literare, iar vizitatorii sunt fascinați de decorul neobișnuit pentru un spațiu dedicat cititului. Ineditul amenajării i-a adus faimă internațională: publicația britanică „The Guardian” a inclus această clădire pe locul doi în clasamentul celor mai frumoase librării din lume, iar numărul turiștilor care ajung în cartierul Barrio Norte, pentru a vedea această clădire, crește considerabil de la un an la altul, căpătând reputația de adevărată Mecca pentru iubitorii de cărți.

Impresionanta clădire a aparținut lui Max Glucksman, o figură proeminentă pe scena tango-ului argentinian. Proprietar al casei de înregistrări „Nacional-Odeon”, acesta a dorit un spațiu memorabil pentru scena culturală din Buenos Aires, iar arhitecții Peró și Torres Armengol sunt cei care i-au transformat ideile în realitate. Scena Teatro Grand Splendid a găzduit legende ale tango-ului, precum Carlos Gardel, Francisco Canaro, Roberto Firpo sau Ignacio Corsini. Din 1929, teatrul a trecut prin lucrări de reconstrucție, devenind prima sală de cinema cu sunet din Buenos Aires. Dragostea lui Glucksman pentru tango a fost vizibilă și în această nouă formă a clădirii: orchestre de tango acompaniau producțiile cinematografice fără sunet.

La începutul anilor ’90, fostul teatru se afla într-o stare precară, fiind amenințat de demolare. Achiziționat de Grupo Ilhsa, care mai deține alte 40 de librării, Teatro Grand Splendid a devenit bijuteria din portofoliu. Restaurată sub supravegherea arhitectului Fernando Manzone, clădirea a fost transformată într-una din cele mai mari librării din America de Sud, în urma unei investiții de 200.000 de dolari. Pentru un efect spectaculos, arhitectul argentinian a decis schimbe scaunele cu rafturi de cărți, dar să păstreze elementele specifice unui teatru, vizitatorii admirând astăzi scena, lojele, detaliile arhitecturale originale și chiar și draperiile bogate din catifea roșie. De asemenea, a fost restaurată cupola originală, pictată de artistul italian Nazareno Orlandi – o alegorie pentru pace, realizată după Primul Război Mondial.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

17 July 2016