Concept futurist, transpus în realitate – mijloacele de transport hibride care circulă pe deasupra mașinilor nu mai sunt doar o idee demnă de filmele SF, ci au devenit realitate, în China. Combinație între autobuz, tramvai și metrou, astfel de mijloace de transport în comun vor revoluționa traficul în cele mai aglomerate metropole ale lumii.

40725-2.jpgS-au făcut de mult remarcate imagini cu vehicule futuriste care transportă rapid zeci de persoane pe deasupra mașinilor blocate în trafic. Am gândit cu toții că este o idee extraordinară, dar imposibil de pus în practică. Chinezii nu s-au lăsat descurajați de nivelul de dificultate și au transformat acest concept în realitate, impresionând întreaga lume.

„Mijloacele de transport în comun ar trebui să fie o variantă mult mai bună decât automobilul privat. Autoritățile au datoria de a găsi soluții pentru micșorarea traficului îngrozitor devenit o banalitate în marile orașe ale lumii. Am ajuns să ni se pară normal să petrecem zilnic ore în șir în trafic. Nu este normal! Trebuie să găsim alternative atât pentru a oferi cetățenilor noștri alternative demne de luat în calcul, cât și pentru a reduce drastic poluarea”, a comentat unul dintre oficialii din Qinhuangdao pentru o publicație locală.

  • Autobuzul „transzonal” poate fi deja văzut pe străzile orașului Qinhuangdao, însă deocamdată se află în probe.
  • Vehiculul cu tracțiune electrică are o lungime de 22 de metri și o lățime de aproape 8 metri, astfel că poate acoperi mai multe benzi de circulație.
  • Cu o capacitate actuală de 300 de pasageri, vehicul va fi extins pentru a putea transporta până la 1.200 de pasageri.
  • Autobuzul va putea atinge o viteză de până la 65 kilometri/oră, astfel că va fi unul dintre cele mai eficiente mijloace de transport în comun.

China cochetează cu această idee de ceva vreme, însă proiectul a stârnit o adevărată rumoare în luna mai a acestui an, când a fost expus un model în miniatură, în cadrul celei de-a 19-a ediții a China Beijing International High-Tech Expo. La doar o lună distanță, oficialii chinezi au surprins întreaga lume anunțând că „autobuzul de tranzit elevator” (Transit Elevated Bus – TEB) este deja în producție și că va fi gata pentru teste în luna august. Iată că chinezii s-au ținut de promisiuni!

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

 

6 August 2016