TEPE LA CUMPARAREA UNUI IMOBIL
Ziarul Ziarul - 07.10.2005
 

Ca sa nu fiti pacaliti cand cumparati un imobil, tineti cont de cateva reguli de baza. In primul rand, toate actele trebuie semnate doar la notar.
Mare atentie la modul in care se face transferul de proprietate al locuintei pe care o cumparati. Nu semnati nimic pana cand nu vedeti toate actele vanzatorului si pana nu va dovedeste ca intr-adevar este proprietar.

CLAUZE CLARE


Fiti atenti cine semneaza actele. De exemplu, atunci cand cel care vinde este casatorit, e bine ca ambii soti sa semneze actul, deoarece toate bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt comune. Daca vanzarea se face de catre unul dintre soti, fara stirea si acordul celuilalt, actul poate fi atacat in justitie si anulat. Foarte importanta este si clauza eliberarii locuintei. Daca in actul de vanzare nu exista clauze clare pentru asta, se ajunge la amanari obositoare sau chiar la procese.

DOVEZI


Vanzatorul trebuie sa garanteze ca imobilul nu este grevat de datorii sau ca nu a mai fost vandut. Nu o data au fost astfel de cazuri, cand totul se poate face in complicitate cu notarul. De aceea, pe langa contractul propriu-zis, cereti dovada inscrierii in cartea funciara, dupa ce intai s-a obtinut un numar cadastral, si certificatul fiscal, care se obtine de la administratia financiar.

Ziarul Ziarul

7 October 2005