Terenurile din București sunt cele mai profitabile tranzacții ale momentului.Vânate de cei mai mari clienți din piață, acestea își pot transforma proprietarii în cei mai norocoși vânzători. Explicația stă în faptul că, motivați de consumul în creștere, marii investitori se grăbesc să achiziționeze toate terenurile potrivite proiectului lor. Centre comerciale, ansambluri rezidențiale, spații de birouri, toate aceste proiecte așteaptă să fie construite în București, odată ce se găsește terenul potrivit pentru ele. 

40441-tranzactii_teren.jpgIndiferent dacă este vorba despre suprafețe mari sau mici, care pot fi comasate, marii investitori sunt interesați de orice teren din București. Cele mai dorite și, prin urmare, cele mai bine plătite, sunt terenurile aflate în zonele aglomerate, acolo unde oferta este mică, dar cererea este mare. La începutul acestui an, valoarea tranzacțiilor cu terenuri s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Anul acesta a fost anul marilor cumpărători. Ei cumpără zeci de hectare, pe care vor să dezvolte proiecte diverse. Piața rezidențială este în continuare mult sub necesar, iar acolo unde sunt locuințe, sunt și magazine , dar și birouri. Prețurile sunt în continuare accesibile, cerere există, deci interesul dezvoltatorilor este crescut”, arată specialiștii DTZ Echinox.

Estul Bucureștiului începe să fie căutat, după ce a fost promovat de IKEA 

Estul Bucureștiului este o zonă care a avut o dinamică surprinzătoare anul acesta. Dacă până acum nu era în topul dezvoltatorilor, anul acesta a atras atenția prin nuemele investitorilor care s-au arătat interesați. Unul dintre cei mai mari clienți de terenuri ai zonei a fost, anul acesta, IKEA. Un alt mare cumpărător de terenuri din această perioadă este Skanska, o companie care până acum a făcut achiziții considerabile în Vestul și zona de Centru-Nord a Bucureștiului. În funcție de zona de achiziție, se poate spune cu o acuratețe mare ce fel de proiect urmează să fie construit. 

Mai mult de jumătate dintre terenurile achiziționate în ultimul an au fost destinate proiectelor comerciale. Segmentele rezidențial și industrial/logistic dețin fiecare câte 20% din totalul suprafeței de terenuri tranzacționate în ultimul an. În privința birourilor, sunt așteptate livrări semnificative de birouri anul acesta și anul viitor”, continuă oficialii DTZ Echinox

Finanțarea restrictivă poate conduce la blocarea elanului pieței imobiliare 

Există însă un singur element care poate pune piedică acestui avans imobiliar din Capitală, mai ales în domeniul comercial: finanțarea restrictivă. Această problemă poate conduce la blocarea sau revânzarea prematură a proiectului, chiar înainte de începerea construcției. În privința prețurilor, terenurile destinate birourilor rămân cele mai scumpe.

Terenurile destinate dezvoltărilor de birouri au un preț mediu de achiziție de 717 euro/mp. În cazul terenurilor destinate dezvoltărilor rezidențiale sau comercial, prețul mediu de achiziție variază între 175 și 200 euro/mp”, arată rapoartele DTZ Echinox.

Atunci când vine vorba despre clienți, în cazul terenurilor cu destinație comercială, cumpărătorii sunt în special români sau suedezi. În mod tradițional, cei mai activi investitori în România, în ultimul deceniu, se numărau grecii și austriecii, dar în ultimul timp, aceștia nu au mai avut achiziții semnificative.

CITEȘTE ȘI:

22 June 2016