Autoritatile locale din municipiul Sfantu-Gheorghe, Covasna, intentioneaza ca in viitorul apropiat sa puna la dispozitia investitorilor, care respecta anumite cerinte, terenuri in mod gratuit, in cadrul unui parc industrial.
Primarul din Sfantu-Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, marti, ca este vorba de o suprafata de peste 15 hectare in apropiere de Sfantu-Gheorghe, pe care va fi amenajat un parc industrial, dupa care terenurile de aici pot fi oferite gratis investitorilor care satisfac anumite cerinte.

“Avand in vedere ca va fi proprietatea Primariei, vom oferi gratis acele terenuri, pentru investitori care satisfac anumite cerinte, cum ar fi un numar de locuri de munca create si un salariu care va fi acordat celor care vor lucra acolo”, a spus primarul, citat de NewsIn.

Potrivit autoritatilor, aceasta initiativa ar reprezenta accelerarea procesului de atragere a investitorilor in judet.

Terenul pe care se care se doreste amenajarea acestui parc industrial se afla deocamdata in litigiu si necesita rezilierea unui contract, iar ulterior municipalitatea intentioneaza sa acceseze fonduri de la Uniunea Europeana pentru ecologizarea zonei si pentru a o pregati pentru acest parc.

Toamna trecuta, in localitatea brasoveana Prejmer s-a deschis cel mai mare parc industrial de tip greenfield realizat in Romania, printr-o investirtie a oamenilor de afaceri din regiunea spaniola Catalonia, coordonata de firma Graells & Llonch. In prima faza aici fusesera date in folosinta cinci hale, iar in termen de doi ani era prevazut ca aici vor functiona aproximativ 120 de intreprinderi.

Potrivit realizatorilor, aici orice investitor gaseste toate cele necesare pentru a-si dezvolta o afacere: birouri de banca, birouri de telecomunicatii, agentie de transport, sala de conferinte, securitate si supraveghere, centru de afaceri, hotel, restaurant, statie de gaz, servicii publice, centru medical, parcare pentru camioane si vehicule, program intern de gestionare a reziduurilor, retele de apa, circuit separat pentru apa curenta si apa industriala, filtru, retea interna de gaze naturale, retea digitala de comunicatii, electricitate. Parcul industrial de la Prejmer este are o suprafata totala de 869.900 mp.

In Covasna, fosta conducere a judetului a anuntat de mai multe ori ca se va construi un parc industrial in comuna Ghidfalau, pe o suprafata de aproximativ 14 hectare, dar acest lucru nu s-a materializat.

Sursa

1 October 2008