Tranzactii pentru paduri si terenuri agricole

Paradoxal sau nu, preturile pentru un metru patrat intravilan din localitatile limitrofe Capitalei ajung, si uneori chiar depasesc, pretentiile pentru aceeasi suprafata de teren din buricul Bucurestiului.

Terenurile din Ilfov, mai scumpe ca in BucurestiUn exemplu elocvent este intalnit la 10 kilometri de Capitala, la Popesti Leordeni, unde pretul unui metru patrat ajunge la nu mai putin de 1.700 de euro, aceasta in conditiile in care, pentru aceeasi suprafata de teren din zona „1 Mai" a Bucurestiului, suma pretinsa se ridica la 1.200 de euro.

Cu toate ca piata imobiliara autohtona trece printr-o perioada de criza, preturile locuintelor spatiilor comerciale si terenurilor suferind caderi de chiar 45%, in comunele din imprejurimile Capitalei recesiunea economica nu pare sa fi afectat businessul imobiliar, dar asta doar din punctul de vedere al cererii. Chiar daca nu mai e la mare cautare, terenul intravilan din localitatile Popesti Leordeni, Chitila sau Voluntari are tarif de lux, acesta fiind si acum de 1.700 de euro, 1.450 de euro, respectiv 1.400 de euro pentru un metru patrat.

Proprietarii, orbiti de calcule


„In Popesti Leordeni, Voluntari sau in oricare alta zona limitrofa a Bucurestiului care a cunoscut o dezvoltare masiva si rapida in ultimii ani, proprietarii au incercat sa aplice aceeasi reteta speculativa ca si in Capitala, achizitionarea unor terenuri in locatii bune, cu vizibilitate si acces la transportul in comun, carora sa le imbunatateasca parametrii urbanistici, adesea exagerat, parametri care sa le justifice pretul cerut pe teren. Astfel, se poate ajunge la preturile acestea paradoxale", explica Ionut Ciocan, Senior Consultant si membru al Land Department din cadrul companiei de consultanta imobiliara, DTZ Echinox.

Potrivit acestuia, marea problema o reprezinta proprietarii acestor terenuri.  „Problema este ca e nevoie de mai mult de atat pentru a justifica un asemenea pret, ceea ce proprietarii inca nu vad, orbiti de propriile calcule si presupuneri", spune Ciocan. La randul sau, managerul companiei imobiliare Vectra '92, Radu Ursacescu, considera ca „aceia care cer astfel de preturi trebuie sa fie cel putin nebuni, in conditiile in care piata terenurilor e practic prabusita".

Pentru teren si-au vandut casele

O alta explicatie a preturilor exagerate, data de proprietarii de teren intravilan aflat la mica distanta de Bucuresti, este data si de efervescenta din anii trecuti a businessului imobiliar, cand loturi masive de teren au fost achizitionate la preturi considerabile si puse la pastrat pentru ca samsarii sa dea „marea lovitura". Potrivit analistilor, frenezia imbogatirii peste noapte din tranzactiile imobiliare i-a determinat pe unii sa-si vanda apartamentele sau sa faca imprumuturi bancare pentru a cumpara pamant in asteptarea cresterii pretului.

Ideea extinderii Bucurestiului a fost un motiv serios pentru a-i determina atat pe marii dezvoltatori, cat si persoanele fizice, sa cumpere, dupa buget, loturi masive de teren. „Cei care s-au inhamat la o astfel de afacere au crezut ca preturile vor creste la nesfarsit, iar acum sunt intr-o situatie disperata", sustine Ursacescu.

„Nu mai este o garantie bancara"


Potrivit analistilor, in piata imobiliara tranzactiile cu terenuri s-au blocat inca din luna august a anului trecut, iar in prezent nu se poate vorbi despre un pret pentru un metru patrat decat in conditiile in care se realizeaza o tranzactie, acesta fiind dat doar de negocierea dintre cumparator si vanzator. Mai mult, posibilitatea creditarii bancare privind achizitia de terenuri a cazut, pentru banci, acestea nemaireprezentand o garantie reala. „Singurele tranzactii care se mai fac acum sunt cele ocazionale, iar cei care au lichiditati ofera de trei ori mai putin decat valoarea pe care o avea terenul respectiv anul trecut", sustine managerul Vectra'92.

De asemenea, el a adaugat faptul ca „sunt multe agentii imobiliare mari care inca din luna august 2008 nu au mai reusit o astfel de tranzactie imobiliara, iar acest blocaj va continua". Ursacescu a tinut sa precizeze ca „un factor in plus care va sustine acest blocaj este adus si de atitudinea bancilor, pentru care terenurile nu mai reprezinta o garantie ".

Popesti Leordeni,  jumatate din Dorobanti


In acest context al lipsei tranzactiilor cu terenuri, o radiografie sumara a anunturilor postate fie pe internet, pe bannere sau prin ziare, scoate in evidenta faptul ca, in pofida disparitiei cumparatorilor, proprietarii isi mentin preturile ridicate. In top se afla totusi terenurile din Bucuresti, primul loc fiind ocupat de zona Dorobanti, unde metrul patrat costa 3.500 de euro. Pe Calea Calarasilor si in zona Vitan, pretul se ridica la 3.000 de euro, la Cotroceni acesta coboara la 2.380 de euro, pe Splaiul Unirii, la 2.000 de euro, pentru ca in zona 1 Mai acesta sa ajunga la doar 1.200 de euro. Dupa granita Capitalei, alte preturi.

La Bragadiru, metrul patrat costa intre 210 si 400 de euro, la Buftea, intre 150 si 800 de euro, la Magurele, intre 110 si 517 euro, la Otopeni, intre 142 si 240 de euro, la Snagov, intre 50 si 265 de euro, la Corbeanca, intre 50 si 150 de euro, la Domnesti, intre 20 si 80 de euro, la Clinceni, intre 20 si 40 de euro, in timp ce la Mogosoaia, pretul urca de la 99 de euro, pana la 1.000 de euro. Nota discordanta fac in schimb preturile din Popesti Leordeni, de la 20 de euro, pentru un metru patrat dintr-un lot de 80.000 de metri patrati, pana la 170.000 de euro pentru un lot de 100 de metri patrati. Totodata, la Voluntari, tariful este intre 250 si 1.400 de euro, in timp ce, in comuna Chitila, metrul patrat de teren intravilan se vrea vandut cu preturi cuprinse intre 200 si 1.450 de euro.

Sursa

2 April 2009