Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) a emis o hotărâre internă prin care interzice notarilor să mai întocmească acte de vânzare-cumpărare pentru terenurile agricole care nu au cadastru şi intabulare.

Măsura menită să îi apere pe proprietari să cumpere terenuri mai mici decât cele înscrise în acte are şi efecte adverse. În unele zone ale ţării, piaţa achiziţiilor de terenuri agricole este blocată.

În momentul de faţă, investitorii în terenuri agricole nu mai pot să cumpere pământ în judeţele Buzău, Teleorman, Olt, Ialomiţa, Constanţa, unde lucrările de cadastru sunt extrem de anevoioase şi pot dura ani la rând, a spus avocatul Radu Gilescu de la firma CHSH Gilescu & Partenerii.

Cum notarii refuză să autentifice actele de vânzare-cumpărare în lipsa cadastrului şi a intabulării, cumpărarea de terenuri în vederea comasării nu va mai fi posibilă, deşi aceasta este permisă explicit prin Legea nr. 247/2005.

Decizia notarilor i-a prins pe picior greşit pe câţiva investitori din Danemarca şi din Austria, care riscă să piardă zeci de milioane de euro plătite ca avans la precontractele întocmite înainte de decizia internă.

Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) a transmis notarilor Hotărârea nr. 290/11.09.2009 în care se menţionează negru pe alb: "Notarul public va verifica dacă cumpărătorul deţine în proprietate cel puţin o parcelă sau o cotă din aceasta, alăturată celei care se înstrăinează în scopul comasării".

Dacă această condiţie nu este îndeplinită, "notarul va pune în vedere părţilor că în vederea înstrăinării vor trebui să întocmească documentaţia cadastrală potrivit dispoziţiilor Legii nr. 7/1996 cu modificările şi completările ulterioare".

Or, la ora actuală, un proprietar nu îşi poate întocmi singur sau printr-un expert o documentaţie cadastrală în vederea intabulării terenului respectiv atât timp cât la nivelul întregii zone nu există o hartă cadastrală întocmită la nivel regional sau teritorial.

Avocaţii invocă Legea 247/2005 privind "reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente" care prin excepţie permit încheierea de contracte de vânzare-cumpărare fără intabulare, în vederea comasării terenurilor.

Sursa

20 October 2009