Numărul tranzacţiilor cu terenuri este foarte redus, chiar dacă preţurile sunt mai mici decât anul trecut.

Terenurile pentru casă s-au ieftinit în toată ţara cu până la 40%Piaţa imobiliară a terenurilor este blocată în marile oraşe ale ţării, ca şi cea a apartamentelor. Chiar dacă preţurile terenurilor din Craiova au scăzut cu până la 40% din luna noiembrie a lui 2008 şi până în prezent, cumpărătorii se lasă aşteptaţi.

 „Dacă la începutul lui 2008 încheiam trei-patru tranzacţii pe zi, acum cu greu mai încheiem trei-patru tranzacţii pe lună", ne-a spus Florin Curcan, agent imobiliar în cadrul CDC Imobiliare. Astfel, un teren intravilan în zona Bordei-Gârleşti, o zonă selectă de vile din Craiova, se poate cumpăra acum cu 80 de euro metrul pătrat, în timp ce anul trecut acelaşi teren se vindea cu 120 de euro metrul pătrat.

Cea mai mare scădere a terenurilor din Craiova se înregistrează în zona fostei fabrici de maşini Daewoo, unde metrul pătrat de teren s-a ieftinit cu aproximativ 40%. Şi terenurile centrale din Craiova s-au ieftinit, ajungându-se de la 700 de euro la 400 de euro metrul pătrat.

În Timişoara, preţurile sunt mai mici cu până la 30% decât în noiembrie anul trecut. „Ca în toată ţara, şi în Timişoara preţurile la terenuri au scăzut între 20 şi 30%. Anul trecut, în zona rezidenţială de vile Dumbrăviţa, metrul pătrat de teren se comercializa cu 50 de euro, iar în prezent metrul pătrat de teren se vinde cu aproximativ 35 de euro", ne-a spus Aurel Vid, directorul agenţiei imobiliare Sovida. O altă zonă bună în Timişoara este Calea Girocului, unde metrul pătrat de teren costa anul trecut 200-350 de euro metrul pătrat. Acum, terenurile din această zonă pot fi cumpărate cu 180-220 de euro metrul pătrat. În zona ultracentrală a Timişoarei, terenurile au scăzut cu 100 de euro pe metrul pătrat, ajungând la 700 de euro. „În această perioadă, terenurile nu se mai vând. Cei care vor să cumpere se abţin momentan în speranţa că preţurile se vor mai micşora", a mai spus Aurel Vid.

Piaţa imobiliară a terenurilor din Cluj este blocată, numărul tranzacţiilor încheiate pe acest segment în ultimele luni este aproape inexistent, iar preţurile terenurilor sunt în scădere. „Preţurile terenurilor intravilane din Cluj sunt mai mici în această perioadă cu aproximativ 25-30%, comparativ cu luna noiembrie a anului trecut", ne-a spus Paul Terheş, director marketing în cadrul agenţiei imobiliare Casa Pitas. Preţul terenurilor în zone bine cotate din Cluj, cum sunt cartierul Bună Ziua şi Andrei Mureşanu, zone unde s-au construit atât ansambluri de vile, cât şi ansambluri rezidenţiale de blocuri, variază între 250 şi 300 de euro. Anul trecut, proprietarii din aceste zone încasau sume ce variau între 350 şi 400 de euro pe metrul pătrat.

Terenurile de la malul mării, din Constanţa, s-au devalorizat cu cel puţin 20-30% în perioada noiembrie 2008-februarie 2009. În funcţie de zonă scăderile de preţ ajung şi la aproximativ 40%. „În zona Casei Căsătoriilor, metrul pătrat de teren costa anul trecut 2.500 de euro, acum preţul cerut de proprietari este de 1.500 de euro metrul pătrat",
ne-a spus Ioan Ududec, directorul agenţiei Elion. O altă zonă bună în Constanţa este zona cazinoului. Aici, metrul pătrat de teren costă în prezent 1.400-1.500 de euro, în timp ce anul trecut se vindea cu 2.000 de euro. Într-un cartier rezidenţial de blocuri şi vile, Primo, pământul se vinde cu 280-300 de euro metrul pătrat, iar anul trecut tranzacţiile erau încheiate la preţul de 500 de euro metrul pătrat. „Nu se poate face un calcul sigur al scăderilor, întrucât numărul tranzacţiilor cu terenuri este aproape zero. Chiar dacă anunţurile cu terenuri se modifică în jos, cumpărătorilor le este frică să mai investească", a adăugat Ioan Ududec.

Preţurile terenurilor din Iaşi s-au redus cu cote cuprinse între 5 şi 40%. „Cel mai puţin s-au ieftinit terenurile cu suprafeţe mai mici şi foarte bine poziţionate", ne-a spus Dan Mihoci, administrator asociat în cadrul agenţiei imobiliare Casa Ta. În cartiere rezidenţiale noi din Iaşi, cum sunt Păcurari sau Tătăraşi, terenurile care se vindeau cu 500-600 de euro acum costă 300-400 de euro metrul pătrat, iar terenurile centrale au scăzut de la 800 de euro metrul pătrat la 600 de euro metrul pătrat. „Chiar şi aşa nu se mai încheie tranzacţii. Cerere există, şi chiar solvabilă. Avem o clientă care are un salariu pe cartea de muncă de 2.000 de euro şi banca la care a apelat tergiversează acordarea creditului pentru un împrumut de 30.000 de euro", susţine Dan Mihoci.

Şi piaţa din Capitală se confruntă cu scăderi masive de preţ. „Proprietarii care îşi doresc cu adevărat să vândă au revenit la sentimente mai bune şi au redus preţurile în medie cu 30-40%, în această perioadă, comparativ cu noiembrie 2008", potrivit companiei imobiliare EuroMetropola.

Sursa

2 March 2009