Teren de vanzareTEREN DE VÂNZARE! Mii de plăcuţe cu acest mesaj împânzesc câmpurile din jurul Bucureştiului. O plimbare cu maşina în apropierea oraşului îţi scoate în cale o ofertă aproape la fel de bogată precum cea din anunţurile imobiliare.

Curioşi cum mai merg lucrurile pe piaţa imobiliară am plecat pe teren. Am ales nordul, zona încă cea mai fierbinte a pieţei imobiliare din vecinătatea Capitalei, spun specialiştii. Prima oprire, oraşul Otopeni. Sute de case în construcţie, printre ele anunţuri de vânzare de terenuri. Cei care locuiesc de mult în zonă te miros de la o poştă dacă eşti în căutare de pământ. E suficient să laşi geamul in jos la maşină că te întreabă direct "căutaţi teren, nu?". Fie că au terenuri de vânzare, fie că nu, cei care stau de o viaţă în zonă ştiu exact care sunt preţurile, unde se vinde cel mai bine sau cine are cele mai bune loturi.  Aşa am ajuns şi noi la nea Anghel. Are şaisprezece loturi, în zonă,  moştenire de la mama sa şi deşi nu a mai vândut nimic de câteva luni nu se îngrijorează. Crede că cine vrea să cumpere va cumpăra oricum, fie că este criză sau nu. Cu toate acestea a mai lăsat la preţ un pic. Ultimul lot l-a vândut cu 200 de euro pe metru pătrat, dar acum parcă ar fi dispus să încheie actele şi cu 180 de euro. Cumpărători să fie!

După ce ne/am lămurit cum stau lucrurile în Otopeni, mergem mai departe. Corbeanca... Şi aici anunţuri de vânzare la tot pasul. Luăm la întâmplare un număr de telefon şi sunăm. E chiar proprietarul, domnul Vasile. Ne spune că are un lot de 1200 de metri pătraţi şi că ar vrea 180.000 de euro, 150 de euro pe metru pătrat. Completează însă că preţul e pentru cine întreabă, căci pentru cine cumpără e mai mic - 125 de euro, spune el. În final l-ar da şi cu 120 de euro, dacă îl luăm repede.

 Aşadar doi vânzători, două negocieri încheiate cu un preţ mai mic. Să fi avut noi noroc? Nu, spun specialiştii.

"Preţurile au dinamică negativă, ofertele de vânzare a terenurilor sunt foarte multe, interes de cumpărare este scăzut. Toate perioadele au plusurile si minusurile lor, cu siguranţă însă în acest moment clienţii cumpărători - activi în piaţă în acest moment - dictează preţurile, iar proprietarii sunt mult mai deschişi să negocieze decât erau până "mai ieri", ne-a explicat Costin Spînu, director IMOSUPORT Real Estate

Piaţa imobiliară din România a cunoscut în ultimii ani o evoluţie spectaculoasă. Preţurile au crescut nebuneşte de la an la aducând câştiguri uriaşe celor care au ştiut cum să joace.  Lucrurile încep însă să se schimbe.

 "După ce ani la rând preţurile au crescut de multe ori nejustificat, acum piaţa românească începe să se maturizeze. In ultimul an majoritatea terenurilor tranzacţionate au fost achiziţionate în vederea unei investiţii pe termen lung (dezvoltare imobiliară, construcţie în regie proprie, etc), foarte puţine fiind achiziţionate în scop speculativ. In acest moment de tensiune pe piaţa imobiliară şi financiară şi în România ne confruntăm cu o creştere a ofertei comparativ cu creşterea cererii" - Costin Lazăr, Neoland Real Estate

 Şi scumpirea creditelor a tulburat apele pe piaţa imobiliară autohtonă, susţin reprezentanţii agenţiilor de profil. Dificultăţi de finanţare nu au apărut numai în România,  investitorii străini obţin şi ei mai greu împrumuturi de la băncile internaţionale, din cauza crizei economice. Astfel, cererea din partea fondurilor oportuniste a scăzut de asemenea, deşi acestea sunt în continuare interesate de terenuri situate în apropierea noilor proiecte de infrastructură, în zonele mai puţin dezvoltate din sudul şi estul judeţului Ilfov, în special în zona viitorului aeroport.

 Având în vedere situaţia actuală internaţională, în prezent cele mai sigure terenuri sunt cele situate în poziţii cheie, în zonele centrale ale oraşului, unde se poate construi pe verticală, cele mai căutate fiind acum terenurile pentru construcţie de hoteluri şi spaţii de birouri, precum şi cele pentru locuinţe de lux. De asemeni terenurile industriale, pentru parcuri logistice sunt pe placul investitorilor. Sunt optimistă in privinţa evoluţiei pieţei terenurilor. Cred în dezvoltarea pieţei terenurilor o dată cu crearea de infrastructură (centura a doua a Bucureştiului, extinderea metroului, apariţia de noi autostrăzi, extinderea reţelei de gaze, apa, canal ) ne-a declarat Daciana Covalcic de la compania imobiliară CRD Domenii

5 November 2008