Numărul băncilor dispuse să ipotecheze un teren este mic. În ultima perioadă, tot mai puţine instituţii financiare oferă credite ipotecare pentru achiziţia de terenuri având drept garanţie chiar proprietatea ce urmează a fi cumpărată. 

31434-fotolia_45218051_xs.jpgCei care doresc să cumpere un teren printr-un credit ipotecar întâmpină dificultăţi. În prezent, mai sunt câteva bănci care acceptă drept garanţie ipotecară terenuri. Astfel, clienţii care nu au o locuinţă cu care să garanteze creditul şi vor să pună ipotecă pe terenul ce urmează să îl cumpere, pot alege bănci precum Garanti Bank, Banca Carpatica sau ING Bank.

Înainte de a opta însă pentru o anumita bancă, trebuie avut în vedere costul total ce urmează a fi plătit, întrucât pot exista diferenţe de câteva puncte procentuale de la o bancă la alta.  reprezintă o modalitate rapidă şi facila de a vedea unde să plasează acestea faţă de restul pieţei” spun specialiştii financiari de la conso.ro.

Spre exemplu, pentru un credit în valoare de 120.000 lei, contractat de beneficiar pe o perioadă de 30 ani, dobânda anuala efectiva  pleacă de la un nivel de 8,1% şi poate atinge la 13,3%. 

 

Bancă

Denumire Produs

DAE

ING Bank

ING Credit pentru investiţii imobiliare cu garanţie ipotecara in lei - cu asigurare de viaţa

8.12%

Garanti Bank

Credit imobiliar - cu virare venit

8.25%

Garanti Bank

Credit imobiliar

8.45%

Carpatica

Credit pentru achiziţie teren extravilan

9.75%

Carpatica

Credit imobiliar Casa 9

9.82%

ING Bank

ING Credit pentru investiţii imobiliare cu garanţie ipotecara in lei

13.27%

             Sursă: Conso.ro

Trebuie ştiut că şi BRD acordă astfel de credite, dar banca este dispusă să ofere finanţare pentru achiziţia unui teren, numai dacă solicitantul împrumutului are un plan de construire a unei locuinţe. Altfel spus, BRD nu finanţează investiţii imobiliare în terenuri. 

CITEȘTE ȘI: Achiziţia de locuinţe şi terenuri: cât de sigure mai sunt aceste investiţii?

 

3 September 2013