Preturile parcelelor construibile din Bucuresti s-au redus in primul semestru intr-un ritm inferior restului tarii. Cele mai evitate de catre cumparatorii de terenuri sunt orasele mici cu mai putin de 150.000 de locuitori.

20271-buc.jpgIn pofida diversificarii cererii pentru terenurile construibile din Capitala, doar anumite parcele s-au bucurat de atentia investitorilor, in special cele cu destinatie de retail sau pentru dezvol­tare de cladiri de birouri. Acest lucru explica diferentele mari de pret solicitate pentru parcele cu destinatie diferita, dar aflate in aceeasi zona. Cel mai elocvent exemplu este cel al preturilor practicate in zone precum Drumul Taberei si Berceni versus Militari, care, desi, sunt cartiere cotate similar, preturile teren­u­rilor cu destinatie de retail sunt mult mai mari comparativ cu cele ale parce­lelor pe care se pot construi doar locu­inte. Astfel, in Militari zona Iuliu Maniu pretul unui metru patrat de teren construibil pentru uz mixt (retail + rezidential) variaza intre 100 si 400 de euro, in timp ce in Drumul Taberei parcelele destinate strict destinatiei de retail costa intre 500 si 700 euro/mp, potrivit datelor com­paniei Colliers International.

De altfel, cererea foarte mica pentru supra­fetele destinate dezvoltarilor rezi­dentiale caracterizeaza toata piata de tere­nuri, reprezentand ecoul dezin­teresului fata de constructiile de locuinte manifestat in ultimii doi-trei ani.

Conservare de preturi in ultracentral

In Capitala, doar terenurile ultra­centrale au suferit o corectie mai mica, in restul zonelor scaderile de preturi la terenuri continuand si in prima jumatate a anului 2011, potrivit datelor companiei de consultanta pentru eva­luare Darian. Compania remarca intr-un recet studiu ca preturile terenurilor din Bucuresti au scazut cu aproximativ 15% in semestrul I din 2011 comparativ cu semestrul I din 2010, si respectiv cu 5% fata de semestrul II din 2010. Terenurile din zona ultracentrala a Capitalei se tranzactioneaza la preturi cuprinse intre 1.200 si 1.700 de euro/mp, preturi constante comparativ cu semestrul al doilea al anului trecut, in timp ce in zonele marginase preturile au fost cuprinse intre 30 si 120 euro/mp, o scadere, in medie, de aproximativ 17% in primul semestru din acest an fata de ultimele sase luni din 2010.

In tara, scaderi mai abrupte

La nivel national, cele mai mari deprecieri de preturi la terenurile construibile s-au consemnat in orasele mici cu populatie sub 150.000 de locui­tori. Din aceasta categorie fac parte ora­sele Alba-Iulia, Deva, Satu Mare, Baia Mare, Bistrita, Miercurea-Ciuc, Resita, Drobeta Turnu-Severin, Ramnicu-Val­cea, Targoviste, Buzau si Suceava. Potri­vit Darian, in aceste localitati pretul me­diu pentru terenuri a scazut cu 9% in prima jumatate de an, diferenta fata de sem. I 2010 fiind de 20%. La nivel natio­nal, care inseamna 27 de orase (inclusiv Bucuresti), comparativ cu semestrul I din 2010, s-a inregistrat o scadere a preturilor la terenuri de aproximativ 18% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce comparativ cu semestrul II din 2010 scaderea a fost de aproximativ 7%.

Exceptiile de la regula

Totusi, trendul de continuare a scaderii este majoritar, dar nu general. ,,Exista orase in care cresterea pe acest segment a inceput deja. Este vorba de Targu-Mures unde - desi com­pa­ra­tiv cu semestrul I din 2010 s-a inregistrat o scadere de aproximativ 12% -, in ulti­mele sase luni preturile au crescut cu aproximativ 6%. Acolo preturile pleaca de la 10 euro/mp in zonele periferice si poate ajunge la aproximativ 400 euro/mp in centru. La fel si in Mier­curea-Ciuc, daca raportat la 12 luni pre­turile au ramas relativ neschimbate, pentru ultimele sase luni s-a inregistrat o crestere de 6%", declara Adrian Crivii, presedintele Darian.

O situatie similara s-a inregistrat si la Galati, unde comparativ cu semestrul I din 2010 scaderea a fost de 3%, in timp ce fata de semestrul II 2010 s-a inregistrat o crestere de aproximativ 8%. La Cluj-Napoca, in primul semestru al acestui an se constata ca preturile au ramas relativ neschimbate. In profil anual insa, diferenta este de numai 11%.


Sursa

9 August 2011