Piaţa terenurilor a fost una dintre cele mai grav afectate de criza imobiliară. Preţurile terenurilor au scăzut atât de mult încât ai putea spune că unii propritari vor să le dea şi gratis. Este vorba mai ales despre terenruile din câmp, depăratet de utilităţi, ale căror tarife au scăzut cu până la 90 de procente. Cu cât mai aproape de oraş un teren, cu atât mai mică este deprecierea lui.

18590-vedere-popesti-leordeni.jpgPreţurile sunt tentante, după doi ani de criză pe piaţa imobiliară de la noi. Faţă de 2008, datele IMOPEDIA.ro arată că terenurile din Bucureşti au înregistrat scăderi de aproximativ 60%, în timp ce în judeţul Ilfov putem vorbi de o ieftinire de 65% pentru terenurile din primul plan şi de peste 90% pentru cele din planul secund. În aceste condiţii, clienţii sunt din ce în ce mai interesaţi de ofetele de pe piaţă, dar încă nu iau decizia de cumpărare, în aşteptarea unui preţ mai bun. Indicele de căutare al terenurilor din portalul IMOPEDIA.ro arată că în prima lună a acestui an, numărul celor interesaţi de un teren a crescut cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

De la începutul anului acesta, numărul vizitatorilor interesaţi de un teren a crescut de la lună la lună, potrivit datelor IMOPEDIA.ro. Astfel, faţă de ianuarie 2011, în luna mai observăm că avem cu 76% mai mulţi vizitatori interesaţi de un teren. Semnalele din piaţă arată că şi în următoarea perioadă numărul vizitatorilor va creşte" a declarat Răzvan Muntean, general manager IMOPEDIA.ro.

Cu cât au scăzut terenurile în Bucureşti faţă de 2008?

Cifrele arată scăderi semnificative pe piaţa terenurilor din Capitală. Criza a reuşit în doi ani de criză se măture preţurile terenurilor, spre disperarea multor proprietari care au cumpărat cu gândul unor profituri uriaşe. În Bucureşti s-au înregistrat în medie, scăderi de 57% pe piaţa terenurilor. Cel mai mult s-au ieftinit terenurile din zona Centurii de Vest şi Centurii de Sud a Capitalei unde procentul ajunge la 72%. Scăderi mari se observă şi pe Şoseaua Alexandriei (63%), Centura de Est (61%) şi Centura de Nord (60%).

18591-terenuri-bucuresti.jpg

Cu cât au scăzut terenurile în Ilfov faţă de 2008?

Terenurile din apropierea Bucureştiului, precum Otopeni, Corbeanca, Mogoşoaia, Chitila sau Popeşti-Leordeni au cunoscut o scădere de 65%, vorbim de o medie a preţurilor. Statisticile IMOPEDIA.ro arată preţuri reduceri de peste 70% în zona Măgurele, Voluntari şi Berceni-Sat.

Odată cu venirea crizei terenurile din câmp au devenit neinteresante. Nimeni nu mai voia un teren al cărui viitor nu era previzibil. Astfel, proprietarii terenurilor din câmp s-au trezit într-o piaţă blocată despre care specialiştii imobiliari spun că se va debloca ultima. Potrivit datelor IMOPEDIA.ro terenurile din câmp s-au ieftinit cu 92% faţă de anul 2008. Sunt situaţii în care hectare întregi de teren nu au nici un preţ, căci nimeni nu s-a mai interesat de ele de la instalarea crizei pe piaţa imobiliară.

18592-terenuri-ilfov.jpg

Odată cu terenurile a scăzut şi preţul construcţiilor.

• casă la ieşirea din Nord a Bucureştiului - preţ teren - 40.000 EUR + construcţie de 100 mp - 40.000 EUR - cost total 80.000 EUR.
• casăla ieşirea din Sud a Bucureştiului - preţ teren - 20.000 EUR + construcţie de 100 mp - 40.000 EUR - cost total 60.000 EUR.
• casăla ieşirea din Est a Bucureştiului - preţ teren - 24.000 EUR + construcţie de 100 mp - 40.000 EUR - cost total 64.000 EUR.
• casă la ieşirea din Vest a Bucureştiului - preţ teren - 18.000 EUR + construcţie de 100 mp - 40.000 EUR - cost total de 58.000 EUR.


27 May 2011