Proprietarii sunt disperaţi după cumpărători, astfel că au scăzut preţurile chiar şi cu 50%. Cu toate acestea, clienţii se cam lasă aşteptaţi.

Terenurile, ţinta vânătorilor de chilipiruriCei care dispun de lichidităţi şi vor să-şi cumpere o bucată de teren ar putea să obţină un preţ special în această perioadă. Limitarea creditării şi problemele financiare ale dezvoltatorilor străini au îngheţat aproape complet acest gen de tranzacţii, astfel că proprietarii care au nevoie de bani nu întârzie să scadă preţurile. În ultimele şase luni, unii dintre ei au renunţat chiar la 50% din sumele pe care le cereau la începutul anului trecut. Specialiştii din domeniu spun că în această perioadă se cumpără doar parcelele foarte bune, care costă mult sub preţul pieţei.

Preţurile cad de foarte sus

În prima jumătate a anului, tranzacţiile imobiliare cu terenuri vor fi o raritate, estimează agenţii imobiliari, care spun că nu sunt şanse ca piaţa să se dezgheţe în următoarele luni. Particularii nu mai au acces la credite, iar dezvoltatorii, chiar dacă aveau bani să cumpere, s-au răzgândit în ultimul moment, dacă au fost surprinşi de criză înainte să finalizeze contractele. „Sunt cazuri în care o parte din terenurile contractate cu câteva luni înainte, pentru care clientul a dat un avans substanţial, nu se mai tranzacţionează. Avansul este pierdut şi terenul este scos din nou pe piaţă, dar la un preţ mult mai mic, care devine interesant inclusiv pentru investitori", ilustrează Adrian Şişchin, de la Remax.
 
În aceste condiţii, proprietarii sunt dispuşi să negocieze chiar şi peste 10% din preţul solicitat, chiar dacă şi acesta a scăzut mult în ultima perioadă. „Cele mai mari reduceri sunt pentru parcelele din afara oraşelor", afirmă Valeriu Ichert, manager Departamentul Terenuri CB Richard Ellis - Eurisko. Potrivit ace stuia, preţurile au fost reduse cu 10%-30% şi, în unele cazuri, chiar cu 50%.

În Chitila, de exemplu, un metru pătrat se vinde cu 390 de euro, teren cu casă demolabilă, cu toate utilităţile. În Pipera, preţurile variază foarte mult - sunt terenuri şi cu 500 euro/mp, dar şi cu 1.100 euro/mp, în cazul unui teren cu 160 m deschidere la zona de acces, pretabil pentru dezvoltare imobiliară.

Mai ieftine sunt loturile din Grădiştea - 12 euro/mp, sau Clinceni - 75 de euro/mp. Agenţii spun că acestea sunt preţurile de listare, dar nu înseamnă că sunt cele finale.

Cumpărătorii de azi au pretenţii mari şi buzunare mici

Puţinii clienţi care mai calcă pragul agenţiilor se compun din consumatori finali, amatori de chilipiruri, care au bani de cheltuit pe timp de criză, şi investitori care exploatează nişele care au încă succes. „Cele mai căutate terenuri sunt cele care permit valorificarea prin construirea de parcuri industriale şi centre lo gistice. Suprafeţele acestora variază între 5.000 şi 15.000 mp", afirmă Mihaela Postolache, de la Eurometro pola. Consumatorii finali sunt interesaţi de parcele care au deja utilităţile instalate: canalizare, gaze, curent electric. De altfel, multe suprafeţe mari ce erau deţinute de investitori au fost parcelate şi puse la vânzare „bucată cu bucată".
 
În afara de acestea, se mai caută loturi şi pentru suprafeţe mari agricole, şi pentru păduri, în opinia celor de la Remax. „Birourile noastre sunt în legătură cu alte peste 7.000 de birouri din lume, care lucrează cu investitori ce şi-au exprimat intenţia de cumpărare în perioada următoare de terenuri ce pot avea destinaţia de teren de vânătoare, case de vacanţă, teren agricol cu suprafeţe mari ce pot fi folosite pentru culturi de rapiţă, precum şi terenuri ce încorporează cursuri de apă, unde se poate practica pescuitul", afirmă Adrian Şişchin. Acesta susţine că recent a avut cereri pentru zone în care există cursuri de apă pe care se pot introduce centrale hidro în miniatură, clientul fiind motivat inclusiv de interesul Uniunii Europene pentru generarea de energie verde şi, în consecinţă, susţinerea şi încurajarea pe care o manifestă pentru asemenea proiecte.

"Cele mai căutate terenuri sunt cele care permit valorificarea prin construirea de parcuri industriale şi centre logistice." - Mihaela Postolache, reprezentant Eurometropola


MULT S-A DAT, MULT A RĂMAS

Ce mai e de vânzare prin Capitală

Bucureştiul este, în continuare, ofertant în materie de terenuri cu suprafeţe din cele mai diverse: există parcele de până la 500 mp, dar şi de peste 10.000 mp în cazul fostelor platforme industriale care încă nu au fost achiziţionate (fie din cauza unei situaţii juridice ambigue, fie pentru că nu există fonduri pentru a fi relocate în afara oraşului, ori au foarte mulţi acţionari care nu se pot pune de acord asupra viitorului fabricii respective). Întinderi mari au şi unele terenuri care, de-a lungul timpului, au făcut obiectul unor revendicări şi au fost soluţionate abia acum, astfel că actualii proprietari le scot la vânzare pe piaţa liberă.

Sursa

3 January 2009