Într-o perioadă în care depozitele devin tot mai puțin atractive pentru clienții bancari, iar dobânzile sunt în scădere, bancherii caută alte metode prin a atrage deponenții. Astfel a apărut depozitul convertibil. Cu alte cuvinte, poți să deschizi un depozit în lei, pe care să îl transformi apoi în euro sau dolari și înapoi în lei, dacă este nevoie.

36011-depozite.jpgPentru a deschide un depozit convertibil, clienții bancari trebuie să depună o sumă minimă de 20.000 lei sau 5.000 euro/dolari. Depozitul poate fi constituit pe o perioadă de cel mult doi ani, iar dobânda este fixă pe toată perioada constituirii depozitului și poate ajunge la 3,8% pe an. În privința dobânzii, clientul are mai multe opțiuni de capitalizare. Prima variantă este capitalizarea la conversie. Dar dacă acest lucru nu este considerat avantajos de titularul depozitului, acesta poate face capitalizarea la prelungire.

Depozitul Convertibil reprezintă o soluție menită să ofere clienților noștri posibilitatea schimbării valutei originale în cazul depozitului constituit. Practic, deponentul poate opta pentru schimbarea monedei în care a decis să economisească inițial și poate alege altă valută care îl avantajează", declară Dan Grigoriu, Director Divizia Produse și Segmente Retail Banca Românească.

Dacă titularul face conversia după minimm 30 zile de la constituire, atunci primește o dobândă atractivă, de până la 2,70%, aferentă depozitelor la termen. Dar rata de dobândă este fixă pe toată perioada constituirii depozitului, astfel încât se pot face calcule clare legate de câștigul viitor, încă din ziua deschiderii depozitului. Dobânda poate ajunge la 3,80% pentru depozitele constituite în lei pe o perioadă de 2 ani. Astfel se încurajează reinvestirea dobânzilor acumulate.

Posibilitatea de capitalizare a dobânzii, atât la conversie, cât și la prelungire, asigură suplimentarea câștigului rezultat, dacă dobânzile acumulate sunt reinvestite", spune Dan Grigoriu.

Cât despre datele tehnice ale conversiei, aceasta se face la cursul de schimb standard al băncii, cu mențiunea că suma convertită va fi cel puțin egală cu principalul depozitului după conversie. Rata de dobândă aplicată depozitului în noua valută se determină în funcție de numărul de zile de depozit dintre data conversiei și data maturității depozitului ințial. Pentru a obține acest tip de depozit, clienții trebuie să se prezinte la oricare dintre sucursalele băncii, având nevoie doar de cartea de identitate.

CITEȘTE ȘI:

17 December 2014