Timis, Arad si Ilfov - cele mai cautate judete pentru terenurile din extravilan

Adevarul - 01.08.2005
 

* Un hectar de teren in afara localitatilor costa in medie 33 milioane lei, iar in localitati 621 milioane lei * In Bistrita-Nasaud s-au vandut anul acesta 7,8 hectare in extravilan si nimic in intravilan

Romanii cumpara tot mai mult pamant in afara localitatilor. In primul rand pentru a-si construi case, dar si pentru a deschide hypermarketuri, reprezentante auto, firme de constructii sau parcuri rezidentiale, spun specialistii. Astfel, in primele cinci luni ale acestui an s-au vandut aproape 32.000 hectare in extravilan, judetele din Ba-nat fiind in frunte atunci cand este vorba de suprafetele instrainate (Timisul cu 6.177 hectare si Aradul cu 5.608 hectare). Nici zona din jurul Bucurestiului nu este ocolita, in Ilfov fiind vandute 1.752 hectare, iar in Dambovita 1.151 hectare. La polul opus, de la inceputul anului, cel mai mic interes s-a manifestat pentru terenul din Bistrita-Nasaud, unde s-au vandut doar 7,8 hectare, Hunedoara cu 16,7 hectare si Neamt cu 47 hectare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Terenurile din extravilan sunt mai bine vandute si pentru ca pretul este mult mai mic decat al terenurilor din localitati. Un hectar de teren in afara zonelor locuite s-a vandut in ultimele luni in medie cu 33 milioane lei, in timp ce un hectar in intravilan a ajuns la 621 milioane lei. Ca valoare totala insa raportul este invers. In timp ce in extravilan s-a vandut anul acesta teren de peste 1.000 miliarde lei, in intravilan valoarea a depasit 2.500 miliarde lei. In ultimii sase ani (incepand cu 1998) au fost instrainate 480.486 hectare in afara localitatilor, in valoare de 6.000 miliarde si 72.592 hectare in intravilan, in valoare de aproape 13.000 miliarde lei.
Cine vrea teren in zonele turistice sau in jurul Capitalei trebuie sa aiba buzunarele pline
Cel mai ieftin sunt vandute suprafetele din zonele cu mult teren agricol. Pentru ca agricultura nu este nici pe departe un domeniu atractiv, foarte multi proprietari de terenuri agricole ar vrea sa vanda, dar nu reusesc nici la preturi de nimic. Acum, un hectar in extravilan se vinde in Teleorman cu mai putin de sase milioane lei, iar in Olt, Mehedinti si Bihor cu foarte putin peste sapte milioane lei. De departe, cele mai atractive terenuri in extravilan sunt cele din zonele cu potential turistic sau rezidential. De aceea, cei care vor sa-si cumpere teren in judetele "valoroase" trebuie sa stie ca vor avea de scos din buzunar sume destul de mari. Astfel, pentru un hectar in extravilan in Suceava vor trebui sa cheltuiasca in medie 65 milioane lei, pentru unul in Maramures - 61 milioane lei, iar pentru un hectar in Brasov - 54 milioane lei. Cel mai scump se vinde terenul din jurul Capitalei, in Ilfov pretul de vanzare al unui hectar depasind 250 milioane lei. Un caz aparte este judetul Prahova unde preturile au scazut, de la nivelul celorlalte zone turistice la o medie de 35 milioane lei/ha.
Un hectar de teren in Bucuresti costa 22 miliarde lei
Terenurile din localitatile aflate in vecinatatea Capitalei ocupa aproape un sfert din totalul vanzarilor pe acest an. Astfel, din cele 4.000 hectare instrainate in cinci luni, 575 hectare sunt in Ilfov, 250 hectare in Dambovita. Suprafete mai mari de teren s-au vandut si in zone cautate de turisti, astfel atat localitatile de la munte, cat si cele de la Mare sau din Delta sunt foarte solicitate. Daca in Brasov s-au instrainat peste 300 hectare si in Prahova aproape 250 hectare, in Constanta s-au vandut 141 hectare, in Tulcea 130 hectare, iar in Galati 100 hectare. Cele mai putin cautate sau cele mai putin accesibile localitati sunt cele din judetele Bistrita-Nasaud, unde nu s-a vandut nimic anul acesta, Satu Mare cu 1,6 hectare vandute in cinci luni, Sibiu (3 hectare) si Bucuresti (5,7 hectare). Orasul cel mai scump din Romania este evident Capitala unde un hectar de teren se vinde in medie cu 22 miliarde lei (61 euro/mp). La mare distanta, dar in topul preturilor se afla orasele din judetele Brasov si Cluj, unde un hectar costa peste doua miliarde lei (5,5 euro/mp). Destul de scumpe sunt si terenurile din localitatile judetelor Caras-Severin (1,6 miliarde lei/ha, adica 4 euro/mp)) si Constanta (1,5 miliarde lei/ha). Sunt si zone unde terenurile din intravilan sunt mult mai ieftine. In localitatile din Mehedinti un hectar se vinde anul acesta cu 19 milioane lei, in cele din Arad cu 30 milioane lei, iar in cele din Botosani si Te-leorman cu 38 milioane lei.

Mihaela Radu - Adevarul

1 August 2005