După cinci ani de negocieri în care au fost sufocaţi de dobânzi anuale de circa un milion de euro, acţionarii Timpuri Noi au reuşit să vândă terenul platformei industriale, ultimul de asemenea anvergură dintr-o zonă centrală a Bucureştiului. Vânzarea marchează una dintre cele mai mari tranzacţii pe sectorul de terenuri, complet blocat în ultimii doi ani.

În câteva luni acţionarii Timpuri Noi vor încasa 34,6 mil. euro de la gigantul suedez Ikea, care se află la a doua achiziţie de aceeaşi amploare în acest an. Platforma mai cuprinde circa 6.000 mp disputaţi în justiţie, însă acţionarii fabricii speră să vândă până la sfârşitul anului şi acest lot tot către Ikea, pentru circa un milion de euro.

„Este o realizare pentru noi şi credem că este un preţ bun, chiar dacă ne pare rău că nu am vândut cu 93 mil. euro când am avut ocazia.

Acum 16% din preţ se duce pe impozite, 20 mil. euro sunt datoriile la bănci (BCR şi BRD n. red.), iar restul merg pe relocarea activităţii. O să rămână nişte bani şi pentru dividende la acţionari ce vor fi date anul viitor", povesteşte Adrian Breazu, preşedintele Consiliului de Administraţie al fabricii şi unul dintre negociatori.

Ikea a perfectat tranzacţia prin intermediul unui vehicol investiţional pe care îl controlează indirect - Interprime Properties, la trei luni după ce i-a plătit circa 30 mil. euro omului de afaceri Gabriel Popoviciu, pentru master franciza Ikea, prezentă cu o unitate în complexul comercial Băneasa Shopping City. Cu un singur magazin în România, Ikea a avut afaceri de 349,24 milioane lei (83,2 milioane euro) în 2009, în scădere cu 9%.

La masa negocierilor

Terenul Timpuri Noi a fost curtat de mulţi investitori în ultimii cinci ani de când stă la vânzare. Acţionarii companiei se mai gândesc şi acum cu jind la oferta de 93 mil. euro pe care au refuzat-o în 2007. Presaţi de datoriile acumulate în ultimii ani, proprietarii platformei erau decişi să vândă terenul chiar şi pe bucăţi doar ca să capitalizeze compania.

Sursa

15 July 2010