Procesul de vanzare a locuintelor ANL este blocat de autoritatile locale, care nu vor sa li se reduca veniturile prin pierderea chiriilor.

Tinerii, tinuti chiriasi ANL de catre primariCateva mii de persoane care au dreptul legal sa-si cumpere casele construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) sunt nevoite sa plateasca in continuare chirie.

Desi din 2007 s-a dat unda verde vanzarii locuintelor ANL catre chiriasii mai vechi de cinci ani, iar din decembrie anul trecut termenul a fost redus la trei ani, pana in prezent nici o persoana nu a devenit proprietara.

In cazul celor care puteau cumpara in perioada 2007-2008, chiria sii nu au achizitionat locuintele din cauza ca autoritatile au uitat sa dea normele de aplicare a "legii lucru recunoscut si de actualul director general al ANL, Pavel Belinski.

Dupa ce au aparut si mult-asteptatele norme, iar termenul s-a redus la trei ani de chirie, guvernului Boc i-au trebuit mai mult de patru luni sa treaca o mica parte din locuinte aflate in aceasta situatie, adica 3.300, din proprietatea publica a statului in cea privata, asa incat unitatile locative sa poata fi vandute.

Potrivit ministrului dezvoltarii, Vasila Blaga, la finele lunii aprilie, un numar de 14.745 de locuinte indeplineau con ditiile.

"Nu s-a primit nici un leu"

In contul deschis de guvern, unde ar trebui sa ajunga banii incasati de primarii de pe urma vanzarii acestor locuinte, nu s-a depus nici un leu, spune Belinski. "Din suma primita pe fiecare apartament, un procent de 2%-5% ramane in contul primariilor, iar res tul trebuie depus in acel cont, ne-a explicat seful ANL.

Suma care ar putea fi incasata de stat prin vanzarea celor 14.745 de locuinte poate ajunge la 590 de milioane de euro, daca o locuinta se vinde cu 40.000 de euro, spunea Blaga in aprilie. Ieri, el a declarat ca banii vor fi utilizati tot pentru constructia de locuinte ANL.

Primarii nu pot fi obligati

Chiar daca executivul a emis o hotarare de guvern, edilii nu pot fi obligati sa vanda locuintele ANL, potrivit ministrului dezvoltarii. "Nu putem obliga unitatile administrativ- teritoriale sa vanda. E drept ca s-au construit din bugetul statului, dar primariile au oferit gratuit terenurile si toate utilitatile. Daca doresc le vand, daca nu, nu, a explicat Blaga.

Acesta este unul dintre motivele care "blocheaza" procesul de vanzare. Un alt motiv, potrivit sefului ANL, consta in faptul ca "procedurile sunt greoaie. Trebuie facuta o evaluare a fiecarei locuinte, iar tinerii care nu au bani si vor sa cumpere trebuie sa ia un credit, iar aprobarea unui credit dureaza.

Unii edili refuza sa puna la vanzare locuintele ANL si motiveaza decizia prin faptul ca "banii vor merge la Bucuresti (la Ministerul Dezvoltarii - n.r.) si pot lua o cu totul alta destinatie decat cea promisa de membrii guvernului.

 

Sursa

23 July 2009