Ţiriac Holdings a început ofensiva achiziţiilor post-criză. Dacă până acum, omul de afaceri a stat în expectativă, estimând timpul în care va fi din nou o perioadă bună pentru investiţii, acum a trecut la lucruri concrete. Compania va folosi banii pe care îi are extinzând afacerile în domenii în care nu a mai activat până acum: IT, energie alternativă şi agricultură.

23032-teren-agricol-avion.jpgSectorul agricol a devenit tot mai tentant pentru investitori, în ultima perioadă. Speculaţiile despre criza alimentelor la nivel global, combinate cu faptul că în România, terenurile agricole se vând la preţuri derizorii, i-a făcut pe oamenii de afaceri să plaseze sume tot mai mari pe acest segment. Astfel, sectorul agricol a avansat cu 30% anul trecut, la 19 miliarde euro, conform diviziei de cercetare a Raiffeisen Bank. La fel pare să fi gândit şi Ion Ţiriac, care a anunţat, prin fiul său, planurile pe termen mediu şi lung.

„În acest moment dispunem de cash şi sunt câteva direcţii pe care aş dori să ne dezvoltăm: IT-ul, energia alternativă şi în primul rând agricultura. Acestea sunt cele trei segmente care cred că se vor dezvolta cel mai mult în următorii 20 de ani. Noi deţinem terenuri agricole şi în momentul de faţă suntem în discuţii pentru a achiziţiona încă două-trei mii de hectare”, a spus Ion Alexandru Ţiriac, pentru ZF.

Ţiriac Holdings caută partener pentru investiţiile în agricultură

Acesta a menţionat că, pentru demararea noului proiect în agricultură, doreşte şi realizarea unui parteneriat cu o companie care activează în acest domeniu. Între timp, Ţiriac Holdings încearcă să pună pe roate proiecte la care munceşte de mai mulţi ani, dar care au fost blocate de criză. Cel mai mare proiect care va fi demarat în acest an de către companie este construcţia unei noi clădiri de birouri pe strada Buzeşti, în apropierea Pieţei Victoriei şi care face parte din viitorul bulevard Uranus aflat în construcţie.

„Am început deja să mergem spre clienţi şi să vedem cât de viabil este proiectul, având în vedere că discutăm despre o clădire de birouri amplasată ultracentral, cu un standard triplu A adevărat. În momentul în care avem un grad de ocupare ‘securizat’ vom începe imediat construcţia. Cel mai probabil, undeva în primăvara sau vara acestui an vom demara proiectul, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 30 milioane euro”, a spus Ion Alexandru Ţiriac.

Grupul Ţiriac are aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru terenul de pe Buzeşti încă din 2006. Acesta a fost obţinut pentru o clădire cu o înălţime maximă de 50 m, de 12 etaje şi cu o parcare subterană.

Ţiriac Holdings a rulat anul trecut afaceri cuprinse între 400 şi 600 milioane euro conform calculelor ZF, cel mai important business fiind cel din auto, urmat de imobiliare, aviatic şi cel financiar.

CITEŞTE ŞI Ion Ţiriac rămâne pe poziţii – va fi criză şi în 2012. Românii trebuie să strângă cureaua

 

18 January 2012