Oraș în care monumentele, statuetele, relicvele și numeroase alte frumuseți pot fi întâlnite la tot pasul, Roma este una dintre cele mai vizitate destinații turistice din lume. Aici, trecutul răzbate prin pereții prezentului, Roma fiind unul dintre puținele orașe care a reușit să își conserve istoria într-un mod impresionant. IMOPEDIA prezintă clasamentul celor mai populare atracții turistice din capitala Italiei, locuri pe care trebuie să le viziteze orice turist, pentru a înțelege cât mai bine atmosfera acestui oraș.

38867-10_campo_de_fiori.jpgCampo de' Fiori

Amplasată în apropierea faimoasei Piazza Navona, Campo de’Fiori este o piațetă dreptunghiulară cu mici spații comerciale amenajate (tarabe, mici localuri și magazine, etc.). În perioada medievală, în acest loc era o pajiște – de aici și numele, tradus prin „Câmpul cu Flori”. În prezent, locul este extrem de animat: în timpul zilei, se pot cumpăra diverse produse proaspete (de la fructe și legume, până la flori și condimente), iar după înserat, zona este populată cu precădere de studenți și turiști.

38868-9_piazzanavona.jpgPiazza Navona

Poate cea mai renumită piațetă a Romei, Piazza Navona datează de la sfârșitul secolului al XV-lea, păstrând și astăzi forma Stadionului lui Domițian, aflat anterior în acest loc. Construit în anul 86 e.n., la ordinul Împăratului Domițian, stadionul avea o arenă mai mare decât Colosseum, fiind dedicat festivalurilor și evenimentelor sportive, iar spectatorii stăteau în zona în care sunt amplasate astăzi clădirile din jurul Piațetei Navona. În prezent, locul este extrem de animat, fiind popular atât printre turiști, cât și printre localnici.

38869-8_castelul_santangelo.jpgCastelul Sant'Angelo

Conceput inițial ca mausoleu pentru Împăratul Hadrian, Castelul Îngerilor a fost construit între 135 și 139 e.n. Construită din rocă vulcanică și beton roman, clădirea a fost transformată ulterior în reședință de către papii medievali. Folosit ca închisoare până în 1870, castelul găzduiește astăzi un muzeu, devenit și mai cunoscut pe plan internațional după ce a fost folosit ca platou de filmare pentru „Îngeri și demoni”, ecranizarea romanului lui Dan Brown.

38870-7_forumul_roman.jpgForul Roman

Situat între Dealul Capitolului și Dealul Palatinilor, Forul Roman a fost nucleul Romei antice, timp de secole: aici aveau loc alegeri, procesiuni triumfale, discursuri publice și activități comerciale. Aici erau ridicate statui și monumente comemorative dedicate personalităților, spațiul fiind considerat a fi cel mai celebru loc de întâniri din lume, de-a lungul timpului. În prezent, piațeta este înconjurată de ruinele clădirilor guvernamentale de altă dată.

38871-6_treptele_spaniole.jpgTreptele Spaniole

Una dintre piațetele din Roma care atrage un număr mare de turiști, Piazza di Spagna este conectată de biserica franceză Trinita dei Monti prin 135 de scări, denumite Treptele Spaniole. Ideea de a lega cele două monumente a apărut în secolul al XVII-lea, materializându-se abia în 1725, sub amprenta arhitecților Francesco de Sanctis și Alessandro Specchi. În fiecare an, în luna mai, Treptele Spaniole sunt decorate cu azalee roz, astfel că peisajul este superb.

38872-5_fontana_di_trevi.jpgFontana di Trevi

Cu o faimă inegalabilă, Fontana di Trevi a fost inaugurată în 1762, după designul lui Nicola Salvi. Cu o înălțime de peste 26 metri și o lățime de aproape 50 metri, fântâna în stil baroc conține o compoziție cu sculpturi ale unor personaje mitologice (zeul Neptun, flancat de doi tritoni). Aceasta a devenit una dintre cele mai cunoscute fântâni din lume, după ce a apărut în filmul „La Dolce Vita”, regizat de Fellini. Fântâna a atras de atunci milioane de turiști, care aruncă o monedă în apă și își pun o dorință. Zilnic, se strâng circa 3.000 euro, bani ce sunt donați unei organizații caritabile. 

38873-4_muzeele_vaticanului.jpgMuzeele Vaticanului

Fondate de Papa Iulius al II-lea, încă din secolul al VI-lea, Muzeele Vaticanului se află în interiorul orașului papal și conțin unele dintre cele mai importante relicve din lume. În total, sunt 54 de săli de muzeu, dar printre cele mai apreciate atracții se numără scara în spirală, camerele lui Rafael sau Capela Sixtină. Sub patronajul lui Papa Iulius al II-lea, Michelangelo a pictat capela, între 1508 și 1512, operă de o valoare inegalabilă, considerată astăzi a fi capodopera artistului.  

38874-3_pantheonul.jpgPanteonul

Construit încă din 126 e.n. ca templu dedicat zeilor romani, Panteonul este cea mai bine conservată clădire ridicată de romani, precum și cea mai importantă clădire veche din lume cu acoperișul original intact. Din secolul al VII-lea, templul a fost transformat în biserică catolică. Până în secolul al XX-lea, Panteonul a fost cea mai mare construcție din beton existentă în lume, astăzi fiind cea mai mare și cea mai veche construcție neconsolidată din beton.

38875-2_basilica_sfantului_petru.jpgBazilica Sfântului Petru

Centru al religiei catolice și importantă atracție turistică, Bazilica Sfântului Petru este o biserică uriașă:  cu o înălțime interioară de aproape 120 metri, construcția ar putea adăposti cu ușurință Statuia Libertății. Bazilica a fost ridicată pe locul în care a fost crucificat și îngropat Petru, apostolul considerat a fi primul papă. Lucrările de construcție la clădirea de astăzi au fost început în 1506, fiind încheiate în anul 1615. În cadrul complexului și în împrejurimile sale au lucrat mulți artiști faimoși – Michelangelo a conceput domul, în timp ce Bernini a conceput Piațeta Sf. Petru.

38876-1_colosseum.jpgColosseum

Cel mai mare și cel mai faimos amfiteatru din vremurile romane, Colosseum a fost început pe vremea Împăratului Vespasian, în 72 e.n., fiind încheiat de către fiul său, Titus, în 80 e.n. Colosseumul putea adăposti circa 50.000 de spectatori, ce puteau intra prin nu mai puțin de 80 de căi de acces. Printre cele mai savurate evenimente desfășurate aici erau luptele cu gladiatori (aceștia își întreceau puterile fie între ei, fie cu animale sălbatice). La aproape 2000 de ani de la construcție, Colosseumul a fost inclus pe lista minunilor lumii moderne.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

11 December 2015