Peste 217.000 de noi locuri de muncă au fost create în Europa de către investitorii străini, de-a lungul anului 2015. La nivelul întregului continent, investițiile străine directe (ISD) au urcat cu 17% față de anul precedent, ajungând la un maxim istoric. România este una dintre țările care a beneficiat din plin de avantajele unei piețe deschise, capitalul străin generând aproape 12.750 de noi locuri de muncă. Cu toate acestea, București nu se regăsește între orașele favorite, Europa de Vest acaparând toată lumina reflectoarelor. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul mai atractive orașe în ochii investitorilor străini, conform studiului EY „European attractiveness survey 2016”.

40570-10_roma.jpg10. Roma

Roma este singurul oraș nou intrat în clasament, din 2015 – față de anul anterior, capitala Italiei a înregistrat o creștere de 5% a atractivității pentru investițiile străine directe. Acesta este rezultatul obținut în urma eforturilor făcute de Guvern (investitorii străini beneficiază de reduceri importante la plata taxelor). Cele mai atractive sectoare pentru investitorii străini rămân piața imobiliară, turismul și industria alimentară. Numărul proiectelor realizate cu ISD a fost de 55, fiecare dintre acestea creând, în medie, 25 de noi locuri de muncă.

40571-9_bruxelles.jpg9. Bruxelles

Amplasamentul strategic al Bruxelles-ului îi conferă un avantaj unic, pe lângă o infrastructură extrem de dezvoltată și un mediu de business bine pus la punct. Investitorii străin apreciază multiculturalismul orașului drept un plus, însă atacurile teroriste din ultimii ani îi reduc din atractivitate. În mod tradițional, economia Belgiei se baza pe investițiile străine, însă aceasta a fost printre țările cele mai afectate de transferurile masive de fonduri ale companiilor multinaționale.  

40572-8_madrid.jpg8. Madrid

Capitala spaniolă a coborât ușor în preferințele investitorilor străini, fiind depășită în schimb de Barcelona. De-a lungul lui 2015, numărul proiectelor din Madrid realizate cu capital străin a coborât cu aproape 20% față de anul precedent, principalii afaceriști din afara țării fiind americanii, francezii și germanii. La nivel național, s-au realizat 256 de noi proiecte, la fel ca în primul an în care a început să dea semne criza financiară mondială (2007).

40573-7_frankfurt.jpg7. Frankfurt

Marea Britanie, Germania și Franța dețin împreună puțin peste jumătate (51%) din proiectele ISD înregistrate în întreg spațiul european. Cu nu mai puțin de trei orașe în acest clasament, Germania a atras 946 de proiecte de-a lungul lui 2015, înregistrând o creștere de 9% față de anul anterior. În Frankfurt, sectorul IT și software atrage 25% dintre investițiile străine, următorul domeniu atractiv pentru investitori fiind cel al serviciilor.

40574-6_munchen.jpg6. Munchen

Munchen-ul și regiunea Bavaria din Germania s-au evidențiat ca zonele urbane cu cea mai rapidă creștere pentru investitori în 2015, cu o creștere de 134% față de anul anterior, numărul proiectelor ISD ridicându-se la 117. De asemenea, analiștii au observat că Germania a luat locul Marii Britanii ca destinația cea mai atractivă pentru proiecte de transport și comunicații (81 proiecte, în creștere cu nu mai puțin de 72%). Și în această regiune, cel mai interesant sector este cel de software și IT.

40575-5_barcelona.jpg5. Barcelona

Orașul lui Gaudi acaparează circa 45% din proiectele realizate cu un capital străin – comparativ cu anul anterior, Barcelona a urcat trei poziții în acest clasament. Potrivit cifrelor publicate de Ministerul Economiei, valoarea investițiilor străine în Spania a crescut cu 11% față de anul anterior, ajungând la 21,724 milioane euro. Sectorul construcțiilor este cel care a revenit spectaculos (cu o creștere de 167% față de 2014), alte domenii țintite de străini fiind industrial, financiar, transport și comunicații.

40576-4_amsterdam.jpg4. Amsterdam

Zona metropolitană a Amsterdamului a atras, de-a lungul anului trecut, încă 140 de noi companii care vor crea aproape 3.000 de noi joburi, în următorii trei ani. Dincolo de antreprenorii nou sosiți, 35 de companii străine deja stabilite aici și-au extins operațiunile, rezultând aproape 3.100 de noi locuri de muncă create în 2015. Amsterdam este un hub internațional pentru sectorul IT&C, alt sector cheie pentru economie fiind cel al serviciilor financiare, dar și cel al industriilor creative.

40577-3_berlin.jpg3. Berlin

Numărul proiectelor realizate cu capital străin în Berlin a urcat cu 46% față de anul precedent, Germania fiind singura țară cu o creștere continuă a investițiilor străine directe, în ultimii 10 ani. Acesta este rezultatul unei campanii gândite în detaliu de autorități, germanii susținând intens oamenii de afaceri străini (minimizarea birocrației este unul dintre cele mai mari avantaje raportate de investitori, dar și pachetele flexibile oferite de instituțiile financiare).

40578-2_paris.jpg2. Paris

Paris și-a îmbunătățit „în mod remarcabil” activitatea, față de anul anterior, spun specialiștii – au existat 159 de proiecte realizate cu capital străin, în creștere cu 14% față de anul 2014. La nivel național, numărul noilor locuri de muncă create de aceste proiecte s-a ridicat la 13.639, în creștere cu 8% față de anul precedent. Cu toate acestea, la nivel național, numărul proiectelor ale căror baze au fost puse de străini a scăzut cu două procente, față de 2014, ajungând la 598.

40579-1_londra.jpg1. Londra

Capitala britanică a fost considerată, în 2015, cel mai atrăgător oraș european. Din cele 1.065 de proiecte realizate în urma unor investiții străine directe, Londra a acaparat 406. Mai mult, Marea Britanie a surclasat Germania în termeni de destinație preferată pentru proiecte de retail și turism (43 proiecte, +26%). Deși numărul proiectelor cu capital străin a urcat cu 20% în ultimul an, analiștii spun că recenta decizie a britanicilor de părăsi Uniunea Europeană va avea un impact major, dar greu de anticipat pe termen lung.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

15 July 2016