Europa este admirată pentru numeroasele frumuseţi construite de oameni de-a lungul timpului - catedrale grandioase, palate impresionante sau muzee cu opere de artă ale unor artişti faimoşi în istorie. Dar oraşele europene se mândresc cu grădini vechi de sute de ani, oaze urbane de verdeaţă apreciate mai mult de localnici decât de turişti. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai frumoase parcuri publice din Europa, potrivit Utrip.com.

34823-10_parco_virgiliano_napoli.jpg10. Grădina Memoriei, Napoli

  • Parco Virgiliano

Cel mai interesant parc al oraşului Napoli, Parco Virgiliano se află în cartierul Posillipo şi este un loc cu privelişti minunate către Golful Napoli. În parc sunt amenajate câteva terase, de unde vizitatorii pot admira coasta Amalfi, Sorrento, Muntele Vezuviu, insulele Ischia, Capri, Procida şi multe alte frumuseţi. De asemenea, există câteva locuri de joacă, precum şi un amfiteatru, ce găzduieşte diverse evenimente pe perioada verii.

34822-9_parque_del_buen_retiro_madrid.jpg9. Parcul Refugiului Plăcut, Madrid

  • Parque del Buen Retiro

Proprietate a Casei Regale Spaniole până la sfârşitul secolului al XIX-lea, cel mai mare parc din Madrid se întinde în prezent pe o suprafaţă de 140 hectare, dar a fost amenajat, transformat şi extins încă din anul 1505. Denumit de localnici „El Retiro”, parcul este una dintre cele mai atractive destinaţii ale oraşului, deţinând nenumărate sculpturi, monumente, galerii şi spaţii amenajate impresionant. Totodată, parcul găzduieşte numeroase evenimente, fiind nu doar un loc de relaxare, ci şi unul dintre centrele culturale ale Madridului.

34824-8_englischer_garte_munchen.jpg8. Grădina Engleză, Munchen

  • Englischer Garten

Cu o suprafaţă de aproape 370 hectare, Grădina Engleză din Munchen este unul dintre cele mai mari parcuri urbane din lume. Creat în 1789 de către Sir Benjamin Thompson, parcul şi-a primit numele datorită stilului de amenjare. În afară de spaţiile verzi şi aranjamentele florale, Grădina Engleză se mândreşte cu spaţii unice, neobişnuite pentru un parc: o zonă în care se poate face surf, o „casă de ceai” în stil japonez, un turn chinezesc, un templu grecesc şi multe altele.

34825-7_parco_sempione_milano.jpg7. Parcul Sempione, Milano

  • Parco Sempione

Amanajat în zona istorică a oraşului, Parcul Sempione a fost deschis publicului încă din 1888 şi se întinde pe o suprafaţă de peste 38 hectare. Arhitectul Emilio Alemagna este cel care s-a ocupat de amenajarea parcului, astfel încât să evidenţieze priveliştile către punctele de interes din apropiere – Castelul Sforza şi Arcul Păcii. Unul dintre cele mai vizitate locuri ale Parcului Sempione este Turnul Branca, ce are o înălţime de 108 metri, fiind astfel pe locul şase între cele mai înalte structuri din Milano.

34826-6_jardi_del_turia_valencia.jpg6. Grădinile Turia, Valencia

  • Jardí del Túria

Grădina Turia a fost creată a sfârşitul secolului al XX-lea, pe spaţiul rămas după modificarea cursului natural al râului cu acelaşi nume, după inundaţia catastrofală din 1957. Cele 120 hectare de teren au fost amenajate sub coordonarea arhitectului catalan Ricardo Bofill, fiind împărţite în 12 secţiuni diferite. Parcul deţine numeroase iazuri, alei, fântâni şi spaţii amenajate cu flori, precum şi nenumărate facilităţi dedicate iubitorilor de sport – trasee pentru biciclişti, piste de atletism, teren de fotbal, rugby sau baseball, etc.

34827-5_vondelpark_amsterdam.jpg5. Parcul Central, Amsterdam

  • Vondelpark

Cel mai mare parc public al capitalei olandeze se întinde pe o suprafaţă de 47 hectare şi este vizitat anual de circa 10 milioane de oameni. Deschis în anul 1865, spaţiul a fost denumit iniţial „Nieuwe Park” şi rebotezat ulterior „Vondelpark”, în cinstea scriitorului Joost van den Vondel. În prezent, parcul găzduieşte numeroase evenimente culturale şi este căminul unui teatru în aer liber, unde se organizează spectacole gratuite, în lunile de vară.

34828-4_st_stephens_green_dublin.jpg4. Parcul Sfântul Ștefan, Dublin

  • St. Stephen's Green

Declarat parc public încă din anul 1664, St. Stephen's Green a trecut de-a lungul timpului prin numeroase transformări, iar designul actual a fost stabilit de arhitectul William Shepperd şi datează din anul 1880. Oaza de verdeaţă din inima capitalei irlandeze se întinde pe o suprafaţă de aproape 9 hectare şi conţine numeroase sculpturi, fântâni şi grădini tematice. Parcul are o formă dreptunghiulară şi este mărginit de cele mai importante artere din Dublin.

34829-3_le_jardin_des_tuileries_paris.jpg3. Grădina Tuileries, Paris

  • Le Jardin des Tuileries

Amplasat între Muzeul Louvre şi Place de la Concorde, spaţiul a fost amenajat în 1564, ca grădină a Palatului Tuileries, la iniţiativa Caterinei de Medici. Grădina a găzduit festivităţi regale de amploare şi a fost deschisă publicului din 1667, iar abia după Revoluţia Franceză a devenit parc public. După numeroase renovări şi restaurări, vizitatorii pot admira în prezent câteva fântâni, două bazine, numeroase sculpturi şi două muzee (Galeria Naţională Jeu de Paume şi Muzeul Orangerie).

34831-2_regents_park_londra.jpg2. Parcul Regentului, Londra

  • The Regent’s Park

Cel mai mare spaţiu de destindere din centrul capitalei britanice, Parcul Regentului este unul dintre Parcurile Regale, ce a fost iniţial unul dintre domeniile regale de vânătoare. Conceput de arhitectul britanic John Nash, Parcul Regentului se întinde pe o suprafaţă de aproape 160 hectare şi include Grădina Zoologică a Londrei şi Grădinile Reginei Maria, cu peste 12.000 trandafiri din circa 400 de specii. De asemenea, pe o suprafaţă de 40 hectare se regăsesc numeroase facilităţi pentru iubitorii de sport, dar şi nenumărate spaţii de joacă pentru copii.

34830-1_jardin_du_luxembourg_paris.jpg1. Grădina Luxemburgului, Paris

  • Jardin du Luxembourg

Aflat în Arondismentul 6, spaţiul a fost amenajat în anul 1612, la dorinţa Mariei de Medici, pentru noua sa reşedinţă – Palatul Luxemburg. Întrucât regina era originară din Florenţa, grădina a fost numită adesea „o bucăţică din Italia, în mijlocul Parisului”. Parcul se întinde pe o suprafaţă de 23 hectare şi, în afară de aranjamentele florale remarcabile, conţine în prezent peste o sută de statui, monumente şi fântâni. Cea mai cunoscută este Fântâna Medici, concepută de Tomasso Francini, care a fost adus special din Florenţa pentru acest proiect.

ALTE ARTICOLE PE ACEEAşI TEMĂ:

8 August 2014