Opera şi baletul au fost dintotdeauna considerate a fi mai nobile decât drama, iar clădirile dedicate acestora au reprezentat, de-a lungul secolelor, locul de întâlnire al nobilimii. Încă din perioada renascentistă şi până în prezent, arhitecţii s-au întrecut în proiecte spectaculoase. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai impresionante teatre de operă din lume, conform National Geographic.

32382-10_lincoln_center_new_york.jpg10. Lincoln Center for the Performing Arts

  • Locaţie: New York, Statele Unite ale Americii
  • Anul inaugurării: 1962

Cămin al Operei Metropolitane, al Filarmonicii New York şi al Baletului Oraşului New York, Centrul Lincoln este un complex de clădiri ce se întinde pe o suprafaţă de 6,6 hectare, amplasat în faimosul cartier Manhattan. De asemenea, Centrul găzduieşte şi o librărie şi două teatre, promovând nu numai arta clasică, dar şi inovaţia. Spectacolele de operă de la „the Met” sunt un etalon în întreaga lume, fiind constant filmate şi prezentate live în săli de pe alte continente.

32381-9_vienna_staatsoper.jpg9. Vienna Staatsoper

  • Locaţie: Viena, Austria
  • Anul inaugurării: 1869

Amplasată în centrul capitalei austriece, Opera de Stat din Viena are o istorie de aproape 150 ani, având o reputaţie renumită în domeniul muzical mondial. Deşi mare parte din clădire a fost distrusă în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, în bombardamentul din martie 1945, anumite segmente au supravieţuit, în special secţiunea frontală (foaierul, frescele semnate de Moritz von Schwind sau scările principale).

32383-8_opera_royal_versailles.jpg8. Opéra Royal de Versailles

  • Locaţie: Versailles, Franţa
  • Anul inaugurării: 1770

Interiorul Operei Regale din cadrul opulentului Palat Versailles este o creaţie ingenioasă – deşi clădirea este construită în totalitate din lemn, este pictată astfel încât să pară din marmură, tehnică denumită „faux marble”. Concepută de faimosul arhitect Ange-Jacques Gabriel şi decorată la interior de sculptorul Augustin Pajou, clădirea Operei a fost ridicată şi inaugurată pentru a sărbători mariajul viitorului rege Ludovic al XVI-lea cu prinţesa Maria Antoaneta.

32384-7_opera_de_paris.jpg7. Opéra de Paris

  • Locaţie: Paris, Franţa
  • Anul inaugurării: 1875

Unul dintre cele mai faimoase teatre de operă din lume, Palatul Garnier este un simbol al Parisului, alături de Catedrala Notre Dame sau Louvre. Palais Garnier a fost construit pentru a găzdui Opera din Paris, iar lucrările de construcţie au durat aproape 15 ani. Deşi numele iniţial a fost Salles des Cappucines, opulenta clădire a fost redenumită după arhitectul său, Charles Garnier.Faţada principală a clădirii este cu adevărat impresionantă, chiar şi pentru Paris, un oraş plin de minuni arhitecturale.

32385-6_sydney_opera_house.jpg6. Sydney Opera House

  • Locaţie: Sydney, Australia
  • Anul inaugurării: 1973

Spectaculoasa clădire contemporană ce găzduieşte Opera din Sydney este considerată a fi una dintre construcţiile remarcabile ale secolului XX, fiind printre cele mai aglomerate centre de interpretare din lume. Concepută de arhitectul danez Jørn Utzon, construcţia uimeşte în special prin acoperişul în formă de scoici suprapuse, dar şi prin alte provocări arhitecturale. Investiţia finală a depăşit 100 milioane dolari, deşi bugetul iniţial era estimat la 7 milioane dolari.

32386-5_bolshoi_teatr_moscova.jpg5. Bolshoi Teatr

  • Locaţie: Moscova, Rusia
  • Anul inaugurării: 1825

Conceput de arhitectul rus Joseph Bové, Teatrul Bolshoi din Moscova a reuşit să supravieţuiască incendiilor, războiului şi revoluţiei, fiind unul dintre simbolurile Rusiei – faimoasa faţadă în stil neoclasic apare chiar pe bacnota rusească de 100 ruble. Baletul Bolshoi este printre cele mai vechi şi renumite companii din lume, fiind de departe şi cel mai mare (cu peste 200 dansatori). Bolshoi a fost închis din anul 2005 pentru lucrări masive de renovare şi a fost redeschis în toamna lui 2011.

32387-4_the_royal_opera_house_londra.jpg4. The Royal Opera House

  • Locaţie: Londra, Anglia
  • Anul inaugurării: 1732

Amplasat în centrul capitalei britanice, în Covent Garden, Teatrul de Operă Regală este a treia clădire ridicată în acest loc, deoarece cele anterioare au pierit în incendiile din 1808 şi 1857. În timpul Primului Război Mondial, clădirea a servit drept depozit de mobilă, iar în timpul Celui De-al Doilea, a fost sală de dans. Lucrări masive de consolidare şi reamenajare au fost executate în 1990, însă au fost păstrate anumite elemente ce au supravieţuit ultimului incendiu, precum faţada, foaierul sau auditoriumul.

32388-3_teatro_colon_buenos_aires.jpg3. Teatro Colón

  • Locaţie: Buenos Aires, Argentina
  • Anul inaugurării: 1908

Actualul Teatru Colón a fost construit pentru a-l înlocui pe cel original, inugurat în 1857. După o inaugurare spectaculoasă la începutul secolului XX, Opera din Buenos Aires a avut o lungă perioadă de succes, urmată de un declin notabil. Între 2005 şi 2010, clădirea a suferit importante lucrări de renovare, iar în prezent este considerată a fi între primele cinci săli de concerte din lume, din punct de vedere acustic.

32389-2_teatro_di_san_carlo_napoli.jpg2. Teatro di San Carlo

  • Locaţie: Napoli, Italia
  • Anul inaugurării: 1737

Inaugurat în urmă cu aproape 280 ani, magnificul teatru de operă a fost construit la ordinul Regelui Carlo al VII-lea şi a fost conceput de arhitectul militar Giovanni Antonio Medrano, cu ajutorul directorului fostului teatru din Napoli, Angelor Carasale. Costurile totale au fost de 75.000 ducaţi, iar construcţia a fost îndelung admirată pentru arhitectura şi decoraţiile din aur. În prezent, este cel mai vechi teatru de operă activ din lume, iar până la inaugurarea La Scala, era cel mai prestigios din Italia.

32390-1_la_scala_milano.jpg1. Teatro alla Scala

  • Locaţie: Milano, Italia
  • Anul inaugurării: 1778

La Scala este poate cel mai faimos teatru de operă de pe mapamond, locul în care cei mai talentaţi şi importanţi artişti din lume sunt onoraţi să fie invitaţi. Cămin al lui Rossini, Bellini, Donizetti şi Verdi, La Scala şi-a obţinut această denumire deoarece a fost ridicat în locul fostei biserici Santa Maria alla Scala, care a fost desacralizată şi demolată pentru acest proiect. Costurile de construcţie au fost acoperite prin vânzarea lojelor private, iar La Scala a devenit încă de la inaugurare locul de întâlnire al nobilimii milaneze. În urmă cu zece ani, clădirea a suferit lucrări de renovare, a căror valoare s-a ridicat la 61 milioane euro.

NU RATA: Top 10 - Cei mai puternici oameni din lume, în 2013

 

 

15 November 2013