Cele mai avansate orașe ale lumii se preocupă de tehnologizarea serviciilor, planificare urbană coerentă sau arhitectură armonioasă, autoritățile având ca scop suprem prosperitatea. Specialiștii cu idei inovative sunt susținuți de comunitate, iar cetățenii sunt toleranți și deschiși la nou. Prin comparație, orașele României par la o depărtare de zeci de ani. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai moderne metropole ale lumii, potrivit unei analize din 2016 publicate de Culture Trip.

40654-10_tokio.jpgTokio, Japonia

Zgârie-nori de o înălțime amețitoare, reclame luminoase la fiecare pas, arhitectură modernă și străzi aglomerate de oameni pentru care tehnologia de ultimă oră este un mod de viață, nu un lux – așa poate fi descris astăzi Tokio, un oraș cu o istorie departe de a fi lină. Transformat dintr-un mic sat pescăresc într-unul dintre cele mai importante centre financiare ale lumii, Tokio a reușit să rămână la un nivel de dezvoltare foarte înalt, în ciuda a trei momente critice, într-un singur secol: cutremurul Kanto din 1923, bombardamentele din timpul Celui De-al Doilea Război Mondial și tsunami-ul din 2011. Hub international pentru specialiști din domenii de actualitate precum IT, telefoane inteligente, robotică sau automobile, Tokio este un oraș în care tehnologia este prezentă la fiecare pas.

40655-9_singapore.jpgSingapore

Fosta colonie japoneză, britanică și malaeziană a reușit să își câștige independența în 1965, iar de atunci, a demonstrat că o guvernare inteligentă poate propulsa în top nivelul de trai în mai puțin de jumătate de secol. Prim-ministrul Lee Kuan Yew a condus micul stat pentru mai bine de 30 de ani și este responsabil pentru transformarea Singapore într-unul dintre cele mai bogate locuri din lume. În prezent, statul cu doar 5,2 milioane de locuitori este un model de oraș perfect: are unul dintre cele mai puțin corupte guverne, un sistem de educație de primă clasă, un mediu de afaceri prietenos, legi stricte împotriva criminalității, un sistem medical de top, o scenă artistică și culturală impresionantă, o infrastructură de invidiat. Nu în ultimul rând, cu toate că este una dintre metropolele cu cel mai mare procent de străini, problemele inter-culturale sunt inexistente.

40656-8_talinn.jpgTalinn, Estonia

Estonia și-a câștigat independența față de Rusia abia în 1991 și, deși a ratat startul revoluției tehnologice, țara cu 1,3 milioane de locuitori a recuperat rapid timpul pierdut. Capitala Talinn beneficiază de rețea wi-fi gratuită încă din 2002, votul electronic a fost implementat în 2007, iar orașul a fost inclus în clasamentul celor mai digitalizate așezări din lume. În prezent, capitala cu jumătate de milion de locuitori este cunoscută drept un centru tehnologic și de software al țărilor baltice, fiind locul de plecare al gigantului internațional Skype. Clasificat drept oraș global, Talinn este căminul Centrului de Excelență NATO pentru Apărare Cibernetică, are cel mai mare număr de starup-uri per persoană din Europa și ocupă un loc fruntaș în topul metropolelor cu cea mai ridicată libertate de exprimare a presei din lume.

40657-7_helsinki.jpgHelsinki, Finlanda

În ultimii 15 ani, Helsinki a făcut niște pași hotărâți pentru a deveni o metropolă modernă: ascensiunea tehnologică, progresul social și arhitectura scandinavă de actualitate au făcut din capitala finlandeză să fie nu doar cel mai dezvoltat oraș al țării, ci și al regiunii. Metropolă în care drepturile omului sunt prioritare (Finlanda este de mulți ani înaintea altor state în ceea ce privește parteneriatele civile între persoane de același sex, concedii generoase de maternitate sau paternitate, etc.), Helsinki acordă o importanță deosebită educației – orașul cu puțin peste jumătate de milion de locuitori are nu mai puțin de opt universități.

40658-6_bangalore.jpgBangalore, India

Spiritul inovativ al locuitorilor săi a transformat radical orașul Bangalore, în ultimele două decenii: în prezent, acesta este considerat a fi „Silicon Valley al Indiei”, fiind unul dintre orașele cu cea mai însemnată contribuție la PIB-ul țării. De asemenea, capitala statului indian Karnataka a intrat între primele zece metropole preferate de tinerii antreprenori la nivel mondial. Cunoscut, înainte de 1990, drept „Paradis al Pensionarilor”, datorită parcurilor, spațiilor verzi și vieții relaxate, Bangalore este astăzi principalul centru al țării pentru industria IT, dar și unul dintre orașele preferate de milionarii Indiei (statisticile arată că aici locuiesc peste 10.000 de milionari în dolari).

Shanghai, China40659-5_shanghai.jpg

Cu o populație de peste 14 milioane de locuitori, cel mai aglomerat oraș al Chinei este clasificat drept unul dintre orașele cu cel mai rapid ritm de dezvoltare din lume. În ultimele decenii, creșterea populației a dus la o schimbare radicală a facilităților oferite locuitorilor, autoritățile acordând totodată diverse beneficii investitorilor. De exemplu, Zona Economică Pudong a fost creată pentru oamenii de afaceri din afara țării, aceasta absorbind un volum uriaș de capital străin, ceea ce se reflectă în mod direct în dezvoltarea economică a metropolei. Privit drept „cel mai occidentalizat” oraș al Chinei, Shanghai este o metropolă plină de zgârie-nori și construcții moderne, în care s-a construit masiv în ultimii ani.

40660-4_seoul.jpgSeul, Coreea de Sud

Deși a fost, până nu demult, un oraș sufocat de război, Seul a reușit să se propulseze într-unul dintre cele mai prospere și avansate din punct de vedere tehnologic orașe din lume. După Războiul din Coreea, un număr uriaș de oameni s-a mutat în Seul, din zonele rurale, ceea ce a dus la o frenezie în domeniul construcțiilor, dar fără focus pe design sau planificare urbană. În prezent, capitala găzduiește 20% din populația țării, iar autoritățile fac eforturi uriașe pentru o organizare coerentă – arhitecți, ingineri și specialiști din alte domenii au lucrat cot la cot cu cei mai influenți și bogați locuitori, pentru a crea ceea ce a fost numită Capitala Mondială a Designului, în 2010. Rezultatul este spectaculos: Seul este o metropolă plină de viață, în care templele, altarele și palatele istorice sunt înconjurate de zgârie-nori și clădiri moderne, însă în mod armonios.

40661-3_san_francisco.jpgSan Francisco, SUA

San Francisco este hubul inovației tehnologice al Americii și unul dintre cele mai progresiste orașe din punct de vedere social. Silicon Valley, aflată în San Francisco Bay Area, a dus la o dezvoltare spectaculoasă a orașului, datorită faptului că aici s-au reunit unele dintre cele mai iluminate minți ale țării. Companii de vârf precum Apple, Facebook, Google sau Twitter se află în zonă, leaderii lor fiind preocupați nu doar de prosperitatea în afaceri, ci și de armonia în comunitate. Media de vârstă a locuitorilor acestui oraș a scăzut simțitor în ultimele două decenii, astfel că implementarea tehnologiei în viața de zi cu zi, toleranța și deschiderea la nou sunt privite drept ceva natural.

40662-2_londra.jpgLondra, UK

Londra a fost dintotdeauna o forță constantă în lumea modernă, dar dezvoltările recente o plasează pe primele locuri în topul inovațiilor. Deși mare parte a arhitecturii de aici este istorică, construcțiile moderne nu doar că au fost incluse armonios în perisaj, dar au reușit să doboare recorduri mondiale. Statisticile arată că londonezii au cel mai ridicat nivel de trai din țară, iar la nivel mondial, capitala britanică ocupă locul șase în clasamentul calității infrastructurii (bazată pe furnizarea energiei electrice, disponibilitatea rețelei de apă și canalizare, servicii de comunicare, transport public, etc). Cel mai important centru financiar al lumii atrage ca un magnet bogătașii de pe toate continentele, ceea ce, inevitabil, se reflectă și în viața de zi cu zi (de la măsurile autorităților, până la eforturile furnizorilor de servicii).

40663-1_hong_kong.jpgHong Kong

Cea mai dens populată metropolă din lume, Hong Kong s-a dezvoltat cu succes ca o regiune autonomă a Chinei. Orașul a devenit o forță globală majoră în anii ’70, iar de atunci a reușit să își păstreze locul între centrele financiare ale lumii. Peisajul său este faimos datorită pădurii de zgârie-nori, Hong Kong fiind un oraș amețitor pentru turiștii veniți aici pentru prima dată. Cunoscut datorită identității sale arhitecturale distincte, Hong Kong este metropola cu cele mai multe clădiri cu o înălțime de peste 150 metri din lume. Cu toate că poluarea este una dintre principalele preocupări ale autorităților, orașul este inclus în clasamentul metropolelor cu cea mai mare speranță de viață din lume.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

29 July 2016