Locuitorii marilor orașe ale lumii sunt expuși zilnic unui nivel ridicat de poluare, depășind îngrijorător de mult nivelurile recomandate de specialiști. În ultimii cinci ani, nivelul de poluare a aerului a urcat cu 8%, la nivel global, cei mai expuși fiind locuitorii marilor orașe aflate în expansiune, în special din Orientul Mijlociu și Asia. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai poluate țări din lume, potrivit Indexului Poluării realizat de Numbeo pentru prima jumătate a anului 2016. Analiza se concentrează pe calitateatea aerului și a apei, clasamentul vizează 108 țări, iar România ocupă locul 74, cu un punctaj de 48,7.

40829-10_peru.jpg10. Peru

  • Punctaj: 87,1
  • Capitala: Lima

În goana după bani, Peru nu a avut deloc în vedere protejarea mediului înconjurător – exploatarea petrolului și a gazelor din Amazon a dus la defrișări masive, poluarea solului și a apei. Lima este văzută drept cea mai poluată capitală din America Latină, potrivit unui studiu realizat de World Health Organization. Cu toate că lucrurile s-au înbunătățit ușor în ultimii patru ani, cei nouă milioane de locuitori ai acestui oraș sunt în continuare expuși la cote înalte de poluare, nivelul mediu de micrograme fiind 38.

40830-9_china.jpg9. China

  • Punctaj: 88
  • Capitala: Beijing

Odată cu industrializarea Chinei, au apărut și problemele legate de mediul înconjurător. Explozia economică a Chinei a venit la pachet cu un nivel alarmant de poluare, ceea ce a atras atenția organismelor internaționale. Statul comunist a introdus o serie de norme pentru reducerea poluării și, din fericire, calitatea aerului s-a îmbunătățit ușor, în ultimii ani. Cu toate acestea, locuitorii marilor orașe ale Chinei sunt în continuare sufocați de smog (n.r. mix de noxe, praf și vapori de apă).

40831-8_vietnam.jpg8. Vietnam

  • Punctaj: 88,4
  • Capitala: Hanoi

Vietnam are numeroase probleme legate de mediul înconjurător, datorate atât războiului împotriva americanilor, încheiat în 1975, cât și industrializării rapide apărute în urma reformelor economice din 1986. Potrivit unui raport guvernamental, principalele probleme sunt degradarea forestieră, pierderea biodiversității, poluarea apei și a aerului, cât și managementul deșeurilor solide. La acestea se adaugă schimbările climatice, Vietnam fiind una dintre cele mai afectate țări din lume.

40832-7_myanmar.jpg7. Myanmar

  • Punctaj: 89,7
  • Capitala: Naypyidaw

Cunoscută anterior sub numele de Burma, Myanmar s-a confruntat cu o rată alarmantă de defrișări, între anii 1990 și 2000, ceea ce a înrăutățit efectele indutrializării. Orașul Yangon este cel mai afectat de poluare, nivelul noxelor înregistrate depășind cu 60% limita maximă recomandată de World Health Organisation.

40833-6_mongolia.jpg6. Mongolia

  • Punctaj: 92,6
  • Capitala: Ulan Bator

Având cea mai friguroasă capitală a lumii (în ianuarie, media temperaturilor scăzute din Ulan Bator a fost de -41,3 grade Celsius), Mongolia se vede nevoită să ardă cărbune, pentru încălzire. Nori de fum negru sugrumă cerul luni la rând, în perioada friguroasă, iar în lunile de primăvară, furtunile de nisip sunt comune. După doi ani petrecuți în capitala mongoleză, majoritatea expaților pleacă din cauza aerului greu de respirat.

40834-5_egipt.jpg5. Egipt

  • Punctaj: 92,8
  • Capitala: Cairo

Circa 35.000 de egipteni mor anual din cauza poluării aerului, cel mai mare inculpat fiind praful. Cel mai puternic afectat oraș este Cairo, unde nivelul de poluare este printre cele mai ridicate din lume. În Capitală se creează un efect de seră, din cauza lipsei ploii, a clădirilor înalte și a străzilor înguste – procesul de ventilație este greu, astfel că noxele rămân captive între clădiri.

40835-4_bangladesh.jpg4. Bangladesh

  • Punctaj: 93
  • Capitala: Dhaka

Ca și restul țărilor în curs de dezvoltare, Bangladesh este grav afectată de industrializarea făcută fără protejarea mediului înconjurător. Lipsa de interes a industriașilor a dus la intoxicarea apelor (deșeurile sunt aruncate direct în râuri, astfel că zecile de pești morți plutind au devenit o imagine comună în această parte a lumii). Poluarea a devenit o amenințare pentru agricultură și pentru sănătatea publică, problemă la care se adaugă și schimbările climatice.

40836-3_liban.jpg3. Liban

  • Punctaj: 94,8
  • Capitala: Beirut

În ciuda situației politice fragile, cea mai mare amenințare la adresa Libanului pare să fie poluarea, și nu conflictele. Industria afectează puternic calitatea aerului, ceea ce a dus la proteste civice, în ultimii cinci ani. Unul dintre cele mai mediatizate cazuri a fost cel al orașului Zouk Mikael, aflat la doar 20 km de Beirut – centrala hidroelectrică de aici produce emisii toxice care contribuie din plin la rata ridicată de cancer pulmonar. Studiile au arătat că o treime dintre cei care locuiesc pe o rază de trei kilometri în jurul acestei centrale au dezvoltat boli pulmonare grave.

40837-2_ghana.jpg2. Ghana

  • Punctaj: 97,8
  • Capitala: Accra

Managementul inadecvat al deșeurilor (arderea gunoiului, depozitarea în apropierea comunității, aruncarea în apele curgătoare), defrișarea ilegală, suprapășunatul, criză de apă potabilă, eroziunea solului, mineritul excesiv în condiții improprii, zgomotul, poluarea apei și a aerului – toate acestea sunt problemele cu care Ghana se confruntă deodată. Degradarea mediului a ajuns la cote atât de înalte, încât autoritățile internaționale sunt alarmate și încearcă să își impună măsurile.

40838-1_afghanistan.jpg1. Afghanistan

  • Punctaj: 101,2
  • Capitala: Kabul

Războiul și instabilitatea politică a ultimelor decenii au dus la grave probleme legate de mediu în Afghanistan. Protejarea mediului este o preocupare inexistentă, într-o țară în care 80% din populație depinde de agricultură. Afghanistan are aceleași probleme cu care se confruntă și Ghana, la care se adaugă și presupusele deșeuri nucleare pe care Pakistan le-ar fi aruncat în sudul țării.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

 

 

2 September 2016