Cetăţi antice, temple vechi de mii de ani, biserici renascentiste sau catedrale moderne – anumite construcţii atrag milioane de turişti anual, datorită frumuseţii, istoriei sau strategiei de promovare a autorităţilor. IMOPEDIA.ro prezintă cele mai populare atracţii turistice din lume, conform voturilor a milioane de vizitatori din întreaga lume, centralizate de TripAdvisor.

31985-10_piata_rynek_glowny_cracovia_polonia.jpg10. Piaţa Rynek Glowny – Cracovia, Polonia

Cel mai cunoscut spaţiu urban al Cracoviei, piaţa Rynek Glowny datează încă din secolul XIII, fiind construită în scop comercial. Piaţeta se află în centrul vechi al oraşului, înconjurată de numeroase palate, biserici şi alte clădiri istorice. Cu o suprafaţă de circa 40.000 mp, este cea mai mare piaţetă medievală din Europa. Datorită faptului că este foarte animată pe tot parcursul anului, este catalogată drept cel mai bun spaţiu public european.

31984-9_dubrovnik_croatia.jpg9. Oraşul-cetate Dubrovnik, Croaţia

Denumit „Perla Adriaticii”, Dubrovnik este cea mai cunoscută destinaţie a Croaţiei, una dintre cetăţile Evului Mediu locuite şi în zilele noastre. Oraşul este şi astăzi apărat de ziduri groase, a căror construcţie a început în secolul XII şi s-a întins pe parcursul a sute de ani. Dubrovnik a reuşit să îşi menţină atmosfera medievală, iar turiştii sunt cuceriţi de numeroasele clădiri istorice şi de străduţele pietruite. Oraşul a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, încă din 1979.

31983-8_bazilica_sf_petru_vatican_italia.jpg8. Bazilica Sfântul Petru – Vatican, Italia

Aflată în Piazza San Pietro din Vatican, Bazilica Sfantul Petru este cea mai mare biserică creştină a lumii – are o suprafaţă totală de peste 15.000 mp, lungime de 186, în timp ce înălţimea cupolei se ridică la 119 metri. Construcţia bazilicii s-a întins pe mai multe secole, iniţial aici fiind doar un monument comemorativ al primului papă al Romei. Bazilica Sfântului Petru este o operă de artă de mari dimensiuni, la realizarea căreia care au participat arhitecţi şi artişti faimoşi.

31982-7_biserica_invierii_st_petersburg_rusia.jpg7. Biserica Învierii – Sankt Petersburg, Rusia

Biserica Învierii lui Hristos din Sankt Petersburg este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Rusia. Pe plan internaţional, este cunoscută sub numele de „The Church of the Savior on Spilled Blood”, ce face referire la sângele lui Alexander al II-lea al Rusiei, a cărui asasinare a avut loc aici, în 1881. Catedrala a fost ridicată în amintirea sa, iar lucrările de construcţie eu început în 1883 şi s-au terminat în 1907. Este biserica ce are cea mai mare suprafaţă de mozaic din lume (peste 7.500 mp).

31981-6_catedrala_moschee_cordoba_spania.jpg6. Catedrala-moschee – Cordoba, Spania

Edificiul din Cordoba este o împletire între o moschee şi o catedrală, dovadă a numeroaselor schimbări religioase prin care a trecut oraşul de-al lungul timpului. În prezent, poartă numele de „Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Cordoba”, deşi în trecut era denumită „Mezquita” (trad: moschee). Clădirea este unul dintre cele mai importante şi mai vechi exemple de arhitectură islamică spaniolă, iar în secolul al VIII-lea era a doua mare moschee din lume.

31980-5_templul_bayon_cambodgia.jpg5. Templul Bayon – Angkor, Cambodgia

Ridicat la sfârşitul secolului al XX-lea, Bayon este unul dintre cele mai cunoscute şi mai frumoase temple khmere, dedicate lui Buddha. Faimos pentru feţele din piatră masivă ce decorează turnurile şi pentru seturile de basoreliefuri ce prezintă scene mitologice, istorice şi lumeşti, Bayon este construit într-un stil complet diferit faţă de cel clasic, ce caracterizează mult mai faimosul templu Angkor Wat. Specialiştii îl descriu drept „cea mai izbitoare exprimare a stilului baroc”.

31979-4_petra_iordania.jpg4. Oraşul Petra – Wadi Musa, Iordania

Oraşul de piatră Petra a fost redescoperit de către occidentali abia în 1812 şi a fost inclus pe lista monumentelor UNESCO. Piatra roşiatică, defileul, Trezoreria, Teatrul şi miile de peşteri fascinează vizitatorii din toate colţurile lumii. Oraşul din mijlocul deşertului a fost săpat în piatră de nabataeni, însă specialiştii nu au putut fi de acord asupra perioade exacte când a început să fie construit. Petra a intrat într-o perioadă de declin treptat, după ce a fost cucerit de romani.

31978-3_taj_mahal_india.jpg3. Taj Mahal – Agra, India

Simbol al dragostei, Taj Mahal este cea mai cunoscută construcţie a Indiei. Deşi pare un palat, Taj Mahal este un mausoleu de dimensiuni impresionante, ridicat de împăratul mogul Shah Jahan la moartea soţiei  sale, Mumtaz Mahal. Exemplu al arhitecturii mongole, complexul este construit perfect simetric, iar interiorul domului găzduieşte sicriul împărătesei, cu pietre preţioase aplicate. În urmă cu 30 ani, Taj Mahal a devenit parte din patrimoniul mondial UNESCO.

31977-2_templul_angkor_wat_cambodgia.jpg2. Templul Angkor Wat – Angkor, Cambodgia

Ridicat în secolul al XII-lea, templul Angkor Wat este cel mai mare complex monumental religios din lume, întinzându-se pe o suprafaţă de peste 200 hectare. Model de arhitectură khmeră clasică, Angkor Wat este o combinaţie unică de munte şi templu. Deşi a fost ridicat în onoarea zeului hindus Vishnu, două secole mai târziu a devenit budist. Simbol naţional, templul Angkor Wat apare pe steagul Cambodgiei, fiind motivul vizitei a mai bine de 50% dintre turişti.

31976-1_machu_picchu_peru.jpg1. Machu Picchu – Peru

Ruinele oraşului Machu Picchu au fost decoperite în urmă cu 100 ani, de către arheologul Hiram Bingham. Înconjurat de mister, Machi Pichu este cel mai faimos simbol al civilizaţiei incaşe. Construcţia este veche de mai bine de 16 secole, iar în limba Quechua, numele se traduce prin „vechiul pisc”. Aflat la o altitudine de 2.400 metri, Machu Picchu este complet ascuns ochiului din zonele de altitudine inferioară. Pentru protejarea acestei aşezări unice în lume, zborurile au fost interzise pe deasupra oraşului.

CITEŞTE ŞI: Top 10 – Cele mai mari insule din lume

 

11 October 2013