Deşi este o sărbătoare americană, Halloween şi-a atras din ce în ce mai mulţi adepţi în întreaga lume. Pe 31 octombrie se aprind dovlecii sculptaţi, se aleg costume cât mai înfricoşătoare şi se colindă cu specificul „trick or treat?" (păcăleală sau dulciuri). IMOPEDIA.ro prezintă cele mai potrivite locuri din lume pentru a petrece Halloween.

21709-10_praga.jpg10. Praga - Cehia

Praga a fost adesea proclamată ca fiind „cea mai bântuită capitală" europeană, lucru uşor de înţeles. Clădirile antice şi străduţele înguste au inspirat multe poveşti misterioase, unele chiar cu un sâmbure de adevăr: 27 de nobili au fost executaţi, în anul 1621, într-o piaţetă publică; poveşti ale unor domniţe blestemate să umble pe vecie pe străzile oraşului; povestiri despre preoţi malefici sau hoţi criminale şi câte şi mai câte. Autorităţile au pus la dispoziţie turiştilor interesaţi tururi „fantomatice", iar localurile şi cluburile ceheşti oferă, în această perioadă, petreceri „înspăimântătoare".

21711-9_orlando_florida.jpg9. Orlando, Florida - Statele Unite ale Americii

Noaptea Ororilor de Halloween este un eveniment ce are loc, an de an, în parcul tematic al Studiourilor Universal. Pe lângă spectacole şi distracţii specifice Halloween-ului, organizatorii se ocupă şi de detalii precum case bântuite, fantome ce apar pe la colţuri sau zone unde sunt sperietori. Pentru cei ce se sperie uşor, există şi alternative mai puţin înfricoşătoare: Regatul Lumii Magice Walt Disney sau Petrecerea de Halloween a lui Mickey Mouse.


21712-8_forks.jpg8. Forks, Washington - Statele Unite ale Americii

Forks era un orăşel liniştit, unde, în afară de localnici, veneau cel mult angajaţi din industria lemnului, fiind specificul zonei. Până când şi-a făcut debutul scriitoarea Stephanie Meyer. Cartea „Twilight", transformată într-un serial de succes mondial, un adevărat cult pentru adolescenţii de astăzi, a atras în micul oraş din Washington grămezi de tineri, fani ai vampirilor. Localnicii întreţin atmosfera cu „poveşti adevărate" despre un tăietor de lemne care rătăceşte noaptea pe lângă barajul din zonă, o femeie însângerată care poate fi văzută plimbându-se prin oraş sau alte asemenea personaje.

21713-7_cancun.jpg7. Cancun - Mexic

Puţini sunt cei care nu şi-ar dori să ajungă în însoritul Cancun, dar nu neapărat în această perioadă, când se desfăşoară Dia de Muertos (Ziua Morţilor). Este o sărbătoare ce durează trei zile, timp în care mexicanii cred că sufletele celor decedaţi se reîntorc pentru a petrece timp cu familiile lăsate în urmă. Între 31 octombrie şi 2 noiembrie, obiceiurile mayaşe sunt aduse la viaţă prin diferite festivităţi gastronomice şi activităţi specifice pe malul mării. În ultima zi, când sufletele se întorc în lumea cealaltă, copiii merg prin vecini, pentru a aduna dulciuri.

21714-6_ottawa.jpg6. Ottawa - Canada

Muzeul Bytown din Ottawa este considerat a fi unul dintre cele mai bântuite locuri din Canada, existând credinţa populară că acesta este căminul a nu mai puţin de şase fantome. Duncan McNab este vedeta incontestabilă, care a trăit în urmă cu 150 de ani - are plăcerea de a umbla în seiful cu bani sau de a deschide computerele din muzeu şi a-şi tipări în mod repetat numele complet. De asemenea, există o cameră cu păpuşi exponat, despre care se spune că nu sunt aşa inocente cum par: vizitatorii au auzit în mod repetat plânsete de copii şi au văzut păpuşile clipind sau mişcându-se.

21715-5_offaly.jpg5. Ținutul Offaly - Irlanda

Localnicii susţin despre Castelul Leap că ar fi cea mai bântuită construcţie din Irlanda, din cauza întâmplărilor despre care se spune că au avut loc aici de-a lungul anilor. În 1530, în timpul unei slujbe religioase, s-a sinucis un preot, în ceea ce de atunci s-a numit „Capela Însângerată". În 1599, mercenari care preluaseră castelul au murit în somn, după un festin. Cea mai înfricoșătoare încăpere este temniţa, în mijlocul căreia era o ţepuşă ascuţită, din cauza căreia mulţi oameni au murit în chinuri. În anii '70, proprietatea a fost cumpărată şi exorcizată de un australian, dar sătenii susţin că fantomele sunt tot acolo.

21716-4_new_orleans.jpg4. New Orleans, Louisiana - Statele Unite ale Americii

Trecutul New Orleans este strâns legat de cultul vodoo, aici existând multe cimitire cu cavouri, lucru foarte rar întâlnit în SUA. Turiştilor amatori le este recomandat un tur spiritual prin oraş, care include plimbări prin cimitire, prin cartiere bântuite şi opriri la temple voodoo, care se mai folosesc chiar şi în zilele noastre. În noaptea de Halloween, pe străzi, este o mare petrecere. Localnici sau turişti, copii sau adulţi, toată lumea este costumată.

21717-3_londra.jpg3. Londra - Anglia

Istoria sângeroasă a Londrei a făcut-o să devină o atracţie pentru cei a căror latură închisă este mai dezvoltată. The London Dungeon este un succes atât printre turişti, cât şi printre englezi. Acest muzeu interactiv reface o serie de evenimente macabre, cu ajutorul unor actori şi efecte speciale. Include tururi înfricoşătoare, astfel că vizitatorii îi pot întâlni pe Bloody Mary, regina ucigaşă sau Jack Spintecătorul. Alte activităţi interesante într-o notă „întunecată" includ puncte turistice cum ar fi cimitirul Highgate, Turnul Londrei sau William Shakespeare's Globe Theater.

21718-2_bran.jpg2. Bran - România

Saturat de legende şi mituri promovate internaţional de scriitori ca Bram Stoker sau Emily Gerard, Bran este, în ochii străinilor, cel mai bun loc din Europa pentru a petrece Halloween. În ultimii ani, atât primăria, cât şi localnicii, s-au adaptat valului de turişti veniţi din străinătate - în perioada aceasta, se poate face un tur de noapte al castelului, la intrare vizitatorii sunt întâmpinaţi chiar de Vlad Ţepeş, prin castel umblă nestingheriţi vrăjitori şi regi, precum şi iele. De asemenea, pensiunile şi restaurantele din zonă oferă petreceri specifice, cu decoruri sculptate din dovleci, sfori de usturoi sau măşti.  

21719-1_salem.jpg1. Salem, Massachusetts - Statele Unite ale Americii

Oraşul a intrat în istorie prin procesele vrăjitoarelor din Salem, din 1692. Muzeele din zonă deţin o serie de dovezi istorice cu privire la acest eveniment nefast. La faima oraşului au contribuit cărţi de ficţiune, piese de teatru şi ecranizări celebre, astfel că localnicii au început să profite de pe urma acestui renume - turiştii pot vizita locuri precum sala de judecată a vrăjitoarelor, pot experimenta din istoria întunecată a Salemului.

CITEȘTE ȘI: Top 10 - Cele mai înfiorătoare castele din lume



28 October 2011