Nu mai puţin de 40% dintre americani declară că serviciul este extrem de stresant, conform Institutului American al Siguranţei şi Sănătăţii Ocupaţionale. Dar, bineînţeles, unele joburi sunt mai solicitante din punct de vedere psihic decât altele, iar un studiu publicat de portalul american CareerCast subliniază faptul că nivelul de stres de la serviciu este direct proporţional cu nivelul de control asupra evenimentelor. Bazat pe 11 criterii, printre care şi nivelul de risc, termene-limită, solicitare psihică sau condiţii ostile de lucru, IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai stresante joburi în 2012.

23373-10.jpg10. Șofer de taxi

Venitul mediu anual: 22.440 dolari

De la distanţă, poate părea floare la ureche – îţi faci singur programul, ai ore libere în timpul zilei, spre deosebire de cei care au un program obligatoriu de la 9:00 la 18:00 şi, mai mult de atât, nu eşti obligat să suporţi un client nesuferit decât pentru un interval foarte scurt de timp. Dar şoferii de taxi sunt supuşi unei întregi liste de situaţii stresante, ale cărei cuvinte cheie sunt: venitul scăzut, program prelungit şi, cel mai rău, adesea sunt victimele unor violenţe.

23374-9.jpg9. Fotojurnalist

Venit mediu anual: 40.000 dolari

Fotojurnaliştii par să aibă jobul perfect – călătoresc prin lume, fac fotografii în locuri superbe, participă la evenimente istorice şi cunosc oameni faimoşi. Dar fotojurnalismul intră în categoria celor mai stresante activităţi în special pentru că, tot timpul, există un termen-limită. Fotojurnaliştii nu merg în toate aceste locuri minunate pentru a se plimba şi pentru a face poze ca un turist. Ei pot fi sunaţi în orice moment, chiar şi în toiul nopţii, pentru a merge de urgenţă acolo unde arde, unde începe un război sau unde tocmai se curăţă rămăşiţele unui accident auto. Un alt factor de stres este competivitatea – aceştia lucrează mereu sub presiunea de a prinde instantaneul perfect înaintea rivalilor. Mai mult de atât, aceştia nu sunt întotdeauna apreciaţi de publicul larg şi pot întâmpina situaţii neplăcute, cum este cazul paparazzi-lor.

23375-8.jpg8. Director general

Venit mediu anual: 165.830 dolari

Visul oricărui angajat, funcţia de director general poate părea ideală din cauza combinaţiei dintre un venit ridicat, un birou impunător şi un nivel ridicat de control, spre deosebire de cel al şoferilor de taxi sau al fotojurnaliştilor. Dar motivul pentru care acest job a fost inclus în clasament este acela că presupune multă responsabilitate – directorii generali trebuie să prezinte raportul acţionariatului, răspunzând direct de acţiunile unui număr ridicat de angajaţi. Mai mult, fişa postului presupune decizii cruciale, precum concedieri de personal sau menţinerea în viaţă a unor divizii. În vremuri liniştite, un asemenea job nu este extrem de stresant, dar după recesiunea economică prin care a trecut întreaga lume, o asemenea funcţie poate scoate peri albi.

23376-7.jpg7. Director de Relaţii Publice

Venit mediu anual: 91.810 dolari

Deşi sunt bine plătiţi, directorii de PR au una dintre cele mai ingrate poziţii – sunt mereu presaţi de către clienţi să obţină mai multe expunere pentru a-şi justifica banii primiţi. „Ai reuşit să obţii coperta de la New York Times? Ce zici despre The Wall Street Journal acum?”. Iar oamenii cărora le vorbesc despre clienţii lor (jurnaliştii sau impresarii) nu sunt întotdeauna fericiţi să îi audă. Directorii de PR nu au niciodată linişte, deoarece au foarte puţin control asupra evenimentelor. Chiar dacă tocmai au obţinut o reuşită, un alt client poate avea o urgenţă care trebuie rezolvată.

23377-6.jpg6. Coordonator de evenimente

Venit mediu anual: 45.260 dolari

Jobul pare să fie perfecţiunea întruchipată – ziua trece cu degustări şi alegeri de materiale sau şerveţele, biroul este amplasat în cele mai interesante cafenele sau în cele mai impresionante săli de evenimente, deoarece trebuie ales locul perfect pentru client. Dar nu se reduce totul la stabilirea detaliilor plăcute, deoarece cei mai mulţi clienţi sunt extrem de agasanţi, fie că este vorba de mirese obsedate de detalii sau de manageri obişnuiţi să aibă totul sub control. Indiferent că este vorba de o nuntă sau de un eveniment corporatist, este o zi extrem de importantă pentru client, iar coordonatorul de evenimente trebuie să ducă totul la capăt fără cusur.

23378-5.jpg5. Ofiţer de poliţie

Venit mediu anual: 53.540 dolari

Poliţiştii se confruntă constant cu situaţii ieşite de sub control (cel puţin poliţiştii americani) – nu numai că trebuie să răspundă superiorilor şi, implicit, opiniei publice pentru orice infracţiune, dar adesea sunt implicaţi în urmăriri periculoase sau în schimburi de focuri. Mai mult de atât, poliţiştii trebuie să ia decizii vitale într-un timp extrem de scurt – o împuşcătură greşită, a unui om nevinovat, le poate încheia cariera şi îi poate aduce şi pe prima pagină a publicaţiilor locale. Din cauza nenumăratelor evenimente ce au loc în SUA şi a stresului implicat, poliţiştii se pensionează devreme şi primesc indemnizaţii ridicate.

23379-4.jpg4. General de Armată

Venit mediu anual: 196.300 dolari

Această funcţie este cea mai bine remunerată din clasament şi, în multe situaţii, un general de armată poate fi mai bine plătit decât directorul general al unei companii private. În ciuda faptului că nu mai sunt pe front, aceştia au parte de un nivel ridicat de stres, deoarece viaţa a mii de oameni este în mâinile lor, la propriu. Când decid să mute un grup de oameni dintr-un loc într-altul, le pun vieţile în pericol. Generalii de armată iau decizii de viaţă şi de moarte, ceea ce este extrem de stresant.

23380-3.jpg3. Pilot de avion

Venit mediu anual: 103.210 dolari

Cei mai mulţi copii îşi doresc să fie aviatori, atunci când vor creşte. Dar sunt multe neajunsuri, dincolo de fascinaţia de a zbura printre nori şi de a simţi razele soarelui cât mai aproape. Piloţii au program prelungit, trebuie să înfrunte diverse condiţii atmosferice, au nenumărate responsabilităţi, de la defecte mecanice şi până la terorism. În cele din urmă, aceştia răspund pentru siguranţa pasagerilor, ceea ce face ca acest job să ajungă pe podiumul celor mai stresante activităţi.

23381-2.jpg2. Pompier

Venit mediu anual: 45.250 dolari

Pentru pompieri, nu există situaţii periculoase ocazionale, ci fiecare telefon primit implică numai riscuri. Pompierii aleargă către clădirile înghiţite de flăcări şi fum, în aceleaşi momente în care restul oamenilor încearcă să fugă cât mai departe. Pentru oamenii blocaţi într-o clădire în flăcări, probabil că este cea mai periculoasă zi din viaţă, dar pentru pompieri este doar o altă zi de serviciu. Aceştia se confruntă în fiecare moment al programului cu situaţii de viaţă şi de moarte, astfel că este nevoie de un om excepţional pentru a fi pompier. În schimb, satisfacţia de a salva un om este inegalabilă, iar americanii ştiu să preţuiască serviciile pompierilor.

23382-1.jpg1. Militar profesionist

Venit mediu anual: 35.580 dolari

Era de aşteptat ca soldaţii să fie în fruntea celor mai stresante joburi, mai ales într-o ţară ca SUA, care are, în fiecare zi, oameni aflaţi pe front. Condiţiile de lucru sunt extrem de grele, atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere mental – mediul ostil cu care se confruntă, mai ales când localnicii nu vor militari străini pe pământul lor, situaţiile periculoase de care se lovesc la tot pasul, dar şi amintirile nefericite cu care trebuie să se lupte tot restul vieţii. Mai rău, spre deosebire de ceilalţi profesionişti de pe listă, soldaţii nu ajung în fiecare seară acasă, la familie. Războiul este cea mai stresantă situaţie cu care se confruntă un angajat, iar militarii sunt de serviciu şi când nu sunt de serviciu.

CITEȘTE ȘI: Top 10 – Cele mai periculoase oraşe din lume

 

10 February 2012