Personaje care au modelat istoria și-au desăvârșit studiile în cadrul unor universități care mai există și astăzi. Fondate din fonduri private sau publice, aceste centre educaționale au reușit să treacă testul timpului, de sute de ani. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai vechi universități din lume, care funcționează încă de la inaugurare.

40739-10_universitatea_din_valladolid.jpgUniversitatea din Valladolid

  • Anul inaugurării: 1241
  • Țară: Spania

Fondată de regele Castiliei Alfonso al VIII-lea, această instituție a luat naștere după închiderea primei instituții de învățământ superior din Spania (Universitatea din Palencia), fiind una dintre primele școli publice susținute de stat. În prezent, aici învață circa 32.000 de studenți, în timp ce personalul didactiv numără aproximativ 2.000 de persoane.

40740-9_universitatea_din_siena.jpegUniversitatea din Siena

  • Anul inaugurării: 1240
  • Țară: Italia

Una dintre primele școli italiene înființate din fonduri publice, Universitatea din Siena este cunoscută astăzi în special pentru facultățile de Drept și Medicină, deși compusă din nouă facultăți. Această instituție atrage anual circa 20.000 de studenți, respectiv jumătate din populația orășelului toscan cu același nume.

40741-8_universitatea_din_napoli_federico_ii.jpgUniversitatea din Napoli Federico al II-lea

  • Anul inaugurării: 1224
  • Țară: Italia

Fondată de împăratul Frederic al II-lea al Sfântului Imperiu Roman, acesta este cea mai veche instituție de învățământ superior și cercetare din lume susținută de stat. Înființată special pentru a instrui personalul administrativ, această instituție a atras destul de greu studenți, în primii ani, filozoful Thomas Aquinas fiind printre puținii care s-au încumetat să studieze aici.

40742-7_universitatea_din_padova.jpgUniversitatea din Padova

  • Anul inaugurării: 1222
  • Țară: Italia

Fondată de către profesori și studenți care au părăsit Universitatea din Bologna, această instituție a atins apogeul în vremea Republicii Venețiene, când a devenit faimoasă pe plan internațional în special datorită cercetărilor efectuate în medicină și astronomie. Nu în ultimul rând, Universitatea din Padova a fost prima instituție de învățământ superior din lume la care a absolit o femeie (în 1678, Elena Cornaro Piscopia a obținut doctoratul în filozofie). 

40743-6_universitatea_din_cambridge.jpgUniversitatea Cambridge

  • Anul inaugurării: 1209
  • Țară: UK

Fondată de niște studenți plecați de la Universitatea Oxford, Universitatea Cambridge este una dintre cele mai bine cotate instituții de învățământ superior din lume, reputație pe care reușește să o mențină de sute de ani. Printre absolvenții Cambridge se numără personaje celebre din toae domeniile, politicieni și capete încoronate, precum și fondatorul prestigioasei Universități Harvard, de peste Ocean.

40744-5_universitatea_din_paris.jpgUniversitatea din Paris

  • Anul inaugurării: 1160-1250
  • Țară: Franța

Fondată ca școală a Catedralei Notre Dame, Universitatea din Paris a fost una dintre cele mai influente instituții de învățământ superior, până când a fost închisă de Napoleon, în 1793. Deschisă abia peste un secol, Sorbona nu a mai regăsit gloria de altă dată, iar la începutul anilor ’70, a fost divizată în mai multe universități independente. Deși nu poate fi inclusă, practic, în clasamentul celor mai vechi universități încă funcționale, aceasta merită să fie amintită.

40745-4_universitatea_salamanca.jpgUniversitatea din Salamanca

  • Anul inaugurării: 1134
  • Țară: Spania

Cea mai veche instituție de învățământ încă funcțională din Spania a primit titlul de „universitate” în anul 1254, iar un an mai târziu, a fost recunoscută de Vatican. O notă ce a rămas în istorie este că aceasta este instituția în care Cristofor Columb și-a prezentat argumentația pentru a obține susținere din partea casei regale să pornească în expediția către India, la finalul secolului al XV-lea.

40746-3_universitatea_din_oxford.jpgUniversitatea Oxford

  • Anul inaugurării: 1096-1167
  • Țară: UK

Pe cât este de veche, pe atât este de respectată – Universitatea Oxford se mândrește cu absolvenți cu realizări remarcabile, de-a lungul istoriei: 26 de prim-miniștri ai Marii Britanii, zeci de laureați ai premiului Nobel și zeci de șefi de state ale diferitor țări. Cu toate că anul exact al înființării s-a pierdut în negura vremurilor, Universitatea Oxford este cea mai veche instituție de învățământ din lumea engleză.

40747-2_universitatea_din_bologna.jpgUniversitatea din Bologna

  • Anul inaugurării: 1088
  • Țară: Italia

Cu un program de predare continuu încă de la inaugurare și o reputație greu de egalat, Universitatea din Bologna este considerată a fi cea mai veche instituție de învățământ exclusiv superior din lume (întrucât al- Qarawiyyin a intrat în sistemul educațional modern internațional abia din anii ’60). Acesta a fost prima școală din lume care a folosit termenul de universitate. În prezent, instituția are peste 85.000 de studenți din toată lumea, înscriși la cele 11 facultăți.

40748-1_universitatea_alqarawiyyin.jpgUniversitatea al-Qarawiyyin

  • Anul inaugurării: 859
  • Țară: Maroc

Cea mai veche instituție de învățământ se află în Fez, al doilea oraș marocan, din punct de vedere al numărului de locuitori. Fondată de fiica unui negustor bogat, Fatima al-Fihri, al-Qarawiyyin s-a remarcat ca un centru educațional și spiritual al lumii musulmane. Înființată ca madrasa (școală cu mai multe discipline, adresată studenților cu vârste între 13 și 30 ani), școala a fost inclusă în sistemul modern de educație superioară abia în anul 1963.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

12 August 2016