Europa rămâne cel mai vizitat continent din lume, chiar dacă metropolele asiatice au devenit din ce în ce mai atractive pentru turişti, în ultima decadă. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai vizitate metropole din Europa, conform MasterCard Global Destination Cities Index 2013. Raportul a fost făcut în funcţie de numărul de turişti străini care s-au cazat cel puţin o noapte în oraşul respectiv.

31462-10_praga.jpg10. Praga

  • 4,4 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit mai puţin de 3 miliarde dolari

Capitala cehă încă mai deţine numeroase clădiri istorice, iar autorităţile s-au implicat în reconsolidarea a peste 600 de astfel de construcţii, investind sume importante în modernizarea şi renovarea oraşului. Praga se mândreşte cu numeroase zone incluse în patrimoniul cultural UNESCO, astfel că, în ultimii ani, numărul turiştilor a crescut semnificativ.

31461-9_madrid.jpg9. Madrid

  • 4,7 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit mai puţin 4 miliarde dolari

Capitala şi cel mai mare oraş al Spaniei, Madrid nu are o reputaţie la fel de faimoasă ca şi Barcelona, însă este una din marile atracţii turistice ale ţării. Numărul ridicat de vizitatori se datorează, în mare parte, faptului că Madrid este un important centru internaţional de convenţii şi întâlniri de afaceri. De asemenea, în capitala spaniolă se organizează anual numeroase evenimente culturale şi sportive.

31460-8_viena.jpg8. Viena

  • 5,4 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 4,8 miliarde dolari

Capitala Austriei este inclusă constant în clasamentul oraşelor cu cel mai ridicat nivel de trai din întreaga lume, fiind în acelaşi timp căminul principalelor sedii a numeroase organizaţii importante pe plan internaţional (ONU, OPEC etc.). Vizitatorii apreciază nivelul ridicat de curăţenie şi civilizaţie, restaurantele de clasă mondială, precum şi numeroasele obiective turistice.

31459-7_amsterdam.jpg7. Amsterdam

  • 6,3 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 6,3 miliarde dolari

Amsterdam este unul dintre primele cinci centre financiare ale Europei, astfel că este extrem de dezvoltat sectorul turismului în interes de afaceri – capitala olandeză este preferată de numeroase multinaţionale pentru organizarea diferitor convenţii şi evenimente. Însă nu este de neglijat nici numărul vizitatorilor veniţi în concediu, atraşi atât de obiectivele turistice, cât şi de viaţa de noapte agitată.

31458-6_roma.jpg6. Roma

  • 6,7 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 6,4 miliarde dolari

Roma este oraşul cu cele mai multe obiective turistice din lume, aici putând fi admireate la tot pasul vestigii arheologice, opere de artă sau clădiri istorice. Denumită „Oraşul celor şapte Coline” sau „Oraşul Etern”, Roma îmbină cu succes facilităţile unei metropole moderne cu farmecul unui oraş din antichitate, oferind turiştilor o atmosferă unică.

31457-5_milano.jpg5. Milano

  • 6,8 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 6,6 miliarde dolari

Considerat a fi cel mai elegant şi cel mai stilat oraş al Italiei, Milano este în acelaşi timp extrem de important în sistemul economic mondial, fiind motorul financiar, comercial şi industrial al ţării. Al doilea mare oraş italian atrage turiştii de peste hotare datorită arhitecturii deosebite, însă şi datorită faptului că este recunoscut la nivel mondial ca fiind capitala modei şi a design-ului.

31456-4_barcelona.jpg4. Barcelona

  • 8,4 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 8,9 miliarde dolari

În prezent cea mai cunoscută metropolă a Spaniei, Barcelona s-a bucurat de o dezvoltare spectaculoasă în ultimele două decenii. Frumuseţea oraşului şi implicarea autorităţilor au propulsat Barcelona între cele mai vizitate oraşe din lume, în special după Jocurile Olimpice din 1992. În ultimii patru ani, capitala catalană a fost clasată drept unul dintre oraşele cu cele mai de succes branduri din lume.

31455-3_istanbul.jpg3. Istanbul

  • 10,4 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 8,6 miliarde dolari

Metropola ce se întinde pe două continente a reuşit, de-a lungul secolelor, să îşi menţină importanţa pe scena internaţională. Turiştii din întreaga lume vin aici atraşi de atmosfera încărcată de istorie şi de farmecul aparte al acestui oraş, fondat în urmă cu peste 2.700 ani. Numărul vizitatorilor a crescut puternic în ultimii ani, iar în acest ritm, are toate şansele să ajungă pe locul doi al clasamentului, până în 2016.

31454-2_paris.jpg2. Paris

  • 13,9 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 14,6 miliarde dolari

Paris are unul dintre cele mai puternice branduri din lume, atât din punct de vedere turistic, cât şi din punct de vedere imobiliar. Considerat a fi „Capitala Romantismului” la nivel mondial, Paris are mai multe supranume, cel mai cunoscut fiind „Oraşul Luminilor” – iniţial aceasta a provenit de la importanţa sa în domeniul educaţional, pe parcursul Luminimului, însă ulterior denumirea a rămas datorită iluminării stradale.

31453-1_londra.jpg1. Londra

  • 15,96 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 16,3 miliarde dolari

Capitala britanică şi cel mai mare oraş din Uniunea Europeană, Londra este un loc al simbolurilor faimoase în toate colţurile mapamondului, ocupând locul doi în clasamentul celor mai vizitate metropole din întreaga lume. Cu toate că este o destinaţie turistică destul de costisitoare, Londra reuşeşte să se menţină în fruntea clasamentului.

CITEŞTE ŞI: Top 10 – Cele mai vizitate oraşe din lume, în 2013

 

6 September 2013