Mai mult decât imobiliare!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Top 10 – Cele mai vorbite limbi de pe glob

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 4188

Aproape jumătate din populația globului împărtășește aceleași zece limbi, deși dialectele pot diferi semnificativ, de la o zonă la alta. Cu toate că au suferit modificări de-a lungul secolelor, aceste limbi au o istorie îndelungată în spate. IMOPEDIA prezintă clasamentul celor mai răspândite limbi (ale unor vorbitori nativi), potrivit Ethnologue - Languages of the World.

10 Javaneza10. Javaneza

 • 84,3 milioane de vorbitori

Vorbită cu precădere în insula indoneziană Java, dar și în Malaysia și Singapore, javaneza are aproape 85 milioane de vorbitori nativi, însă nu este considerată nicăieri a fi o limbă oficială. Vorbită de aproape jumătate din populația Indoneziei, javaneza are mai multe dialecte, însă vorbitorii reușesc să se înțeleagă între ei.

9 Japoneza9. Japoneza

 • 125 milioane de vorbitori

Deși este considerată o limbă izolată (nu este înrudită cu nicio altă limbă) și este recunoscută oficial doar în Japonia, japoneza reușește să intre în clasamentul celor mai vorbite limbi din lume, fiind destul de răspândită și în SUA și Brazilia. Cu toate că nu există conjugări ale verbelor, gen sau articole, japoneza are un nivel ridicat de complexitate, în special din cauza faptului că folosește patru sisteme distincte de scriere (kanji, hiragana, katakana și romanji).

8 Rusa8. Rusa

 • 167 milioane de vorbitori

Limba oficială a Rusiei, Belarusului și Kârgâzstanului, rusa este cel mai răspândit grai din Eurasia. Cu doar 200.000 de cuvinte înregistrate în dicționar (față de mai bine de un milion, cât are engleza), rusa este una dintre cele șase limbi oficiale ale Organizației Națiunilor Unite. Totodată, limba maternă a lui Tolstoy este esențială pentru astronauți, fiind considerată limba internațională a spațiului.

7 Bengaleza7. Bengaleza

 • 193 milioane de vorbitori

Limba oficială a Bangladeshului și a Bengalului de Vest, bengaleza este a doua limbă vorbită în India. Totodată, comunități mari de vorbitori de bengaleză se regăsesc în Orientul Mijlociu, Japonia și Statele Unite ale Americii. Una dintre cele 23 de limbi recunoscute de statul indian, bengaleza se vorbește cu precădere în partea de est a țării.

6 Portugheza6. Portugheza

 • 203 milioane de vorbitori

Mai bine de jumătate din populația continentului sud-american vorbește portugheza ca limbă nativă, aceasta fiind o limbă de largă circulație și în Africa. Alături de spaniolă, limba lui Camões are cea mai ridicată rată de creștere între limbile occidentale, puterea economică a Braziliei întărind prezența acesteia în lume. Orașul cu cei mai mulți vorbitori de portugheză din lume este São Paulo, din Brazilia.

5 Araba5. Araba

 • 237 milioane de vorbitori

Una dintre cele șase limbi oficiale ale Organizației Națiunilor Unite, araba este limba nativă a peste 3% din populația lumii, în timp ce aproape 15% dintre oamenii de pe glob folosesc alfabetul arab (care conține 28 de caractere). Limba Coranului este araba clasică, folosită în situațiile formale, în timp ce araba modernă include 18 dialecte individuale, fiecare având cel puțin un milion de vorbitori.

4 Hindi4. Hindi

 • 260 milioane de vorbitori

Limba oficială a Indiei și-a primit numele de la cuvântul persan „hind” (trad: „pământul râului Indus”). Forma sa actuală este derivată din sanscrita antică, având numeroase cuvinte împrumutate din turcă, persantă, arabă, portugheză sau engleză. Printre cele mai cunoscute cuvinte din limba hindi preluate de vocabularul internațional se numără „yoga”, „guru” sau „karma”.

3 Engleza3. Engleza

 • 335 milioane de vorbitori

Limbă oficială în 46 de țări din toate colțurile lumii, engleza este și limba oficială a cerului – toți piloții sunt obligați să își comunice coordonatele și intențiile în această limbă. Limba maternă a lui Shakespeare se îmbogățește cu câte un cuvânt nou aproximativ o dată la două ore – circa 4.000 de noi cuvinte sunt introduse în dicționar, anual.

2 Spaniola2. Spaniola

 • 414 milioane de vorbitori

Limba nativă a 8% dintre cetățenii Uniunii Europene, spaniola este una dintre cele șase limbi oficiale ale Organizației Națiunilor Unite. Limba oficială a Spaniei, Guineei Ecuatoriale și a altor 19 țări din America, spaniola este cea mai populară a doua limbă învățată în Statele Unite ale Americii. Limba maternă a lui Picasso face parte dintre limbile romanice, având astăzi cei mai mulți vorbitori nativi în Mexic (114 milioane de oameni).

1 Chineza1. Chineza

 • 1,197 miliarde de vorbitori

Cea mai vorbită limbă din lume include 13 dialecte individuale, fiecare având cel puțin un milion de vorbitori. Mandarina este, de departe, cel mai vorbit dialect (circa 960 milioane de vorbitori), urmat de Wu (circa 80 milioane de vorbitori) și Yue (circa 60 milioane de vorbitori). Diferențele dintre acestea sunt majore doar din punct de vedere verbal, scrierea fiind comună (ideogramele indică doar sensul cuvintelor, nu și pronunția). Astfel, vorbitorii unor dialecte diferite nu se pot înțelege verbal, dar se pot înțelege în scris.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 • Top 10 – Cele mai vândute cărți din lume Cele mai vândute titluri ale tuturor timpurilor reprezintă printre cele mai bune alegere de cadou, pentru oricine. Sursă de inspirație, ... Top 10 – Cele mai vândute cărți din lume
 • Top 10 – Cele mai scumpe orașe din lume Capitalele est-europene sunt orașele cu cele mai ieftine costuri de trai dintre țările civilizate, facturile lunare fiind de aproape trei ori mai ... Top 10 – Cele mai scumpe orașe din lume
 • Top 10 – Monarhi cu cele mai lungi perioade de domnie, în 2015 Aflați de zeci de ani pe tron, au ajuns să reprezinte un simbol al longevității. Au asistat și chiar orchestrat evenimente de importanță mondială, ... Top 10 – Monarhi cu cele mai lungi perioade de domnie, în 2015
Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
300Imopedianew.jpg

RSS
Primeste stirile pe e-mail
OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
gama300_250.jpg
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video