Turismul culinar a început încă de când europenii călătoreau luni de zile pentru a aduce ceaiurile şi mirodeniile asiatice în oraşele natale. În prezent, turismul culinar oferă vizitatorilor o imagine detaliată asupra culturii locale. IMOPEDIA.ro prezintă cele mai apreciate oraşe din lume de către pasionaţii de gastronomie.

26663-10_singapore.jpg10. Singapore – Singapore

Datorită multitudinii culturale, există o diversitate de tipuri de mâncare rar întâlnită într-un singur loc, se găsesc specialităţi din întreaga lume, însă cele asiatice primează. Bucătăria din Singapore este un amestec între mâncărurile tradiţionale din China, India şi Malaezia. Ca şi generalitate, localnicii servesc toate mesele în oraş, astfel că oraşul este plin de restaurante de cartier, serviciile sunt rapide, iar mâncarea este foarte ieftină (raportat la veniturile locale).26673-9_honolulu.jpg

9. Honolulu – Statele Unite ale Americii

Hawaii este văzut ca un paradis tropical, numele său fiind asociat cu peisaje, apusuri de soare şi plaje superbe, însă una dintre cele mai mai interesante experienţe este mâncarea locală. Bucătăria hawaiană este compusă din nenumărate feluri asiatice, precum şi din mâncăruri tradiţionale în insulele Oceanului Pacific. Cel mai cunoscut fel este „porc Kalua”, gătit într-un cuptor subteran numit „imu”, dar cea mai bună metodă de a degusta din bunătăţile tradiţionale este Turul Hawaii Food (creat de fostul bucătar şi critic culinat Matthew Gray).  

26674-8_fes.jpg8. Fes – Maroc

Bucătăria tradiţională marocană depinde de condimente de mii de ani, bucurându-se şi de influenţe ale popoarelor berbere, mediteraneene, arabe sau  africane. Felurile tradiţionale de mâncare se bazează pe cuşcuş, carne de miel, vită sau oaie. Pe lângă kebab, harira (supă tradiţională bazată pe roşii), tagine (miel sau pui gătit îndelung cu legume şi condimente) sau pastilla (plăcintă cu carne de pui sau porumbel), restaurantele din Fes îmbrăţişează şi bucătăria internaţională.

26666-7_sicily.jpg7. Sicilia – Italia

Ca în majoritatea insulelor, peştele şi fructele de mare sunt principalele ingrediente şi în Sicilia, alături de legume proaspete crescute la baza Vulcanului Etna. Bucătăria tradiţională, de o simplitate rar întâlnită, este rezultatul influenţei diferitor popoare ce au trecut pe aici de-a lungul istoriei – greci, romani, arabi, nomanzi sau europeni. Feluri specifice precum pizza, caponeta (salată de vinete, măsline, capere şi ţelină), arancine (chiftele de orez prăjit), peşte-spadă la grătar, sepie sau vită cu sos Marsala sunt asortate cu vinuri albe sau roşii, ce s-au remarcat pe scena internaţională în ultimii ani.  

26667-6_bangkok.jpg6. Bangkok – Thailanda

Orice pasionat de gastronomie a încercat mâncarea thailandeză cel puţin o dată, însă cele mai bune feluri din lume se prepară în Bangkok, una din cele mai cunoscute destinaţii asiatice. Spectaculoasa capitală a Thailandei oferă o multitudine de opţiuni culinare, de la tarabe stradale şi până la restaurante de cinci stele, de la feluri tradiţionale thai şi până la mâncare japoneză, italienească, chinezească, indiană, germană sau coreeană. Cu toate acestea, restaurantele cu bucătărie occidentală sunt cele mai scumpe.26675-5_napa_valley.jpg

5. Napa Valley – Statele Unite ale Americii

În Napa Valley, din California, feluri uşoare şi simple de mâncare sunt pregătite din ingrediente produse cu precădere pe plan local şi asortate cu vinuri excelente, tot locale. În bucătăria tradiţională se găsesc influenţe spaniole şi mexicane, dar şi ale italienilor, care au pus bazele industriei de vinuri din zonă. Datorită afinităţii pentru mâncarea proaspătă, meniurile restaurantelor se schimbă radical în funcţie de sezon.

26669-4_londra.jpg4. Londra – Marea Britanie

Londra este o metropolă agitată, ce reuneşte numeroase culturi de pe tot globul, astfel că aici se regăsesc numeroase de opţiuni culinare, din toate bucătăriile lumii. La origini, bucătăria tipic englezească era definită din feluri simple de mâncare, preparate din ingrediente locale. Cu toate acestea, în prezent, modul britanic de a găti a evoluat, iar printre cele mai cunoscute feluri tradiţionale se numără peştele cu cartofi prăjiţi, plăcinta cu rinichi şi ficat, plăcinta păstorului, cârnaţii englezeşti sau budinca Yorkshire.

26670-3_new_york.jpg3. New York – Statele Unite ale Americii

Oraşul New York este un centru incontestabil al lumii, astfel că este extrem de atractiv pentru imigranţii în căutarea visului american. De-a lungul anilor, aceşti imigranţi şi-au adus cu sine obiceiurile culinare, astfel că NYC are astăzi mâncăruri tradiţionale ca supa de scoici Manhattan, covrigul newyorkez, hot dog-ul, pizza newyorkeză sau salata Waldorf. New York oferă orice în materie de bucătărie, de la rulote ambulante la restaurante selecte ce reunesc toate bucătăriile lumii, de la Mica Italie şi până la Chinatown sau Kosher Lower East Side.

26671-2_paris.jpg2. Paris – Fraţa

Pasiunea francezilor pentru mâncare este binecunoscută pe toate continentele, iar devotamentul lor pentru gastronomie face din bucătăria franţuzească una dintre cele mai apreciate din lume. Fiecare regiune din Franţa are propriile obiceiuri culinare, însă Paris le reuneşte pe  toate, în bistro-uri şi cafenele sau în restaurante renumite ce apar în Ghidul Michelin. Printre cele mai apreciate şi faimoase delicii franţuzeşti se regăsesc clătitele, baghetele, quiche Lorraine, coq au vin, supa de ceapă, fois gras sau croissante.

1. San Sebastian - Spania26672-1_san_sebastian.jpg

Poziţionat în inima ţării Bascilor, San Sebastian (numit şi Donostia de către localnici) are mai multe stele Michelin per cap de locuitor decât orice alt oraş european, astfel că este aproape imposibil să fie servită aici o masă nereuşită. Ca şi alte oraşe spaniole, San Sebastian este plin de localuri pintxo sau tapas bar-uri, unde se pot servi mici porţii de mâncare până spre ora cinei. Printre felurile tradiţionale se numără marmitako (tocană de ton), bacalao a la Vasca (cod cu roşii), txangurro (crab păianjen), friptura de ciocănitoare sau txipirones (pui de sepie în propria cerneală).

 

 

CITEȘE ȘI: Top 10 - Cele mai periculoase oraşe în 2012

 

28 September 2012