Concediul reprezintă o perioadă de „încărcare a bateriilor" - pentru unii înseamnă relaxare, pentru alţii vizitarea unor locuri noi sau practicarea unor sporturi extreme. În continuare, IMOPEDIA vă prezintă cele mai renumite locuri din lume de unde se poate sări cu coarda elastică (bungee jumping). Sunt spectaculoase prin peisajele demne de admirat sau prin înălţimile ameţitoare.

20309-10_costa-rica.jpg10. Podul de pe râul Colorado, Costa Rica

Este o destinaţie obligatorie pentru cei în căutare de adrenalină. Priveliştea este încântătoare, sunt păduri superbe de jur împrejur, amatorii de bungee jumping spunând că este o plăcere să sari în mijlocul naturii. Podul are numai 81 m, dar cu siguranţă nu va lipsi adrenalina din timpul saltului.



20298-9_australia.jpg9. Bungee Bullet, Australia

Jumperii cu experienţă ar putea spune că aici nu se face un salt real, dar este o experienţă antrenantă, aşa că platforma merită menţionată. Instalaţia este pe Sunshine Coast, în Queensland, iar aici se experimentează un salt invers. Doritorii sunt invitaţi să ia loc într-o capsulă şi sunt proiectaţi la 50 m înălţime, după care aterizează. Aşa că, practic, sunt două salturi într-unul.

20300-8_noua_zeelanda.jpg8. Nevis Highwire Bungee, Noua Zeelandă

Înconjurată de dealurile din Noua Zeelandă, unde s-a filmat şi trilogia „Stăpânul Inelelor", platforma de sărituri este suspendată de cabluri metalice, la care se poate ajunge numai cu telecabina. Este un loc unic, deoarece vârful canionului este foarte larg, dar se îngustează dramatic în partea de jos, spre râu. Săritura se face de la 134 m, deşi instalaţia pare mult mai înaltă.

20301-7_nepal.jpg7. Râul Bhote Kosi din Himalaya, Nepal

Cei care nu sunt îndejuns de impresionaţi numai de căţărarea pe munţii Himalaya, pot profita de această oportunitate de bungee. Podul suspendat este construit pentru a uni cele două părţi ale văii de la graniţa dintre Nepal şi Tibet, unde curge râul Bhote Kosi. Saltul se face de la 160 m şi este considerat a fi unul dintre cele mai uluitoare locuri pentru bugee, din întreaga lume.

20310-6_canada.jpg6. Blue Thunder Bungee, Canada

Deşi cele mai multe instalaţii de bungee jumping sunt aşezate în mijlocul naturii, există câteva şi printre zgârie-norii de la oraş. Trăsnetul Albastru (după cum i se traduce numele) este în cel mai mare mall din Edmonton, Canada, fiind printre cele mai înalte platforme de bungee de interior. Oferă un salt de la numai 35 m, cu aterizare în apă. Pentru amatorii de sărituri extreme există şi varianta de scufundare totală la aterizare, prin prelungirea corzii elastice.


20303-5_elvetia.jpg5. Centrul de Bungee Jumping 007, Elveţia

Nu numai America şi Africa au locuri spectaculoase pentru sărituri cu coarda elastică. În Europa, celebră este instalaţia din Elveţia. James Bond a făcut un salt în lacul Vogorno, de pe podul înalt de 220 m, în timpul filmărilor la „Golden Eye" (al 17-lea film din seria „James Bond"). Aşa că locul a devenit faimos. Pentru a păstra popularitatea platformei de sărituri, elveţienii au decis să fie practici şi să o denumească „Centrul de Bungee Jumping 007".

20304-4_chile.jpg4. Volcano Bungee, Chile

Datorită caracteristicilor excepţionale, probabil că acest loc nu poate fi asemănat cu nimic în lume. Cei dispuşi să încerce sărituri de aici sunt transportaţi cu elicopterul deasupra vulcanului Villarica, din Pucón. Apoi sunt legaţi cu o coardă lungă de 106 m şi sar spre lava clocotindă, oprindu-se la 200 m deasupra substanţei incandescente. Şi asta nu este tot! După salt, elicopterul îi transportă la „bază" legaţi de cordelină, legănându-se deasupra pământului pe parcursul întregului traseu de 50 km.

20305-3_africa_de_sud.jpg3. Podul Bloukrans, Africa de Sud

Podul Bloukrans este deasupra râului cu acelaşi nume, din Parcul Naţional Tsitsikamma, din Africa de Sud. Aşa că priveliştea extraordinară este garantată. Amatorii pot merge pe jos până la punctul de săritură sau pot folosi nou-inaugurata tiroliană, pentru a ajunge mai repede. Cei care sunt în căutare de aventură, dar nu extremă, se pot mulţumi şi doar cu plimbarea cu tiroliana. Saltul bungee se face de la 216 metri, cea ce face ca aceasta să fie cea mai înaltă instalaţie de profil din lume. Dar în ciuda acestei distanţe ameţitoare de nivelul pământului, tehnologia modernă asigură o săritură lină.

20307-2_colorado_sua.jpg2. Podul Royal George, Colorado, SUA

Acesta este cel mai înalt pod suspendat din lume, având 321 m înălţime. Săriturile cu coarda elastică au loc numai o dată pe an, în timpul festivalului „Go Fast Games". Aşa că cei care doresc să participe, trebuie să îşi facă rezervare cu mult timp înainte. Cu toate acestea, amatorii de sporturi extreme spun că merită aşteptarea din timpul anului, deoarece este unică senzaţia de a sări de pe pod spre râul Colorado.

20308-1_zimbabwe_zambia.jpg1. Podul Cascada Victoria, Zimbabwe/Zambia

Cascada Victoria oferă un peisaj care taie respiraţia. Senzaţia de a îmbrăţişa toate frumuseţile care încântă ochiul poate fi satisfăcută, dar numai de către cei îndeajuns de curajoşi. Săriturile bungee lângă cascadă pot fi făcute de pe Podul Cascada Victoria, care este la peste 150 m deasupra râului Zambezi. Podul este graniţa dintre Zambia şi Zimbabwe, aşa că cei în căutare de senzaţional trebuie să aibă la ei paşaportul în timpul saltului. Mai mult de atât, înainte de săritură, trebuie semnată o declaraţie cum că săritorul se va întoarce în ţara de unde a urcat pe pod. Sună a bătaie de cap, dar merită tot efortul!

CITEŞTE SI


12 August 2011