Cei mai mulţi proprietari îşi privesc căminele ca pe nişte adăposturi care îi protejează de mediul înconjurător. În acelaşti timp, unii încearcă o îmbinare armonioasă cu natura, astfel că rezultă construcţii ce par să recreeze în interior un cadru natural. IMOPEDIA.ro prezintă locuinţe inspirate din natură.

24079-10.jpgRamuri de copac – Coasta de Smarald, Sardinia, Italia

Villa Due Mari (în trad. „două mări”) a fost proiectată de un arhitect local, cunoscut pentru faptul că lucrează cu forme şi materiale organice. Casa are pereţi curbaţi, iar grinzile seamănă cu nişte crengi de copac. Locuinţa este de vânzare, cu „preţ la cerere” şi beneficiază de şapte dormitoare, trei bucătării şi o privelişte superbă către terenurile de golf din împrejurimi, dar şi către apa ce înconjoară insula.

24080-9.jpgGrădină – Vancouver, Canada

În general, marile companii au adoptat grădinile verticale şi pereţii verzi, fiind destul de rar întâlniţi în reşedinţele private. Acest lucru este pe cale de a se schimba, iar una dintre companiile care montează astfel de inovaţii atât în spaţiile publice, cât şi în cele private, îşi are sediul în Vancouver. Instalaţia măsoară circa 1,8 mp şi conţine 22 specii (peste 250 de plante). Are un sistem automat de irigaţie, prevăzut cu un rezervor de 200 litri, fertilizator, dar şi becuri speciale ce asigură lumină 12 ore, astfel încât zidul viu să nu se usuce.

24081-8.jpgArbore – Squam Lake, New Hampshire, SUA

Grinzi din lemn masiv, lăcuite pentru a arăta cât mai natural, reprezintă un element rustic, întâlnit adesea în zonele montante. Dar pentru această locuinţă americană aceste elemente au fost de-a dreptul necesare, deoarece construcţia a fost ridicată în jurul unui copac. Este vorba de un cedru roşu, cu un diametru de 1,8 metri, care are un rol extrem de important în construcţie: susţine uriaşa cameră octogonală. Locuinţa are o suprafaţă totală de 325 metri pătraţi, a fost ridicată de Bensonwood Homes of Walpole şi este amplasată pe malul lacului Squam, în New Hampshire.

24082-7.jpgApă – Portland, Oregon, SUA

Arhitectul Robert Oshatz a proiectat această locuinţă plutitoare la cererea familiei Fennel, din Portland. Clienţii au insistat asupra unei locuinţe amplasate pe malul râului Willamette şi au apelat la Oshatz, care este cunoscut pentru stilul său avangardist. Construcţia pe malul râului este interzisă prin lege, astfel că arhitectul a trebuit să găsească o soluţie ingenioasă pentru a-şi mulţumi clienţii. Casa plutitoare a fost ridicată pe malul râului Columbia, apoi a fost trasă cu barja către locul final de acostare. Locuinţa unică pluteşte continuu mulţumită unei platforme de 25 metri din buşteni de brad, iar designul exterior este inspirat de valurile oceanului.

24083-6.jpgDeşert – Lisabona, Portugalia

Nu numai casele se pot bucura de elemente ale naturii recreate în interior, ci şi apartamentele, mai ales dacă este vorba de un triplex în valoare de 6,8 milioane dolari. La un astfel de buget, nu există limite, astfel că apartamentul vine la pachet cu un deşert în miniatură, amplasat în mijlocul casei. Situată într-un cartier istoric din capitala portugheză, locuinţa are trei dormitoare „în suită” şi două dressing room-uri la primul nivel, dar şi sala de fitness şi saună, aflate la etaj. De asemenea, casa este prevăzută cu cinci locuri de parcare subterane, încălzire prin pardoseală şi sistem inteligent de iluminare.

24084-5.jpgScoarţa de copac – Boone, Carolina de Nord, SUA

În numeroase cămine moderne, trecerea din exterior în interior se face prin uşi de sticlă, care pot fi chiar eliminate, pentru a face loc unor terase generoase. Dar în Carolina de Nord, un proprietar excentric şi-a dorit o altă soluţie, o caracteristică unică de a face trecerea din natură în interior printr-un mod rustic. Uşile sunt lambrisate cu scoarţă de plop, fiind făcute special pentru proprietarul care a dorit un element natural în căminul său.

24085-4.jpgPeştera – Malibu, California, SUA

Locuinţa ce pare să fi fost sculptată într-un masiv muntos îi aparţine producătorului de televiziune Dick Clark. Amplasată în vârful unui munte, casa are un singur dormitor şi două băi, dar se bucură de un teren de 9,2 hectare şi de o privelişte unică, putând fi admiraţi atât munţii, cât şi oceanul, dar şi luminile oraşului. Cu puţin timp în urmă, proprietatea a fost scoasă la vânzare pentru 3,5 milioane dolari, adică un preţ de 7.000 ori mai mare decât cel de achiziţie: în 1991, Clark a achiziţionat terenul cu 500 dolari.

24086-3.jpgAgat – Aventura, Florida, SUA

Agatul este un material mineral pe care designerii, proprietarii şi decoratorii creativi îl folosesc pentru a obţine un efect vizual impresionant. Această bucată supradimensionată de agat albastru şi alb este instalat într-o locuinţă cu cinci dormitoare, ai cărui proprietari au dorit să folosească texturi şi finisaje naturale, pentru o atmosferă unică.

24087-2.jpgTrunchi de copac – Puerta Vallarta, Mexic

Vila Venado este situată într-un cartier exclusivist din Puerta Vallarta, are o suprafaţă de 930 metri pătraţi şi este evaluată la 2,8 milioane dolari. Proiectată pentru a se încadra armonios în peisajul natural, locuinţa de lux dispune de o imensă scară interioară, susţinută de trunchiurile a trei copaci. Proprietatea se poate închiria de către turiştii cu dare de mână, iar în preţ se includ serviciile unei menajere şi cele ale unui bucătar de lux. Chiriaşul acestei vile unice se bucură de şapte dormitoare, opt băi, dar şi de o superbă privelişte atât către oraş, cât şi către munţi.

24088-1.jpgFrunze – Angra dos Reis, Brazilia

Casa Folha se traduce prin „casa-frunză”, deoarece pare să fie construită din şase frunze gigantice. Proiectanţii acestei locuinţe, reprezentanţii firmei de arhitectură Marinero + Patalano, spun că s-au inspirat din arhitectura specifică din Brazilia, unde interiorul se contopeşte cu exteriorul. Acoperişul depăşeşte spaţiile interioare, adăpostind şi o bună parte din terasă. Acest acoperiş special colectează apa de ploaie, folosită ulterior pentru a uda grădina şi pentru toalete. Un alt lucru ieşit din comun este tavanul, care a fost proiectat la o înălţime considerabilă, pemiţând vântului să circule, astfel că locuinţa este ventilată în mod natural.

CITEȘTE ȘI: Top 10 – Oraşe cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume


30 March 2012