La nivel global, 1 miliard oameni locuiesc în adăposturi inadecvate, iar dacă se va continua în același ritm, numărul va crește cu 40% până în 2020. Dintre aceștia, circa 100 milioane nu au deloc un acoperiș deasupra capului și doar 3% se află în Europa. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul orașelor cu cel mai mare număr de persoane fără adăpost, potrivit statisticilor realizate de organizația Homeless International.

34902-10_sao_paulo.jpg10. Sao Paulo, Brazilia

Aproape 10.000 persoane lipsite de adăpost hoinăresc prin centrul celui mai mare oraș din Emisfera Sudică, iar cei mai mulți dintre aceștia dorm în clădiri vechi sau în hotelurile abandonate. Mai mult de atât, un procent extrem de ridicat dintre locuitorii orașului Sao Paulo trăiesc în adăposturi informale (în așa-numitele „favele” sau care ocupă abuziv construcții abandonate). În Brazilia, este un deficit de 6,6 milioane de unități locative, ceea ce înseamnă că sunt circa 20 milioane de persoane care nu au un adăpost stabil.

34902-9_budapesta.jpg9. Budapesta, Ungaria

Capitala Ungariei are mai bine de 10.000 persoane fără adăpost. Recent, parlamentarii ungari au votat o nouă lege care incriminează vagabondajul, astfel că cei care nu doresc să locuiască în adăposturile puse la dispoziție de autorități sunt obligați să închirieze sau să dețină propria locuință. Cel mai recent sondaj arată că circa 6.000 persoane locuiesc în adăposturile ridicate de guvern sau sponsorizate de ONG-uri.

34897-8_buenos_aires.jpg8. Buenos Aires, Argentina

Argentinienii fără cămin din Capitală sunt denumiți pe plan local „fantomele de pe străzile din Buenos Aires”. Circa 15.000 persoane locuiesc sub cerul liber, în cele mai întunecate zone ale orașului. Adăposturile publice le pun la dispoziție doar 1.700 paturi, astfel că puțin peste 10% dintre cei lipsiți de adăpost pot dormi în condiții adecvate. Organizațiile non-guvernamentale atrag atenția constant că e nevoie de mai multă implicare din partea autorităților, însă oficialii susțin că există sectoare care au mai multă nevoie de finanțare.   

34897-7_mumbai.jpg7. Mumbai, India

În capitala Indiei sunt circa 25.000 oameni care dorm pe străzi, în fiecare seară. La nivel național, este un deficit de aproape 19 milioane de unități locative, în timp ce mai bine de 90 milioane cetățeni au venituri mai mici de 1 dolar/zi. În ciuda programelor concepute de diverse organizații internaționale și a eforturilor făcute de autorități pentru a reduce numărul cetățenilor fără adăpost, această problemă persistă de secole în India – există familii care nu au avut un cămin adecvat de câteva generații.  

34900-6_jakarta.jpg6. Jakarta, Indonezia

Potrivit statisticilor oficiale, mai bine de 28.000 oameni dorm în fiecare seară pe străzile din Jakarta, însă reprezentanții ONG-urilor susțin că numărul acestora este mult mai mare și în continuă creștere, din cauza dezastrelor naturale petrecute în ultimii ani. La nivel național, sunt peste trei milioane de indonezieni lipsiți de adăpost, iar măsurile luate de autorități pentru a combate această situație sunt aproape inexistente.

34894-5_mexico.jpg5. Mexico City, Mexic

Mexico City este un oraș al contrastelor, în care opulența și sărăcia extremă pot fi văzute pe aceeași stradă. Aproape 30.000 mexicani locuiesc pe străzile Capitalei, mai bine de jumătate dintre aceștia având vârsta sub 18 ani (principalele motive fiind divorțul părinților și violența domestică). Mai mult, conform datelor organizațiilor non-guvernamentale, circa 40% dintre locuitorii orașului trăiesc în sărăcie, având un adăpost inadecvat.

34894-4_moscova.jpg4. Moscova, Rusia

Datele oficiale arată că sunt aproximativ 5 milioane de oameni fără adăpost în Rusia, dintre care 1 milion sunt copii. Dintre aceștia, cei mai mulți preferă să hoinărească pe străzile din Moscova, acestea „găzduind” aproape 50.000 persoane. În ciuda faptului că numărul acestora este în continuă creștere, nu există o abordare oficială a acestei probleme sociale, iar guvernanții nu se preocupă de implementarea unor măsuri care să prevină această situație. 

34900-3_los_angeles.jpg3. Los Angeles, SUA

Cunoscut pe plan internațional datorită industriei entertainment-ului, Los Angeles intră în clasamentele internaționale și din cauza unor statistici mai puțin lipsite de strălucire – este unul dintre orașele americane cu cel mai mare număr de oameni fără adăpost, depășit numai de New York. Pe străzile din L.A. locuiesc aproape 58.000 oameni și, potrivit statisticilor, 48% dintre aceștia au absolvit liceul, 32% au studii superioare, iar vârsta medie este de 40 ani.

34897-2_new_york.jpg2. New York, SUA

Centrele de cazare pentru persoanele fără adăpost din New York găzduiesc în medie circa 60.000 oameni în fiecare noapte, dintre care circa 23.000 sunt copii. Statisticile arată că afro-americanii reprezintă 53%, latino-americanii 32%, iar caucazienii 6%. Reprezentanții ONG-urilor subliniază că s-a ajuns la această situație dramatică din cauza dificultăților economice din ultimii ani, dar și a lipsei de implicare a autorităților – numărul persoanelor lipsite de adăpost din N.Y. a urcat cu 75% față de anul 2002.

34896-1_manila.jpg1. Manila, Filipine

Deși Manila este un oraș în plină expansiune economică, are cea mai mare populație de persoane lipsite de adăpost din lume – pe străzile capitalei filipineze locuiesc 70.000 oameni. Raportul Homeless Internațional arată că, la nivel național, 22,8 milioane oameni locuiesc în condiții inadecvate, într-o țară în care 1,2 milioane cerșetori au vârsta mai mică de 15 ani. 

VEZI ȘI ALTE CLASAMENTE:

22 August 2014